Πως θα φτιάξεις ζυμωτό ψωμί με προζύμι (βίντεο)

ζυμωτό ψωμί

Η ιστορία του ψωμιού ξεκινάει πριν από 30.000 χρόνια στην Ευρώπη. Το πιο πιθανό είναι να ήταν άζυμο.

Η εμφάνιση του ψωμιού με προζύμι τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα πάλι σε προϊστορικούς χρόνους, όμως οι πρώτες μαρτυρίες εντοπίζονται στην αρχαία Αίγυπτο.

Στην αρχαιότητα, η ιδέα ενός αυτοτελούς φούρνου που θα μπορούσε να προθερμανθεί, έχοντας μια πόρτα για πρόσβαση, φαίνεται να ήταν ελληνική. Στην αρχαία Ελλάδα το ψωμί ήταν κριθαρένιο.

ζυμωτό ψωμί

Προζύμι, παραδοσιακά στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες τις Ευρώπης, ήταν ένα κομμάτι άψητο ζυμάρι από το ψωμί της προηγούμενης ημέρας, το οποίο χρησιμοποιούνταν για να φουσκώσει το ψωμί της επόμενης ημέρας.

Αν φτιάξουμε όμως ψωμί με μαγιά και κρατήσουμε ένα κομμάτι ζυμάρι για την επόμενη μέρα, αυτό δεν είναι προζύμι.

Η λέξη προζύμι δεν είναι αρκετή για να προσδιορίσει ακριβώς τι είναι το προζύμι και γι’ αυτό τον λόγο η επιγραφή «προζυμένιο» βρίσκεται σε πολλά προϊόντα που καμία σχέση δεν έχουν με το προζύμι.

Το προζύμι είναι μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών που τρέφεται κυρίως με αλεύρι και νερό. 

Προζύμη μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αναλυτική συνταγή θα βρείτε στο κανάλι μας #πVideoStudio Προζύμι Σίκαλης 

Και όλα τα ψωμιά με προζύμη Ψωμί Σίκαλης με προζύμι όπως και ένα εύκολο Ψωμί στην γάστρα.

Υλικά:
250 gr. έτοιμο προζύμι
250 gr. αλεύρι σκληρό
100 gr. αλεύρι ολικής άλεσης
600 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 gr. καλαμποκάλευρο
Αλάτι
Σουσάμι προαιρετικά

Παρασκευή:
Το ζύμωμα

Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε όλα τα άλευρα.
Κάνουμε μία λακκούβα και προσθέτουμε το προζύμι, αλάτι περίπου 2 κουταλιές της σούπας και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτουμε όσο επιπλέον χλιαρό νερό χρειαστεί μέχρι να κάνουμε μία ελαστική μαλακή ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 κομμάτια.

Το πλάσιμο
Αν θέλουμε να κάνουμε φρατζόλες Πλάθουμε το ζυμάρι σε μακρόστενες φρατζόλες και τις ακουμπάμε απλώνουμε σε πετσέτα λινή ή βαμβακερή την οποία έχουμε στρώσει σε μακρόστενη φόρμα και έχουμε πασπαλίσει με μπόλικο σουσάμι.
Πλάθουμε το ζυμάρι σε στρογγυλά καρβελάκια, σε στρογγυλό μικρό ταψί στρώνουμε πετσέτα λινή ή βαμβακερή, πασπαλίζουμε προαιρετικά με μπόλικο σουσάμι και τοποθετούμε το καρβέλι. Σκεπάζουμε με τραπεζομάντηλο και από πάνω καλύπτουμε με κουβέρτα για να φουσκώσει η ζύμη. Αφήνουμε δύο περίπου ώρες να “φουσκώσει” το ζυμάρι.

Το ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°. Πασπαλίζουμε ένα αντικολλητικό ταψί με λίγο αλεύρι, πιάνουμε με τα δύο χέρια την πετσέτα και με απότομη κίνηση αναποδογυρίζουμε στο ταψί, τοποθετώντας τα καρβέλια ή τις φρατζόλες με το σουσάμι από την πάνω πλευρά.
Χαράζουμε την επιφάνεια απαλά με ένα μαχαιράκι.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180ο ή αν το θέλουμε πιο τραγανό το αφήνουμε 10΄ ακόμη.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων