Πανελλήνιες 2022 – Στα θρανία κάθονται 3.057 Αχαιοί – Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ με Νέα Ελληνικά

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Πανελλήνιες 2022

Πρεμιέρα σήμερα των πανελλαδικών εξετάσεων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Αύριο τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ με το ίδιο μάθημα.

Φέτος οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα χωρίς σελφ τεστ αλλά με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Στον νομό μας θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις από τα Γενικά Λύκεια 2.302 μαθητές οι οποίοι θα εξεταστούν γραπτώς και 96 που θα εξεταστούν προφορικά ως φυσικά αδύνατοι. Από το ΕΠΑΛ θα συμμετάσχουν 595 μαθητές στις γραπτές εξετάσεις και 64 στις προφορικές.

Στην Αχαΐα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ανδρέας Ζέρβας, θα λειτουργήσουν 34 εξεταστικά γα τους υποψηφίους των ΓΕΛ με αντίστοιχες Λυκειακές Επιτροπές και βοηθητικό προσωπικό και τέσσερα εξεταστικά κέντρα ΕΠΑΛ. Δύο Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα για τους προφορικά εξεταζομένους ένα για τους αποφοίτους των ΓΕΛ και ένα για τους ΕΠΑΛ.

Επίσης, σε επίπεδο νομού θα λειτουργήσει ένα βαθμολογικό Κέντρο στο οποίο θα βαθμολογηθούν γραπτά από άλλες περιοχές και το οποίο θα στελεχωθεί με επικουρικό και επιστημονικό προσωπικό.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς 984 θα είναι οι επιτηρητές στα Εξεταστικά Κέντρα των ΓΕΛ, 450 επιτηρητές στα ΕΠΑΛ, 350 βαθμολογητές ΕΠΑΛ και 700 βαθμολογητές ΓΕΛ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν αύριο με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και ακολουθούν τα μαθήματα για τις τρεις ομάδες προσανατολισμού ως εξής:
• Δευτέρα 6/6 Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία
• Τετάρτη 8/6 Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική.
• Παρασκευή 10/6 Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.

Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν με τα δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας: σήμερα με τα Νέα Ελληνικά και το Σάββατο 4/6 με τα Μαθηματικά. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με τα μαθήματα ειδικοτήτων, από την Τρίτη 7/6 έως την Παρασκευή 17/6.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Στο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:
«Χιλιάδες νέες και νέοι βρίσκονται στην αφετηρία των πανελλαδικών εξετάσεων. Ενώπιον ενός πολύ σημαντικού σταθμού, που όμως δεν θα είναι ο μόνος στη ζωή τους. Γι’ αυτό, ας δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους με δύναμη και αυτοπεποίθηση, αλλά χωρίς άγχος. Και ας γνωρίζουν πως όλοι είμαστε δίπλα τους.
Τους ευχόμαστε να δικαιώσουν τον κόπο που οι ίδιοι κατέβαλλαν μέχρι τώρα. Και να μην πάψουν ποτέ να διεκδικούν τα όνειρά τους, όποια και αν είναι, όσο ψηλά ή μακριά και αν φτάνουν. Ολα είναι δυνατά, όταν προσπαθούμε».

Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 8:30 π.μ., αλλά οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.

Το Σάββατο, 4 Ιουνίου, εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι τα Μαθηματικά (Άλγεβρα), ενώ επόμενη εξέταση για τους υποψηφίους των ΓΕΛ είναι τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, με Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.

Οι πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
Δελτίο εξεταζόμενου Πανελλαδικών Εξετάσεων
Στυλό, μολύβι, γόμα και ξύστρα
Γεωμετρικά όργανα, όπου χρειάζονται
Νερό
Ρολόι χειρός για διαχείριση του χρόνου

Στις 8:30 η έναρξη – Τρεις ώρες η διάρκεια εξέτασης του κάθε μαθήματος

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:

μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.
μέχρι τις 16:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 16:30 μ.μ. και
μέχρι τις 12:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:30 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες,
των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες,
του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου 20 λεπτά.

για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.

για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

Οι πέντε παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις
Πρώτος παράγοντας είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων
Δεύτερος παράγοντας οι επιθυμίες των υποψηφίων
Τρίτος παράγοντας ο πληθυσμιακός
Τέταρτος παράγοντας ο αριθμός των εισακτέων
Πέμπτος παράγοντας είναι ο αριθμός των εισακτέων

Το υγειονομικό πρωτόκολλο για τις πανελλήνιες

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού έχει ανακοινώσει ειδικό πρωτόκολλο αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων 2022, καθώς επίσης και κατά την εξέταση των μουσικών μαθημάτων «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», «Μουσική αντίληψη και γνώση» και των πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ

O Πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:
α) να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου,
β) να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,
γ) να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.

Για τη διεξαγωγή εξέτασης του μαθήματος «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία»:
α) επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων,
β) τηρείται απόσταση 3 μέτρων μεταξύ του εξεταζομένου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν,
γ) καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.
Για τη διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ ισχύει:
α) ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους,
β) η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Όσα πρέπει να γνωρίζουν και να προσέξουν οι υποψήφιοι
Ο μαθηματικός και σύμβουλος καριέρα, Στράτος Στρατηγάκης μίλησε στην ΕΡΤ και έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τους διαγωνιζομένους.

«Την στιγμή που το παιδί γράφει στις εξετάσεις και δει ότι δεν ξέρει το τέταρτο θέμα δεν σημαίνει ότι έχει έρθει η καταστροφή. Μπορεί να μην το ξέρουν και οι υπόλοιποι. Δεν χρειάζεται πανικός» επεσήμανε.

«Βλέπουμε το κάθε μάθημα ξεχωριστά. Μετά από μία ήττα πηγαίνουμε σε ένα άλλο μάθημα και τα δίνουμε όλα. Δεν έχει χαθεί τίποτα» συμβούλεψε τους μαθητές.

Τι θα γίνει με όσους δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες

Οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις για λόγους υγείας ή λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να δώσουν εξετάσεις τον Σεπτέμβριο ώστε να μη χάσουν την ακαδημαϊκή χρονιά. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους ξεκινήσουν τις εξετάσεις αλλά δεν μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν για τους ίδιους λόγους.

Οι ενδιαφερόμενοι όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις επαναληπτικές εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά στο σύνολο των μαθημάτων στα οποία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή με την αίτηση-δήλωση που υπέβαλαν σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές ή σε Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων ή στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε πως «έχουν γίνει όλες οι ενέργειες ώστε πριν τις διακοπές του Αυγούστου να είναι για πρώτη φορά όλα έτοιμα και οι γονείς και μαθητές να έχουν τον χρόνο να λύσουν όλα τα ζητήματά τους».