Πάτρα: Εφυγε η ιστορική εκδότρια της «Π» Νανά Δούκα – Σήμερα το «αντίο»

Η Αναστασία (Νανά) Δούκα γεννήθηκε στην Πάτρα στις 29 Μαΐου 1924, κόρη του ιδρυτή της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Χαράλαμπου Φραγκόπουλου και της Γιώτας Αθανασιάδου.

Δούκα

Σήμερα το τελευταίο αντίο στη Νανά Δούκα, την εκδότρια της εφημερίδας «Πελοπόννησος», που έφυγε από τη ζωή ανήμερα των Θεοφανείων, στην Πάτρα.

Νανά Δούκα: Η τελευταία αρχόντισσα – «Έφυγε» η κόρη του ιδρυτή της «Π»

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 8/01/2024,  στις 2μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων στο Α’ Κοιμητήριο Πατρών.

Δούκα

Των Κωνσταντίνου Μάγνη, Γιώργου Αναστασόπουλου

Το Απόν Δέος. Αυτή η αίσθηση πλανιόταν πάνω από τις οσμές του αντιμονίου στην «παλιά ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ», του καιρού της λινοτυπίας σε σχέση με τη Νανά Δούκα. Εμάς τους νεότερους μας πήρε καιρό μέχρι να τη δούμε εκ του φυσικού. Οι ανάγκες της περίθαλψης της Λήδας την κρατούσαν στο σπίτι. Εστελνε τα χρονογραφήματά της, τη στήλη της Νι Δέλτα, κρατώντας τη σκυτάλη της θρυλικής μητέρας της Γιώτας Παπαγγελούτσου, που και εκείνη είχε φύγει από τη ζωή σε μεγάλη ηλικία. Δυνατό κύτταρο, κόντρα στα λεπτεπίλεπτα σωματικά χαρακτηριστικά. Η στήλη της Νι Δέλτα, παράγραφοι που διαχωρίζονταν με αστερίσκους και φράσεις βουτηγμένες σε ένα πέλαγος θαυμαστικών και αποσιωπητικών, κατέφθανε μέσω του αξέχαστου και εμβληματικού Αντώνη, σοφέρ- πασπαρτού, ή του ίδιου του Σπύρου Δούκα. Και αμέσως άρχιζε το άγχος της διόρθωσης, υπό τον φόβο μιας δυσμένειας που πάντως ποτέ δεν επερχόταν. Ο Σπύρος αγρίευε με τα λάθη, όχι η Νανά. Η Νανά τα διαχειριζόταν όπως η νοικοκυρά τις ατσαλιές του σερβιρίσματος.

Η Νανά Δούκα δεν ήταν άνθρωπος που έπαιρνε τον εαυτό του τόσο σοβαρά όσο νόμιζε το προσωπικό της Υψηλάντου. Επαιρνε όμως στα σοβαρά τον ρόλο της εκδότριας και του στελέχους του κοινωνικού λόμπι των Πατρών. Οχι όμως με κατσάδες και ξεσπάσματα. Αλλά με πεισματώδη διεκδίκηση των ιδεών της, των καημών της και των αξιών της, που συνέθεταν μια επεισοδιακή, χαριτωμένα νευρώδη αλλά και αντιφατική μορφή. Αγαπούσε την πρόοδο, αλλά οι νεωτερισμοί την ξένιζαν. Είδαμε και πάθαμε να την πείσουμε να δεχθεί το έγχρωμο πιεστήριο αλλά και το μικρό σχήμα. Καπρίτσιο της μοίρας: Φεύγει από τη ζωή πάνω που η εφημερίδα επανεκδίδεται σε ταμπλόιντ, με το οποίο προσαρμόστηκε, όχι χωρίς μουρμούρες προς τον σύζυγό της, οι αντιπαραθέσεις με τον οποίο υπήρξαν μνημειώδεις: Ο ορισμός της κοντρούλας δύο ανθρώπων που αγαπιούνταν μεταξύ τους αλλά και καπρίτσωναν ο ένας τον άλλο. «Σπύρο! Μη θυμώνεις. Ελα εδώ κύριε και πες μου τα επιχειρήματά σου. Ετσι του λέω του Σπύρου» κατέληγε, στρεφόμενη προς το μέρος μας.

Παραταξιακή δεξιά. Με περηφάνια αλλά και απαιτήσεις από το κόμμα, την ηγεσία και τους εκπροσώπους του. Δεν χαριζόταν σε κανέναν. Δεν ανήκε. Δεν είχε αδυναμίες. Είχε κύκλους, αλλά όχι φατρίες. Αξιοποιούσε τις δικτυώσεις για να υπερασπίζεται και να προωθεί όσα πίστευε πως άξιζαν για την πόλη. Διεθνές Φεστιβάλ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Νέο Μουσείο: Αυτά ήταν η ζωή της. Το απωθημένο των ακυρωμένων δυτικότροπων προσανατολισμών της πόλης. Η ίδια ήταν μια Ιταλιάνα στο στυλ αλλά και μια Μπουμπουλίνα στην ενέργεια. Δεν μιλούσε για την ανοιχτή πληγή της, την τραγωδία της μονάκριβης Λήδας, χαρισματικής αλλά οικτρά άτυχης, αλλά το απέφευγε από αξιοπρέπεια. Μια στο τόσο, όμως, σε κάποιο μικρόφωνο, γινόταν απρόσμενα εξομολογητική σε δημόσιο ακροατήριο, ίσως γιατί ήθελε να «μας πετάξει στα μούτρα» το παράπονό της: Κανείς σας δεν πέρασε όσα εγώ, γι’ αυτό να ξέρετε τι βρίσκεται πίσω από το περιποιημένο ντύσιμό μου.

