Κύμα προσλήψεων στα ξενοδοχεία – Τι ισχύει στην Αχαΐα

Το 77% των νέων θέσεων εργασίας σε καταλύματα και εστίαση – Παρ΄ όλα αυτά, τα ξενοδοχεία παραπονούνται ακόμα ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους.

Κύμα προσλήψεων στα ξενοδοχεία - Τι ισχύει στην Αχαΐα

Εκρηξη προσλήψεων στους κλάδους των καταλυμάτων τουρισμού και εστίασης αποτυπώθηκε τον Απρίλιο στο σύστημα καταγραφής των ροών απασχόλησης «Εργάνη».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 210.000 αναγγελίες πρόσληψης προσωπικού τον περασμένο Απρίλιο, οι 73.743 θέσεις εργασίας αφορούσαν στα καταλύματα και οι 88.114 την εστίαση, δηλ. και οι δύο κλάδοι μαζί απορρόφησαν το 77% των νέων θέσεων εργασίας. Η έναρξη της τουριστικής σεζόν και οι προσδοκίες για υψηλές επιδόσεις «εκτόξευσαν» τις προσλήψεις του τελευταίου διμήνου, ενώ απόλυτοι πρωταγωνιστές είναι οι δύο συγκεκριμένοι κλάδοι.

Οι περισσότερες προσλήψεις αφορούσαν στις ειδικότητες σερβιτόρων, βοηθών σερβιτόρων, μπάρμαν και τραπεζοκόμων (55.296), μάγειρων και ψηστών (32.130), καμαριέρων (14.408), υπαλλήλων υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ και γκρουμ ξενοδοχείων (14.801), λαντζέρηδων (13.940), κ.ά.

Στη Δυτική Ελλάδα, θετικό ήταν για έναν ακόμα μήνα το ισοζύγιο προσλήψεων τον Απρίλιο, με 8.669 νέες αναγγελίες απασχόλησης, έναντι 7.153 αποχωρήσεων. Εξίσου θετικό είναι και στην Αχαΐα το ισοζύγιο απασχόλησης τον μήνα Απρίλιο που αυξήθηκε κατά 512 θέσεις (4.841 προσλήψεις έναντι 4.329 αποχωρήσεις).

Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων συνεχίζει να «βασανίζεται» από την έλλειψη προσωπικού.

Κύμα προσλήψεων στα ξενοδοχεία - Τι ισχύει στην ΑχαΐαΟ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι τα περισσότερα εποχιακά ξενοδοχεία ανοίγουν υποστελεχωμένα και φέτος, με τις βάρδιες να καλύπτονται δύσκολα.

Σε γνωστή ψηφιακή πύλη αναζήτησης θέσεων εργασίας, την τελευταία εβδομάδα έχουν κατατεθεί 15 αναγγελίες πρόσληψης προσωπικού από ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδας, εκ των οποίων οι 11 είναι πλήρους απασχόλησης. Οι προσφερόμενες θέσεις αφορούν σε όλες τις ειδικότητες και συγκεκριμένα σε προσωπικό υποδοχής, καμαριέρες, σεφ, μάγειρες, μπάρμαν, ασφάλεια, ναυαγοσώστες, κ.ά. «Σε άλλες εποχές, τον μήνα Μάιο υπήρχε πλήρης στελέχωση, αλλά τώρα, ειδικά τα εποχιακά ξενοδοχεία ψάχνουν ακόμα προσωπικό» είπε ο κ. Κανελλής, τονίζοντας ότι η περίοδος της πανδημίας προκάλεσε μεγάλη ζημιά, καθώς ώθησε πολλούς εργαζόμενους του τουρισμού να αλλάξουν τομέα απασχόλησης.

Σύμβαση και 5% αύξηση σε όλους

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου, είναι υποχρεωτική για το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας η διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 5,5% για το 2023 και επιπλέον 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024 στο σύνολο των ξενοδοχείων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ανεξάρτητα από το εάν εκπροσωπούνται ή όχι από τη σχετική ομοσπονδία των εργοδοτών. Οι εισαγωγικοί νέοι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου μετά την αύξηση 5,5% διαμορφώνονται από 835 έως 911 ευρώ και στη συνέχεια προστίθενται: Το επίδομα γάμου 10%, το επίδομα σχολής, τα νυχτερινά, οι αργίες και η προϋπηρεσία. Δηλαδή, ο μικτός μισθός για έναν υπάλληλο ξενοδοχείου με 10 χρόνια προϋπηρεσία ανέρχεται σε περίπου 1.200 ευρώ. Η εφαρμογή της σύμβασης έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του χρόνου για όσους εργάζονται.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