Νέα μέτρα ναι, νέο lockdown όχι

Πόσο πιθανό βλέπετε, έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, ένα γενικό lockdown στο άμεσο ή στο πιο προσεχές μέλλον;

lockdown

Τα κρούσματα έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα… Ο συναγερμός ολοένα και δυναμώνει.
Οι γιατροί της «πρώτης γραμμής», στις κλινικές κόβιντ των απανταχού στην Ελλάδα Νοσοκομείων, αρχίζουν να… ιδρώνουν από αγωνία.
Στα νησιά και σ’ όλα τα κορυφαία παραθεριστικά θέρετρα γίνεται «το έλα να δεις». Το κύμα των εκδρομέων-παραθεριστών τώρα αρχίζει σταδιακά να επιστρέφει στη βάση του.
Οι επόμενες εβδομάδας θα κρίνουν πολλά.

Το ερώτημά μου στους 3 καθηγητές ήταν συγκεκριμένο:
Πόσο πιθανό βλέπετε, έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, ένα γενικό λοκντάουν στο άμεσο ή στο πιο προσεχές μέλλον; Υπάρχει, εκτιμάτε, τέτοιο ενδεχόμενο ή το αποκλείετε;

 

Γιάννης Τούντας: «Να πιεστούν πολύ οι ανεμβολίαστοι»
Γενικό λοκντάουν δεν βλέπω τόσο πιθανό. Αλλά βλέπω ότι τα μέτρα διαρκώς θα αυστηροποιούνται, κάτι που θα ακούσουμε και την Τρίτη με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν. Και πιθανόν στη συνέχεια να υπάρξουν κι άλλα μέτρα, εξίσου αυστηρά. Εγώ έχω προτείνει κατ’ επανάληψη: επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών σε περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων, να μπουν περισσότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις και προσβάσεις των ανεμβολίαστων και τρίτον να γίνουν πιο στοχευμένα προγράμματα αγωγής υγείας για να πειστούν όσοι διστάζουν, με έμφαση κυρίως σε πιο χαμηλά μορφωτικά στρώματα και σε νέους.
lockdownΜε τα σημερινά δεδομένα, δεν βλέπω πιθανό ένα γενικό λοκντάουν. Σε 2-3 μήνες, ανάλογα με την κατάσταση, δεν μπορώ να προβλέψω. Και το λέω αυτό γιατί εμβολιαστικά είμαστε ακόμα πίσω…
Μόνο όταν αποκτήσει ανοσία τουλάχιστον το 80% του συνολικού πληθυσμού θα αρχίσει να κάμπτεται το επιδημικό κύμα. Το ποσοστό αυτό θα προκύψει με τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του γενικού πληθυσμού και με τη συμβολή της παθητικής ανοσίας από ένα περίπου 10% των πολιτών που έχουν ήδη μολυνθεί. Μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 55%. Από το 45% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, ένα περίπου 15% ανήκει στο σκληρό πυρήνα αντιεμβολιαστών που δεν κάμπτονται με τίποτα. Από το υπόλοιπο 30% αρκεί να πεισθούν οι μισοί, κάτι που είναι εφικτό όχι μόνο με τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας αλλά και με τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουμε όλοι όσοι έχουμε εμβολιαστεί για να πείσουμε όσους από το άμεσο περιβάλλον μας είναι ακόμα επιφυλακτικοί.

* Ο Γιάννης Τούντας είναι ομοότιμος καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

 

 

Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος: «Θα θυσιαστούν όλα για την οικονομία»

lockdownΔεν νομίζω ότι θα υπάρξει νέο λοκντάουν. Εχω τη βεβαιότητα, σχεδόν, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναπάμε σε τέτοιο μέτρο. Αφενός δεν το θέλει η Κυβέρνηση, αφετέρου τα λεφτά σώθηκαν. Οπότε χωρίς λεφτά, δεν μπορεί να υπάρξει κι άλλο λοκντάουν. Καταλαβαίνετε καλά τι εννοώ… Οποιος ταξιδεύει, θα διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και σχεδόν πουθενά. Οσο κι αν η Πολιτεία, βλέποντας τα κρούσματα διαρκώς να αυξάνονται, φωνάζει ότι πρέπει να παίρνουμε μέτρα προστασίας και να προσέχουμε, πολύ φοβάμαι, απ’ όσα βλέπω και μαθαίνω, ότι έχει εγκαταλειφθεί το παιχνίδι της προστασίας των κρουσμάτων, ώστε να μειωθούν. Κοιτάζουν αποκλειστικά την προστασία της οικονομίας, γιατί θα πεθάνει πολύ περισσότερος κόσμος από τυχόν κατάρρευση οικονομίας. Δεν είναι, φυσικά, ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα πολλά και αυξανόμενα κρούσματα. Τους ενδιαφέρουν, αλλά δεν θα θυσιάσουν την οικονομία για τίποτα και για κανένα λόγο.
Δεν βλέπω, πάντως, να υπάρχει κανένας έλεγχος και δεν βλέπω να προσέχει και ο κόσμος. Θεωρώ, κι αυτό λέει η λογική, ότι αν υπήρχε ευθεία στόχευση στη μείωση κρουσμάτων, οι έλεγχοι θα ήταν πολύ πιο οργανωμένοι και συντονισμένοι. Σας ξαναλέω, δεν βλέπω σχεδόν πουθενά να γίνεται έλεγχος. Και γι’ αυτό εκτιμώ ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί: δεν θα γίνει κανένα γενικό λοκντάουν πλέον. Μπροστά στην προστασία της οικονομίας θα θυσιαστεί ακόμα και ο κόσμος.

* Ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος είναι καθηγητής Παθολογίας – Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Απόστολος Βανταράκης: «Ο,τι συμβαίνει τώρα σε αρκετά νησιά…»

Αρχίζει να χτίζεται, όπως αντιλαμβάνομαι, η ιδέα ενός νέου λοκντάουν. Αλλά δεν μπορώ να ξέρω σε τι είδους λοκντάουν ενδέχεται να πάμε, σε ποιο επίπεδο. Το θέμα των αναστολών εργασίας δεν νομίζω πως θα προχωρήσει, ίσως γυρίσει μπούμερανγκ. Ηδη βγαίνουν συνταγματολόγοι, εκφράζουν αντίθετες απόψεις. Θα αναδιπλωθεί, λοιπόν, η Κυβέρνηση, κι αν συμβεί αυτό, το λοκντάουν είναι το επόμενο βήμα. Δεν βλέπω ποια άλλη λύση μπορεί να βρεθεί… Η αύξηση κρουσμάτων είναι διαρκής. Για μένα, το παιχνίδι χάθηκε, δυστυχώς, με τον τουρισμό. Δεν ελέγχθηκε ο τουρισμός.

lockdownΜας έχει σώσει κάπως ο εμβολιασμός, όμως αυτό το όπλο αρχίζει να χάνει την ισχύ του λόγω της μετάλλαξης. Ουσιαστικά είμαστε μία η άλλη με πέρυσι: πέρυσι δεν είχαμε τη μετάλλαξη και δεν είχαμε εμβολιασμό, φέτος έχουμε εμβολιασμό αλλά έχουμε μια ραγδαία μετάλλαξη.
Εξαρτάται, όμως, για τι είδους λοκ ντάουν μιλάμε να έρχεται: Το γενικό μάλλον το αποκλείω. Μόνο τοπικά και με συγκεκριμένες απαγορεύσεις, αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο σε κάποια νησιά. Συγκεκριμένες απαγορεύσεις, δηλαδή. Σε κέντρα διασκέδασης, εστίασης, γυμναστήρια, κλειστούς χώρους. Εάν δεν καταφέρουν να κρατήσουν εκτός κλειστών χώρων τους ανεμβολίαστους, τότε αναγκαστικά θα πάμε σε λοκ ντάουν, όπως αυτά που γίνονται στα νησιά.
Για τα πανεπιστήμια και τα σχολεία το θεωρώ απίθανο να επεκταθεί το λοκ ντάουν. Υπάρχει μια πρωτοφανής και καθολική άρνηση για εξ αποστάσεως διδασκαλία και σφοδρή επιθυμία διδασκόντων και φοιτητών-μαθητών για δια ζώσης μαθήματα. Ούτε διανοείται κανείς συνέχιση των εξ αποστάσεως μαθημάτων…

* Ο Απόστολος Βανταράκης είναι καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων.