Υπό απειλή ο «προστατευόμενος» Κορινθιακός – Οι Δήμοι Πατρέων και Αιγιάλειας αντιδρούν

Οι Δήμοι Πατρέων και Αιγιάλειας, μέσω του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κόλπου, αντιδρούν σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Πού διαφωνούν με το υπό εξέταση νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Υπό

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ) «Ο Αρίων», στον οποίο συμμετέχουν από την Αχαΐα οι Δήμοι Πατρέων και Αιγιάλειας, έκανε άμεσα την παρέμβασή του στην υπόθεση Εκπόνησης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για την Προστατευόμενη Περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου.

Η παρέμβαση, που «ανέβηκε» ήδη στις προτάσεις σε επίπεδο Διαβούλευσης, εστάλη και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε οι εν λόγω παρατηρήσεις να ληφθούν υπόψη στην τελική έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή. Αφορά την προεργασία-διαβούλευση για σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο: «Οροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις».

Τα πιο βασικά σημεία των παρεμβάσεων-εισηγήσεων του ΣΠΟΑΚ (του οποίου «πολιτικός προϊστάμενος κατά νόμο είναι ο εκάστοτε δήμαρχος Αιγιάλειας, εν προκειμένω ο Δημ. Καλογερόπουλος), ο οποίος σε γενικές γραμμές διαφωνεί σε αρκετά σημεία με το υπό εξέταση Νομοσχέδιο και κάνει σαφείς και εστιασμένες παρατηρήσεις, είναι τα εξής:

* Για μια Ημίκλειστη Θαλάσσια Περιοχή, όπως ο Κορινθιακός, η παρουσία λιβαδιών του P. oceanica θεωρείται κρίσιμη για τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας στην περιοχή. Προκύπτει λοιπόν πρόβλημα διαχείρισης των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, ώστε να υπάρχει μεν προστασία, αλλά να εξασφαλίζεται και η οικονομική δραστηριότητα.

* Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη σφάλλει κατά το μέρος που υποστηρίζει ότι δεν έχουν τεθεί ειδικοί στόχοι διατήρησης για την Ποσειδωνία στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου. Επομένως, η ως άνω παράλειψη καθιστά ανέφικτο τον στόχο του ορθού προσδιορισμού των χρήσεων γης, θαλάσσιων ζωνών και δραστηριοτήτων, τόσο εκείνων που είναι εντός των παράκτιων υδάτων (π.χ. υδατοκαλλιέργειες) όσο και εκείνων που είναι στην ξηρά.

Υπό

Ο Σύνδεσμος Προστασίας – Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού έκανε παρέμβαση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του

* Στην παρούσα ΕΠΜ δεν επιχειρήθηκε καμία αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης των συστημάτων των παράκτιων υδάτων της προστατευόμενης περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου. Επομένως, η ως άνω παράλειψη καθιστά ανέφικτο τον στόχο του ορθού προσδιορισμού των χρήσεων γης, θαλάσσιων ζωνών και δραστηριοτήτων, τόσο εκείνων που είναι εντός των παράκτιων υδάτων (π.χ. υδατοκαλλιέργειες) όσο και εκείνων που είναι στην ξηρά.

* Στη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα της ΕΕ, με ορίζοντα το 2030, αναφέρεται ότι ένας βασικός στόχος είναι να ενταχθεί σε καθεστώς αυστηρής προστασίας το 10% της κάθε προστατευόμενης περιοχής.

Αυτό σημαίνει ότι, εν προκειμένω, θα πρέπει στη Μελέτη για τον Κορινθιακό Κόλπο να εντοπιστούν οι φυσικοί οικότοποι προτεραιότητας και τα είδη προτεραιότητας, όπως επίσης και οι τόποι με ενισχυμένη βιοποικιλότητα, ώστε να εξασφαλιστεί η ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης.

*Η Μελέτη θα πρέπει να εστιαστεί στην οικολογική συνεκτικότητα της εν λόγω θαλάσσιας περιοχής, η οποία είναι κρίσιμη τόσο για τους οικότοπους όσο και για τα είδη. Τα ως άνω στοιχεία δεν υπάρχουν στη Μελέτη και, συνεπώς, δεν θα καταστεί εφικτή η μελλοντική οριοθέτηση του ποσοστού 10% της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής ως τόπου αυστηρής προστασίας. Συνεπώς, η ΕΠΜ θα πρέπει να συμπληρωθεί ως προς αυτό».