Χάνεται κι ο Ιούλιος

Ο συντάκτης της “Π” Σωτήρης Παπανδρέου γράφει…

Γράφαμε προχθές ότι η τουριστική βιομηχανία των Ιονίων νήσων έχει βουλιάξει σε κινούμενη άμμο, βλέποντας να χάνεται το στοίχημα της δυναμικής εκκίνησης του Ιουλίου, όπως έγινε εν μέρει το περασμένο καλοκαίρι.
Δυστυχώς, τα νούμερα είναι αμείλικτα, ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας που τα τελευταία χρόνια είχαν στηριχθεί στην «μονοκαλλιέργεια» συγκεκριμένων αγορών, οι οποίες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα αποστολής τουριστών.
Στο αεροδρόμιο του Αράξου, προσγειώνονται ελάχιστα αεροπλάνα μισογεμάτα, κυρίως από την Γερμανία και την Πολωνία, ενώ η Ρωσία δείχνει ακόμα απρόθυμη να επιστρέψει στην περιοχή.
Να θυμίσουμε ότι πέρυσι ο τουρισμός άνοιξε την 1η Ιουλίου έστω με μέτρα και κάπως κινήθηκε. Φέτος, η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για αναβολή της προγραμματισμένης για τις 21 Ιουνίου χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα του, για ένα ακόμη μήνα, δηλαδή ως τις 19 Ιουλίου προοιωνίζει δυσάρεστες εξελίξεις.
Στο μεταξύ η ΤUI έχει ακυρώσει τα τουριστικά πακέτα για 9 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, στους οποίους περιλαμβάνεται και η Κεφαλονιά, ενώ οι ξενοδόχοι βλέπουν ότι το άνοιγμα του μαζικού τουρισμού μετατίθεται για τις αρχές Αυγούστου και ελπίζουν να δουλέψουν μέχρι τον Νοέμβρη. Τη μετάλλαξη Δέλτα και όλης της αλφαβήτου δεν την έχουν υπολογίσει;
Τέλος πάντων, η εικόνα μέχρι στιγμής είναι απογοητευτική και όπως δείχνει η εξέλιξη των πραγμάτων, αυτό που ζήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι ήταν τα «προεόρτια» μιας κατάστασης από την οποία πολύ δύσκολα θα βγούμε στο ξέφωτο.
Και ο κοινωνικός τουρισμός τι να σου κάνει; Με 300.000 επιταγές του 50αρικου και άλλες τόσες του προγράμματος Τουρισμός για όλους, το παιχνίδι δεν σώζεται.
Ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές αγορές όπως η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές παραμένουν κλειστές, παραδέχεται και ο ΣΕΤΕ. Πολλές επιχειρήσεις προτιμούν να παραμείνουν και τον Ιούλιο κλειστές και σε καθεστώς προστασίας, για να μην έχουν το μισθολογικό και ασφαλιστικό βάρος στους ώμους τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα Της Ελλάδος, η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη επηρεάζει άμεσα τη χώρα μας. Η Τράπεζα αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο να πιάσουμε τον στόχο ακόμα και του 40% των εσόδων του 2019. Να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει η σεζόν το συγκεκριμένο σενάριο, ήταν το δυσμενές στο τραπέζι και όπως φαίνεται τείνει να επικρατήσει.
Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας εξελίσσεται ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.