Η καλή απόδοση της οικονομίας έχει θετικές επιπτώσεις

Του Ανδρέα Νικολακόπουλου, Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας.

Η ελληνική οικονομία, μετά από διαδοχικές αξιολογήσεις και κρίσεις εξήλθε από καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών και πλέον βάζει ως εφικτό στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στόχο τον οποίον μπορούμε να πετύχουμε μέσα στο 2023.Πρόσφατα, μια ακόμα θετική αξιολόγηση οδήγησε σε μείωση χρέους μεγαλύτερη από 5 δις.

Ολα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Εγιναν γιατί υπήρχε μια συνετή διαχείριση με στόχο να στηρίξουμε την κοινωνία, να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις ευημερίας για τους πολίτες, να καταστήσουμε ισχυρή τη χώρα απέναντι στις εξωτερικές απειλές χωρίς όμως να διακυβεύσουμε το μέλλον της, χωρίς να επιτρέψουμε να ξαναγυρίσουμε σε εποχές μνημονίων και σκληρής λιτότητας.

Ολα αυτά δεν έγιναν – όπως συνηθίζουν να λένε συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραπλουστεύοντας την κατάσταση και παραπλανώντας τους Ελληνες πολίτες – επειδή υπήρχε το μαξιλάρι που αφήσανε των 37 δις το οποίο είχε προέλθει από την υπέρ φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών, από εξωτερικό δανεισμό αλλά και από την συγκέντρωση των ταμειακών διαθεσίμων του Κράτους και των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Το τελευταίο παραλείπουν να το αναφέρουν αλλά όλοι θυμούνται και την απόφασή τους για τη δημιουργία, από τον τότε υπουργό Οικονομικών (8/2017) του λογαριασμού αυτού στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με το συγκεκριμένο λογαριασμό, να αποτελεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που δαπανήθηκαν όλο αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση των κρίσεων είναι πολύ περισσότερα, μόνο η αντιμετώπιση της πανδημίας ξεπερνά τα 43 δις, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους σήμερα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ…».

Η κυβέρνηση συνέχισε, παρά τα εμπόδια, να εφαρμόζει όσα υποσχέθηκε στους Ελληνες πολίτες, μείωσε πάνω από 50 φόρους , μείωσε ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργώντας ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε ρεκόρ επενδύσεων και σημαντική αύξηση εξαγωγών.

Η ελληνική οικονομία το 2022 εμφανίζει ανάπτυξη 5,6%, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Το 2021 παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 8,4% ο οποίος ήταν ταχύτερος του αναμενόμενου, η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ήταν 6,9%.

Το 2023 η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8% έναντι του 0,3% που εκτιμάται στην ΕΕ και το ΑΕΠ θα είναι κατά 25% μεγαλύτερο από το 2018.

Η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, όντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010,σε ποσοστό 11,6%.

Το χρέος της κυβέρνησης το 2023 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 159,3%, οδηγώντας σε συνολική μείωση του χρέους κατά 50%.

Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, αυξήσαμε μετά από πολλά χρόνια τις συντάξεις, αυξήσαμε το κατώτατο μισθό και θα το ξανακάνουμε, αυξήσαμε τους μισθούς στους γιατρούς μετά από πολλά χρόνια, πρέπει όμως να προσελκύσουμε γιατρούς σε περιφερειακά νοσοκομεία, δώσαμε επίδομα στους αστυνομικούς και τους λιμενικούς μας, στηρίξαμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους όχι μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης και πολλά άλλα που έχουν αναφερθεί εδώ από υπουργούς και από συναδέλφους. Καταβάλαμε αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πρέπει όμως άμεσα να καταβάλουμε και στους υπόλοιπους. Και θα κάνουμε και άλλα, θα στηρίξουμε και άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, θα μειώσουμε και άλλο τους φόρους και τις εισφορές.

Σε ένα ρευστό διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, η ελληνική οικονομία δείχνει όχι μόνο μεγάλες αντοχές αλλά και δυναμική. Εχει μια ξεκάθαρη σταθερή, ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.

Εχουμε ήδη διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον, προχωράμε με συνέπεια και σταθερότητα στο δρόμο που έχουμε χαράξει και οδηγεί με ασφάλεια σε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες για την χώρα.