AGROWN: Η πράσινη ενέργεια ως παράγοντας βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής – Η περίπτωση των αγροβολταϊκών
H 4η ενότητα του συνεδρίου Agrown, η οποία είχε ως θέμα «Η πράσινη ενέργεια ως παράγοντας βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής: Η περίπτωση των αγροβολταϊκών», ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση από τον καθηγητή Γιώργο Κεχαγιά, κοσμήτορα της σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, o οποίος είχε και τον συντονισμό της συνεδρίας.
«Ο κόσμος αξίζει να γνωρίσει τη σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Μπορεί να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στους φορείς, ούτως ώστε να επιτευχθεί ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία», δήλωσε ο Γιώργος Κεχαγιάς.
Οι κυριότερες τοποθετήσεις των ομιλητών:
Λάμπρος Δημητρογιάννης (Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας): «Η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση που βιώσαμε οδηγούν και σε διατροφική κρίση, η οποία είναι ήδη εδώ και μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει έκρυθμες καταστάσεις. Ζητούμενο, λοιπόν, είναι το τι θα πρέπει να κάνουμε σε περιφερειακό επίπεδο. Ξεκινήσαμε με την ιδέα δημιουργίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο είναι ένα project Ευρωπαϊκών δεδομένων για την παραγωγή ενέργειας. Μάλιστα, η κυβέρνηση θα το εφαρμόσει σε όλη την επικράτεια με τη μορφή του σχεδίου Απόλλων. Βλέπουμε, λοιπόν, πως μια πρωτοβουλία περιφερειακής αρχής διευρύνεται και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η Αιτωλοακαρνανία είναι, πλέον, ενεργειακός κόμβος, όμως θα πρέπει να αποφασίσει και η Πολιτεία το τι θέλει να κάνει. Η Αιτωλοακαρνανία και η Δυτική Ελλάδα χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Η μουσική, όμως, θα σταματήσει να παίζει. Τα Αγροβολταϊκά, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν πολιτικές που υποστηρίζουν τη πράσινη μετάβαση και νέες πολιτικές. Υπάρχουν, βέβαια, εμπόδια όπως αυτό του εναρμονισμένου ορισμού των Αγροβολταϊκών και το αν η εγκατάσταση τέτοιων μορφών ενέργειας θα επηρεάσει τις επιδοτήσεις και την αγροτική πολιτική. Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια χρειάζονται εθνικές πολιτικές και μια νέα αγροτική πολιτική, με συγκεκριμένους κανόνες για επιδοτήσεις».
Τέλος, ο Λάμπρος Δημητρογιάννης επανέλαβε τη διαφωνία του με την εκτροπή του Αχελώου, τη στιγμή που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Ενέργειας σχέδιο επαναπλημμύρισης του Πηνειού με 250 εκατ. κυβικά νερού.
Δρ. Ελισσάβετ Φελώνη (ερευνήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Τα πλεονεκτήματα των αγροβολταϊκών είναι πολλά, μεταξύ άλλων οι χρήσιμες συνέργειες μεταξύ της γεωργίας και του αναπτυξιακού τομέα, η μείωση της ζήτησης άρδευσης, η μείωση της αιολικής διάβρωσης, κ.ά.». Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν εξειδικευμένα στοιχεία για τη χρήση-λειτουργία των αγροβολταϊκών, τα βασικά κριτήρια για τις προτάσεις εγκατάστασης του συστήματος, καθώς και παραδείγματα από σχετικές επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο.
Αγγελική Καυγά (αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος Γεωπονίας, σχολής Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών): «Δυστυχώς, ο ενεργός αγροτικός μας πληθυσμός είναι σε μια συνεχή πτωτική τάση». Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στοιχεία για τα Αγροβολταϊκά (Agri-PVs), για τα θερμοκήπια, τα φωτοβολταϊκά, κλπ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News