Οπως και ο Σπύρος Δούκας, η Αναστασία Δούκα-Φραγκοπούλου υπήρξε ανεπανάληπτη μορφή. Ηρωας μυθιστορηματικός, παιδί και έμβλημα ενός κόσμου που γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έσβησε με την αποβιομηχανοποίηση και τη δύση του αστικού χαρακτήρα της Πάτρας. Τέτοιοι άνθρωποι δεν θα ξαναγεννηθούν και δεν θα ξαναϋπάρξουν. Η Κυρία Νανά ήταν η τελευταία φωτογραφία αυτής της εποχής. Το άλμπουμ κλείνει. Η ζωή συνεχίζεται. Σε μικρό σχήμα.

Αυτό ήταν το μεγάλο της παράσημο

Ως ντάμα συνοδευόταν από τρία επώνυμα στις εσπερίδες της δημοσιογραφίας: Φραγκόπουλου, Παπαγγελούτσου, Δούκα. Επιβραβεύτηκε όμως από την κοινωνία ως «κυρία» Νανά και αυτό ήταν το μεγάλο «παράσημό» της. Το παράσημο μιας αυθεντικής εκφραστού της αστικής ευγενίας και κουλτούρας.

Η κ. Νανά ολοκλήρωσε τη διάμετρο ενός κύκλου παραδοσιακών εκδοτών που έχουν γράψει την ιστορία της έντυπης δημοσιογραφίας στη χώρα μας. Αφού, αναντίρρητα, το ζεύγος Σπύρου και Νανάς Δούκα στέκεται επάξια για την προσήλωσή τους σε πανάκριβες πανανθρώπινες αρχές και αξίες ανάμεσα στις εκδοτικές οικογένειες Βλάχου, Κύρου, Λαμπράκη, Αθανασιάδη, Βελλίδη.

Με το φευγιό της, εμείς που μείναμε πίσω, ζούμε το πραγματικό τέλος μιας εποχής που, δυστυχώς, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Αλεξοπούλου: Η απαράμιλλη αρχοντιά, το ήθος και
η ευπρέπεια μιας δυναμικής γυναίκας

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου έκανε τη δική της δήλωση για τον θάνατο της Νανάς Δούκα.

«Ο θάνατος της Νανάς Δούκα αποτελεί τον επίλογο μιας λαμπρής διαδρομής για μια οικογένεια που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της για πολλές δεκαετίες στην κοινωνία της Πάτρας.

Μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό της Σπύρο Δούκα, συνεχίζοντας την πορεία της οικογένειας Παπαγγελούτσου, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημόσιας ζωής της πόλης, τόσο μέσα από την εφημερίδα ‘’Πελοπόννησος’’, όσο και από την ιδιαίτερα κοινωνική τους δράση.

Η Νανά Δούκα θα μείνει στη μνήμη μας για την απαράμιλλη αρχοντιά της, το ήθος και την ευπρέπεια μιας δυναμικής γυναίκας με διακριτικότητα στις δυσκολίες και πίστη για τη ζωή μέχρι τέλους.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

«Ο αγαπημένος σου Σπύρος θα σε υποδεχτεί στις πύλες του παραδείσου»

Η επί σειρά ετών δημοσιογράφος της «Π» Γωγώ Καραλή αποχαιρέτησε με τον δικό της τρόπο τη Νανά Δούκα: «Αγαπημένη μου, κ. Νανά. Καλό ταξίδι στο Φως. Παίρνεις μαζί σου ένα κομμάτι της ζωής μου. Τώρα πια είσαι μαζί με τον Σπύρο σου, το Ληδάκι σου, την κα Γιώτα, τον κ. Κώστα, τη Λίλιαν, τους γονείς μου. Πόσοι πολλοί αγαπημένοι είστε όλοι μαζί εκεί που δεν υπάρχει πόνος, λύπη και στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητη».

Η Αντυ Μπακοπούλου, πολιτιστική συντάκτρια πριν χρόνια στην «Π», είπε: «Αξεπέραστη κ. Νανά Δούκα. Στην καρδιά μου πάντα με αγάπη και σεβασμό. Κυρία με Κ κεφαλαίο και με κατάδικό της ταμπεραμέντο. Με τον κ. Σπύρο άφησαν πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό».