Πάτρα – Παράρτημα: Νέες αντιπολιτευτικές πιέσεις για αξιοποίηση
Σβόλης, Αϊβαλής και Ψωμάς καλούν τον Κ. Πελετίδη να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες
Το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών «ελευθερώθηκε» για λίγες ώρες την περασμένη Παρασκευή και από το βράδυ της ίδιας ημέρας τελεί ξανά υπό κατάληψη. Ο χώρος ανήκει διοικητικά στον Δήμο Πατρέων, με τη δημοτική αρχή ουσιαστικά να δηλώνει απρόθυμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αξιοποίησή του, καθώς θεωρεί ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και η ίδια δεν έχει τη βούληση να προκαλέσει τη δράση κατασταλτικών μεθόδων για την πραγματική απόδοση του χώρου στην πόλη.
Προ ετών, το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την αξιοποίηση του Παραρτήματος και τη μετατροπή του σε έναν χώρο μνήμης για τα όσα έζησε την περίοδο της επταετίας της Χούντας. Ωστόσο, παρότι υπήρχε εργολαβία για τις μελέτες και τις εργασίες, τίποτα δεν έχει συμβεί.
Για το θέμα, ρωτήθηκε από τον Peloponnisos Fm και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρ. Μπούρας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι παραμένει ενεργή η πρότασή του για αξιοποίηση του χώρου ως σημείο μνήμης της πόλης, είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πλέον οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν είναι πολιτικές από την πλευρά της δημοτικής αρχής.
Η «Π» απευθύνθηκε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς πλέον είναι προφανές ότι το ζήτημα είναι πολιτικό.
Ο Κώστας Σβόλης ζητά από τον δήμαρχο Πατρέων να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για τη διαμόρφωση σε χώρο πολλαπλών χρήσεων, όπως άλλωστε αναφέρεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. «Οταν θεωρείς το κράτος ανεπιθύμητο και ονειρεύεσαι την αταξική κοινωνία χωρίς την ανάγκη κρατικής παρέμβασης, θεωρείς την ΕΛΑΣ όργανο καταστολής που εχθρεύεται τη δημοκρατία, δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να προστατεύσεις τη δημοτική περιουσία, δεν πιστεύεις στον θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας, τότε ταυτίζεσαι με τη δημοτική αρχή του Δήμου Πατρέων».
Ο Βασίλης Αϊβαλής επισημαίνει στην «Π»: «Εμείς επιθυμούμε αξιοποίηση του Παραρτήματος με σεβασμό στην ιστορία του και να δοθεί δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης, ώστε να συντηρείται ως χώρος πολιτισμού και ανάδειξης της ιστορίας. Ο Δήμος θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει λάβει σθεναρή δράση απέναντι στο ιστορικό κτίριο για την αξιοποίησή του και προφανώς τη φύλαξή του, ώστε να πάψει να είναι έρμαιο του οποιουδήποτε».
Τέλος από την πλευρά του ο Π. Ψωμάς, ο οποίος πρώτος αντέδρασε για το θέμα από τις προηγούμενες ημέρες, τονίζει: «Υπάρχει πλήθος αναξιοποίητων δημοτικών ακινήτων. Είμαστε η μόνη πόλη που δεν έχουμε ένα συνεδριακό κέντρο. Το Παράρτημα είναι δημοτικό ακίνητο και βρίσκεται δίπλα στο νέο δημαρχείο. Επιμένουμε να μετατραπεί σε χώρο μνήμης και τιμής, με ειδικό χώρο έκθεσης ή πλάκα ή ακόμα και ονοματοδοσία προς αυτούς που αγωνίστηκαν εκτός του κτιρίου. Για τη χρηματοδότησή του υπάρχουν εργαλεία και μέσω πίεσης σε υπουργεία και συνεργασία με φορείς -ακόμα και ιδιωτικούς- μπορούν να βρεθούν οι πόροι. Ας μπει ο Δήμος στη θέση διοργανωτών εκδηλώσεων που ψάχνουν χώρους και δεν βρίσκουν στην πόλη. Στα Τρίκαλα υπάρχουν αυτά και είναι περιουσία του Δήμου».
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Μιχαλολιάκος: Γιατί αποφάσισε την αποφυλάκισή του το δικαστικό συμβούλιο
Πάσχα: Μάχη στην αγορά για την τιμή του οβελία – Τι λένε επιχειρηματίες άλλων κλάδων
Πάτρα – Παράρτημα: Τα σχολεία παίρνουν άδεια από αναρχικούς – Για ποιο λόγο
Ισραήλ: Ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου ετοιμάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News