Επιμονή ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ως μόνη λύση κατά της αισχροκέρδειας

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν και συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, λέγοντας ότι πολλές χώρες εθνικοποιούν τις επιχειρήσεις ενέργειας, όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για τη ΔΕΗ.

ΣΥΡΙΖΑ

Το ένα μετά το άλλο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια στην ενέργεια.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν και συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, λέγοντας ότι πολλές χώρες εθνικοποιούν τις επιχειρήσεις ενέργειας, όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για τη ΔΕΗ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στο θέμα σχολίασε χαρακτηριστικά: «Είναι φυσιολογικό να δίνουμε 2 δισ. το Σεπτέμβρη για να συγκρατήσουμε τις τιμές –χρήματα που βγαίνουν από τους φόρους των πολιτών και πηγαίνουν στην αισχροκέρδεια- και δεν είναι φυσιολογικό με 400 εκ. να επανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ ώστε να συγκρατήσουμε έτσι τις τιμές;».

Από την πλευρά της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε στη ΔΕΘ έναν συνδυασμό παρεμβάσεων για τη μείωση του κόστους ενέργειας, με πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή, με αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, με κρατική ΔΕΗ, με πλαφόν στο ποσοστό κέρδους, δηλαδή κόστος παραγωγής συν 5%».

«Ο δημόσιος έλεγχος στην επιχείρηση ενέργειας είναι κομβικός για να μπορέσει να οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω. Ήδη αρκετές χώρες στην Ευρώπη όπως η Γαλλία και η Γερμανία εθνικοποιούν τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Συνειδητοποιούν οι κυβερνήσεις τη σημασία της δημόσιας παρέμβασης, όπως έγινε και την περίοδο της πανδημίας. Άρα, αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όχι απλώς δεν αντιβαίνει, αλλά εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή τάση».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ακόμα τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε η ΝΔ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία που βγήκαν τον Αύγουστο από τη Eurostat, η Ελλάδα έχει ετήσια αύξηση 200% στο φυσικό αέριο με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι στο 60%. «Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος» λένε χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι άνθρωποι ανέφεραν ακόμα ότι «η ΔΕΗ το 2015 είχε χρέος που ξεπερνούσε τα 4 δισ., μέσα σε 4,5 χρόνια μειώσαμε το χρέος πάνω από 1 δισ., έγιναν 2,5 δισ. επενδύσεις και το ρεύμα στους καταναλωτές δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ».

Σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου σημείωναν ότι «αυτό ήδη υλοποιείται εδώ και μήνες από την Ισπανία και την Πορτογαλία, γι’ αυτό και έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές στη χονδρική απ’ ό,τι η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε κάτι τέτοιο με ένα σοβαρό σχέδιο».