Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας: Ποιες δυνατότητες έχετε
Ο λογιστής Χρήστος Γρηγοράτος γράφει για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.
Ο Νόμος 4738/2020 απευθύνεται σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αφορά την διευθέτηση όλων των οφειλών προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Είτε μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, (με αίτηση στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους), είτε υποβάλλοντας αίτηση στο δικαστήριο. Και στις δύο περιπτώσεις διασφαλίζεται:
· Η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.λπ.).
· Η αποπληρωμή των οφειλών σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών.
· Η διαγραφή μέρους της οφειλής υπό προϋποθέσεις και κριτήρια.
Οι συνήθεις ερωτήσεις είναι:
· Η υποβολή αίτησης συνεπάγεται άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου;
Ναι. Με την αίτηση παρέχεται από τον οφειλέτη άδεια για την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου. Όπως και άδεια για κοινοποίηση σε όλους τους συμμετέχοντες πιστωτές (άρθρο 12)
· Η υποβολή αίτησης συνεπάγεται άρση του απορρήτου και για τον/τη σύζυγο;
Ναι. Σε περίπτωση αίτησης φυσικού προσώπου παρέχεται η άδεια η οποία περιλαμβάνει και τα στοιχεία και έγγραφα που αφορούν τον ή τη σύζυγο / συμβίο και τα εξαρτώμενα μέλη, οι οποίοι συνυπογράφουν την αίτηση (άρθρο 12 παρ. 3)
· Τι γίνεται στην περίπτωση που πριν την υποβολή αίτησης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών έχει ξεκινήσει η διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών;
Αναστέλλεται η διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών. Αν για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού δεν τελεσφορήσει, η διαδικασία του Κώδικα συνεχίζεται από το στάδιο στο οποίο ευρισκόταν πριν την αναστολή (άρθρο 13 παρ. 1)
· Κατά τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών χωρεί διενέργεια διαμεσολάβησης;
Ναι. Εάν ο οφειλέτης υποβάλλει αίτημα υποβολής σε διαμεσολάβηση και γίνει δεκτό από την πλειοψηφία των χρηματοδοτικών φορέων (ως προς την αξία των σχετικών απαιτήσεων). Σε περίπτωση που παρά την παρέλευση τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ της πλειοψηφίας των πιστωτών και του οφειλέτη, τότε η διαδικασία θεωρείται λήξασα χωρίς δυνατότητα παράτασης ή ανανέωσης. (άρθρο 15)
· Το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης συμμετέχουν στη σύμβαση αναδιάρθρωσης;
Ναι. Η σύμβαση αναδιάρθρωσης τελεί υπό την αίρεση της συναίνεσής τους. Το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να προβούν, σε πολυμερή βάση, σε αναδιάρθρωση, καθώς και διαγραφή οφειλών. Εφόσον επιτευχθεί έγκριση σύμβασης από τους χρηματοδοτικούς φορείς και τον οφειλέτη, κοινοποιείται η σύμβαση αυτή προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στον βαθμό που τους αφορά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. (άρθρο 14 παρ. 2, άρθρο 21 παρ. 1)
· Τι θα συμβεί εάν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης;
Εάν καθυστερήσει η καταβολή τριών ή παραπάνω δόσεων προς οποιονδήποτε από τους πιστωτές, δικαιούνται να καταγγείλουν τη σύμβαση αναδιάρθρωσης. Την ίδια δυνατότητα έχει κάθε πιστωτής εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει να του καταβάλλει πάνω από το 3% του συνολικού ποσού που οφείλει στον συγκεκριμένο οφειλέτη. Η καταγγελία από κάποιον πιστωτή σημαίνει ότι ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση της οφειλής του μόνο προς τον συγκεκριμένο πιστωτή, στον οποίο θα οφείλει τα ποσά που όφειλε πριν τη σύμβαση αναδιάρθρωσης, αφού από αυτά αφαιρεθούν τα ποσά που είχε καταβάλει μέχρι την καταγγελία. Ο πιστωτής που κατήγγειλε μπορεί να κινηθεί άμεσα κατά του οφειλέτη για να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά (άρθρο 27)
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News