Πώς χάνεται ο δημόσιος έλεγχος στο νερό με το νέο πολυνομοσχέδιο

Ο δικηγόρος Γ. Φαφούτης εξηγεί πώς μπορεί το νομοσχέδιο να βάλει ιδιώτη στη διαχείριση.

δημόσιος Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει, αλλά υπάρχει το προηγούμενο με το ρεύμα

Το νομοσχέδιο που «απλώνει» τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε νερό και απορρίμματα έχει προκαλέσει αντιδράσεις την τελευταία εβδομάδα, καθώς τόσο οι δήμοι της χώρας όσο και οι διοικήσεις των ΔΕΥΑ και ανήσυχοι πολίτες ακούν ότι πλέον το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού είναι υπαρκτό.

Χθες, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε πως «το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει φυσικό μονοπώλιο» και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση και δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία παροχής ύδατος στην Ελλάδα».

Με αφορμή την όλη συζήτηση, αλλά και τα πρόσφατα ρεπορτάζ της «Π» με τις αντιδράσεις των προέδρων των τριών ΔΕΥΑ του Νομού Αχαΐας, ο δικηγόρος Πατρών Γιώργος Φαφούτης λύνει απορίες, περιγράφοντας τους λόγους που δείχνουν την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα νερά.

«Οι ΔΕΥΑ των τοπικών δήμων θα πρέπει να κινηθούν νομικά, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο» αναφέρει αρχικά ο κ. Φαφούτης και εξηγεί κατανοητά:

«Εντός του 2022 έχουν βγει δύο αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας που κρίνουν ως αντισυνταγματική τη μνημονιακή διάταξη για τις ΔΕΥΑ που αναφέρει ότι οι εταιρείες περνούν στο Υπερταμείο. Ομως, το Υπερταμείο είδαμε στην πράξη ότι εφάρμοζε διοίκηση σε όσα πέρασαν στην κυριότητά του, επομένως αν συμβεί αυτό, δεν θα διοικεί το Δημόσιο τις ΔΕΥΑ».

Αυτές οι αποφάσεις του ΣτΕ ήρθαν μετά από προσφυγές που έκαναν οι ΔΕΥΑ αλλά και πολίτες. Με βάση αυτές λοιπόν, θα έπρεπε να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το νέο πολυνομοσχέδιο. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση αντί να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ, έφερε προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο που ναι μεν κρατά στην κυριότητά του κράτους τις Εταιρείες Υδρευσης, αλλά περνάει στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ τον έλεγχό τους.

«Και στην περίπτωση του ρεύματος, είδαμε ότι ο ανταγωνισμός ήταν σε βάρος του Δημοσίου. Το πρόβλημα είναι ότι ουσιαστικά παρέχεται ένα άτυπο μάνατζμεντ σε ιδιώτες» σχολιάζει ο κ. Φαφούτης, υπενθυμίζοντάς μας τι συνέβη με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέλος, έχει προβλεφθεί ότι για να γίνουν όλες οι αλλαγές με το Υπερταμείο δεν χρειάζεται να αλλάξει κάποια πράξη ο κρατικός μηχανισμός, γιατί «αν συνέβαινε αυτό, θα μπορούσαν να προσφύγουν κατά της πράξης. Αρα, γίνεται αυτό για να μην μπορεί κανείς να πάει στα δικαστήρια» σημείωσε ο κ. Φαφούτης.