Ο Πατρινός που ξαναγεννήθηκε – Ο πρώτος μεταμοσχευθείς στο Νοσοκομείο Ρίου μιλά στην «Π»

Ο πρώτος μεταμοσχευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, τον Μάιο του 1997 μιλάει στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», θέλοντας να στείλει μήνυμα ζωής.

Πατρινός Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών πρέπει να μπει και πάλι στο επίκεντρο των μεταμοσχεύσεων

23 Μαΐου 1997. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας διενεργείται η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού.

Ο ασθενής είναι ένας 26χρονος Πατρινός και δότης ο πατέρας του. Σήμερα ο λήπτης είναι 51 ετών και ο πατέρας του 80 ετών. Και οι δύο υγιείς συνεχίζουν την πορεία της ζωής τους. Μάλιστα, σε λίγες ημέρες στις 23 Μαΐου ο 51χρονος κ. Κώστας όπως έχει καθιερώσει από την πρώτη χρονιά που έγινε η μεταμόσχευση, θα γιορτάσει τα 25 χρόνια από την αναγέννησή του, πλαισιωμένος από τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του και με τους οποίους βάδισε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο κ. Κώστας, που συνειδητά έχει επιλέξει να μην δημοσιοποιεί τα πλήρη στοιχεία του, αλλά είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στην τοπική κοινωνία, την οποία έχει υπηρετήσει από τη θέση του τραπεζικού υπαλλήλου, μιλάει στην «ΠτΔ» θέλοντας να στείλει μήνυμα ζωής.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

«Σε λίγες ημέρες θα γιορτάσω την πιο σημαντική μέρα της ζωής μου. Για μένα αυτή ήταν όχι η μέρα της γέννησής μου, αλλά η μέρα της αναγέννησής μου, η 23η Μαΐου του 1997. Την ημέρα εκείνη κέρδισα ξανά τη ζωή μου στα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών», επισημαίνει ο κ. Κώστας.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Ας γνωρίσουμε όμως, πώς ήταν η ζωή του πριν από την ημέρα αυτή. «Είμαι διαβητικός. Οπως ξέρετε, η σιωπηλή αυτή ασθένεια τρώει τον οργανισμό μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Κάποια στιγμή τα νεφρά μου χάθηκαν. Στις 16 Ιανουαρίου του 1996 ξεκίνησα την περιτοναϊκή κάθαρση. Ηταν από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου, διότι παράλληλα εργαζόμουν. Να φανταστείτε έκανα τέσσερις φορές την ημέρα περιτοναϊκή κάθαρση. Εκανα την πρώτη το πρωί, στη συνέχεια πήγαινα στην εργασία μου παρά τους πόνους που είχα και μετά συνέχιζα τη θεραπεία. Μία διαδικασία πολύ επώδυνη και πολύ δύσκολη. Επί της ουσίας δεν ζούσα. Κάποια στιγμή ξεκίνησα με την οικογένειά μου να σκεφτόμαστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης. Θυμάμαι τα βλέμματα που ανταλλάξαμε με τον πατέρα μου. Ηταν σαν να κάναμε μία μυστική συμφωνία. Πήγαμε στο Λαϊκό νοσοκομείο και κάναμε το τεστ ιστοσυμβατότητας. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Ολα τα στοιχεία μας ήταν ταυτόσημα εκτός από δύο που είναι άγνωστοι Χ».

Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Πατρινός

Ο Ανδρέας Τζάκης

Το αποτέλεσμα αυτό έβαλε τη βάση για το επόμενο στάδιο που ήταν η διαδικασία της μεταμόσχευσης. «Ημουν τυχερός, διότι είχα γνωρίσει τον Θεόδωρο Καρατζά, χειρουργό, ο οποίος ήταν γνωστός και εργάζονταν δίπλα στον Ανδρέα Τζάκη. Μπήκα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, επειδή ήμουν και άρρωστος με γρίπη στις 16 Μαΐου του 1997. Ο κ. Τζάκης ήταν στη Θεσσαλονίκη για ένα συνέδριο. Εφτασε η 23η Μαΐου και όπως είχε προγραμματιστεί έγινε η μεταμόσχευση. Ολα πήγαν πολύ καλά. Ο πατέρας μου, μου χάρισε για δεύτερη φορά ζωή και όλα πάνε καλά από τότε. Πέρασαν 25 ολόκληρα χρόνια δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα τηρώντας βέβαια, κάποιες διαιτητικές συμβουλές αποφυγή αλατιού, κατανάλωση πολύ νερού κ.ά. Είμαστε και οι δύο υγιείς και σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε αυτή τη μεγάλη μέρα».

Η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Ο κ. Κώστας εκτός από τον κ. Τζάκη δεν θα πάψει ποτέ να ευγνωμονεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Νεφρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και του χειρουργικού τομέα.

Πατρινός

Ο Ιωάννης Βλαχογιάννης

«Οι άνθρωποι που έζησαν μαζί μου την περιπέτεια της υγείας είναι πλέον δικοί μου άνθρωποι. Είναι μέλη της οικογένειάς μου, είναι φίλοι μου. Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματά του σε αυτή τη γιορτή την οποία μοιράζομαι με ανθρώπους που ήταν δίπλα μου. Να φανταστείτε ότι μία γιατρό από τότε μέχρι και σήμερα τη φωνάζω “μαμά”. Πρόκειται για την Χρύσα Πετροπούλου που είναι σήμερα διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής στον Πύργο, διότι ήταν συνεχώς δίπλα μου.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω φυσικά τον κ. Καρατζά. ο οποίος ήταν ο βασικός παράγοντας σε όλη αυτή την περιπέτειά μου. Τον κ. Τζάκη ο οποίος φέτος θα έχω την τύχη να είναι κοντά μας την ημέρα της γιορτής μου. Τον τότε διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής Ιωάννη Βλαχογιάννη, στον οποίο χρωστάω πάρα πολλά. Τον νυν διευθυντή της Κλινικής καθηγητή Δημήτριο Γούμενο, που την περίοδο εκείνη είχε έρθει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ποτέ δεν σταμάτησε να με φροντίζει.

Δημήτριος Γούμενος

Ο Δημήτριος Γούμενος

Τον νυν αναπληρωτή καθηγητή Ευάγγελο Παπαχρήστου, ο οποίος τότε ήταν ειδικευόμενος. Θυμάμαι πόσο πολύ με πρόσεχε και μάλιστα κάποιες φορές δεν του φερόμουν καλά, διότι πονούσα κι αυτό με βαραίνει μέχρι σήμερα. Πώς να ξεχάσω το νοσηλευτικό προσωπικό της Κλινικής με επικεφαλής τη Βασιλική Σιδερά που είναι μέχρι σήμερα προϊσταμένη της Κλινικής. Ακόμα και την γραμματέα του καθηγητή τη Χρύσα Μπογδανοπούλου που επίσης, στάθηκε δίπλα μου με τον τρόπο της. Ολοι από εκείνη την ημέρα έγιναν κολλητοί μου φίλοι και είναι οι δικοί μου άνθρωποι. Οφείλω ευχαριστίες σε όλο τον οργανισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, διότι τις ημέρες της μεταμόσχευσής μου, που ήταν η πρώτη στην Πάτρα, βρίσκονταν επί ποδός το βιοχημικό τμήμα του νοσοκομείου, το νεφρολογικό, το χειρουργικό, το αναισθησιολογικό, οι πάντες ήταν εκεί. Και λέω οι πάντες διότι δεν θέλω να ξεχάσω κάποιον που ήταν παρών σε αυτή τη μεγάλη μέρα για μένα. Ολους τούς έχω στους καρδιά μου».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Ο κ. Κώστας μέσα από την περιγραφή της δικής του περιπέτειας θέλει να περάσει το μήνυμα της δωρεάς οργάνων. «Εγώ κέρδισα τη ζωή μου και την απολαμβάνω σήμερα χάρη στη μεταμόσχευση. Μην ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε υποψήφιοι κάποια στιγμή της ζωής να βρεθούμε στην κλίνη κάποιου νοσοκομείου περιμένοντας τα πολύτιμα δώρα ζωής. Η δωρεά οργάνων είναι πηγή ζωής και είναι η μοναδική διαδρομή για να συνεχίσουν κάποιοι άνθρωποι να αναπνέουν, να ζουν».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 

Η ιστορία του κ. Κώστα θα παρουσιαστεί την Τρίτη στην Ακαδημία Αθηνών από τον διακεκριμένο καθηγητή χειρουργικής μεταμοσχεύσεων, Ανδρέα Τζάκη, κατά τη συνεδρία της υποδοχής του ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα «Ιατρικές Επιστήμες ”Χειρουργική-Μεταμοσχεύσεις”».

Ο κ. Τζάκης θα μιλήσει για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα του 2022. Θα ανατρέξει όμως, στο 1997 που ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων νεφρού στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.