Πάτρα – Συνέδριο Ενδοκρινολογίας: Νέα φάρμακα και η απειλή των ελλείψεων
Ξεκινούν την Παρασκευή οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας «ΕΝΔΟΡΑΜΑ», στην Πάτρα.
Νέα φάρμακα έρχονται να αλλάξουν τα θεραπευτικά δεδομένα στην αντιμετώπιση των ενδοκρινολογικών παθήσεων. Το θετικό είναι ότι τα νέα σκευάσματα καλύπτουν ταυτόχρονα και τις ενδείξεις χορήγησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και της πρόληψης της διαβητικής καρδιοπάθειας. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει ζήτημα με την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Περισσότερα για τα σκευάσματα αυτά θα αναλυθούν στο πλαίσιο των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας «ΕΝΔΟΡΑΜΑ» που ξεκινάει αύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η διοργάνωση του Συνεδρίου γίνεται με την ευγενική φιλοξενία της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ) και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.
Την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βαγενάκης, ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας Νεοκλής Γεωργόπουλος και ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής Κώστας Μάρκου.
Μιλώντας χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε ότι «μεγάλο ενδιαφέρον στον χώρο της ενδοκρινολογίας τόσο όσον αφορά στην κλινική αντιμετώπιση όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση παρουσιάζει ο ευρύτερος χώρος του σακχαρώδους διαβήτη, της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου. Πρόκειται για αλληλοεπικαλυπτόμενες ενότητες μιας και η παχυσαρκία αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου κι όλα αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη αντίστασης ινσουλίνης και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2».
Μιλώντας για να νέα φάρμακα σημείωσε: «Φαίνεται πως διαμορφώνεται μια νέα θεραπευτική προσέγγιση που συμπεριλαμβάνει και αγκαλιάζει ταυτόχρονα και τις ενδείξεις χορήγησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και της πρόληψης της διαβητικής καρδιοπάθειας. Περιμένουμε μια μεγάλη συζήτηση γιατί πρόκειται για νέα φάρμακα, σχετικά ακριβά, που πρόκειται να μπουν στη χώρα μας εντός του 2023 και του 2024. Ταυτόχρονα έχουμε στα χέρια μας και παλιά γνωστά, φθηνά και εύκολα προσβάσιμα φάρμακα και εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση αντίστασης της ινσουλίνης και του σακχαρώδους διαβήτη, που πλέον έχουμε και επίσημη ένδειξη για τη χορήγησή της στην υπεργλυκαιμία της κύησης. Πρόκειται για φάρμακο που δίνεται από το στόμα, φθηνό, και έτσι μειώνουμε το ποσοστό των γυναικών που θα εξαρτηθούν από τη χορήγηση της ινσουλίνης. Και αυτό είναι μια σημαντική νέα παρέμβαση».
ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Στο σημείο αυτό ο καθηγητής αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε φάρμακα. «Οι ενδοκρινολόγοι βρισκόμαστε σε τεράστια ένδεια φαρμακευτικών σκευασμάτων. Για τη θεραπεία της ορμονικής αποκατάστασης που δίνουμε σε εκατοντάδες χιλιάδες μετεμμηνοπαυσιακές Ελληνίδες δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πουθενά χορηγούμενο διαδερμικό φάρμακο. Είναι τεράστια η ευθύνη του ΙΦΕΤ. Πολλές ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αποσύρει φάρμακά τους από την ελληνική αγορά (ορμονικής αποκατάστασης, αντισύλληψης, χορήγηση χοριακής γονατροπίνης που είναι κρίσιμο για προκλήσεις ωορρηξίας για τα προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και για άλλες θεραπείες εξειδικευμένων ενδοκρινολογικών παθήσεων. Βρισκόμαστε σε μια τεράστια ένδεια που δυσκολεύει τη θεραπευτική μας πολιτική απέναντι στα προβλήματα υγείας του πληθυσμού. Δημοσίως απευθύνω έκκληση σε όλους τους φορείς όπως τον ΠΦΣ και στον ΠΙΣ και μαζί με τις επιστημονικές μας εταιρείες να υπάρξει δραστηριοποίηση των δημοσίων φορέων για τις φαρμακευτικές δυνατότητες». Για το θέμα αυτό ο κ. Μάρκου ανέφερε πως «ψηφίζεται τώρα (χθες) στη Βουλή η κατάργηση του ΙΦΕΤ ως δημόσιος φορέας και ψηφίζεται η ιδιωτικοποίησή του. Αυτό θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις ελλείψεις».
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ
Το ΕΝΔΟΡΑΜΑ έχει πολιτιστική και πνευµατική διάσταση κάτι που υπηρετεί το Πολιστικό Ενδόραµα. «Το ΕΝΔΟΡΑΜΑ έχει περιδιαβεί όλα αυτά τα χρόνια µε πολλές πτυχές της µη ιατρικής ζωής από εκθέσεις ζωγραφικής µέχρι το 1821, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Φέτος, επιλέξαµε να κάνουµε αναφορά στις ενάλιες αρχαιότητες, κάνοντας σύνδεση της αρχαιολογίας µε την έρευνα του βυθού µε αφορµή τα ναυάγια της Ανατολικής Μεσογείου που πραγµατικά είναι κιβωτοί ιστορίας. Εχουµε προσκαλέσει να µας µιλήσει µε θέµα «Ναυάγια και ενάλιες αρχαιότητες» τον εξαίρετο καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστηµίου Πατρών Γεώργιο Παπαθεοδώρου, ο οποίος έχει αναλώσει όλη τη δραστηριότητά του σε αυτό το θέµα και έχει να παρουσιάσει γοητευτικά ευρήµατα και πιστεύουµε ότι θα καθηλώσει το κοινό».
Ανακοίνωσε, πως κάθε δραστηριότητα του Πολιτιστικού Ενδοράµατος θα αφήνει ένα εκδοτικό αποτύπωµα για την πληροφόρηση του κοινού. Με αφορµή πέρυσι την οµιλία του Αντώνη Λιάκου µε θέµα: «Αρρώστια και Περίθαλψη στη Μικρασιατική Καταστροφή και στους Πρόσφυγες» και έρευνα από τη συγγραφέα Αιµιλία Σαλβάνου, εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το βιβλίο από την Εφηµερίδα των Συντακτών, το οποίο θα διανεµηθεί δωρεάν στο Συνέδριο. Ο κ. Μάρκου ανέφερε πως η φετινή οµιλία του κ. Παπαθεοδώρου θα αποτελέσει αντικείµενο συγγραφικής δουλειάς που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Μέλισσα» και παράλληλα θα γίνει µια συµπληρωµατική έκδοση µε ιστορική αναφορά για την Επανάσταση των Καλαβρύτων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News