BBC: Γιατί ο Σούνακ αποφάσισε να προκηρύξει εκλογές στη Βρετανία
Ανάλυση του BBC
Τους λόγους για τους οποίους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ οδηγήθηκε στην απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αναζητά με ανάλυσή του το BBC.
«Επί εβδομάδες υπήρχε μια αυξανόμενη προσδοκία ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, δίνοντας στον πρωθυπουργό τουλάχιστον δύο χρόνια στην εξουσία και στις οικονομικές προοπτικές μια μεγαλύτερη ευκαιρία βελτίωσης», γράφει ο πολιτικός συντάκτης του δικτύου Κρις Μέισον.
Στο άρθρο επισημαίνεται πως όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν «στην κόψη του ξυραφιού» και πως «υπήρξαν εκείνοι που πίεσαν τον Σούνακ να φύγει νωρίτερα»: «Εκείνοι που διατύπωσαν αυτό το επιχείρημα ένιωσαν ότι τα πράγματα μπορεί να μην βελτιωθούν πολύ και ότι η αντιληπτή επιθυμία του εκλογικού σώματος να αποφασίσει σύντομα για την πολιτική κατάσταση στη χώρα θα μπορούσε να επιδεινώσει ενδεχόμενη ήττα των Συντηρητικών, στην περίπτωση που το ραντεβού με τους ψηφοφόρους είχε απωθηθεί για το μέλλον».
«Με άλλα λόγια, κάντε το τώρα, αλλιώς μπορεί η κατάσταση να χειροτερέψει», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του Μέισον.
Το συγκεκριμένο χρονικό σημείο έχει ένα πλεονέκτημα για τον Ρίσι Σούνακ, λέει το BBC, καθώς σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί επίσης να ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον ορισμένοι από τους στόχους που είχε θέσει έχουν εκπληρωθεί ή ότι, φαινομενικά τουλάχιστον, οδηγούνται προς την εκπλήρωση. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία (σσς. ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Απρίλιο). «Η ευρύτερη οικονομική εικόνα φαίνεται επίσης λίγο πιο φωτεινή», σχολιάζει το BBC.
Επίσης, το Μέσο αξιολογεί ως θετική για τον Σούνακ και τους Συντηρητικούς την υπόθεση επιστροφής αιτούντων ασύλου στη Ρουάντα: «Δεν έχει συμβεί ακόμη, αλλά φαίνεται ότι οι πτήσεις επιστροφής θα μπορούσαν να προγραμματιστούν για το άμεσο μέλλον, ίσως ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αν και ο ισχυρισμός ότι η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά δεν θα έχει την ευκαιρία να δοκιμαστεί πραγματικά τόσο σύντομα».
«Και έτσι ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία», γράφει ο Μέισον.
«Οι Συντηρητικοί θα λένε ξανά και ξανά: Να προσέχετε τι εύχεστε. Οι Εργατικοί και άλλοι θα λένε ξανά και ξανά ότι είναι ώρα για αλλαγή. Το αποτέλεσμα θα είναι κάτι παραπάνω και από αυτές τις δύο αιτιάσεις, ό,τι κι αν συμβεί, τελικά. Είτε οι δημοσκοπήσεις είναι σε γενικές γραμμές σωστές και το κυβερνητικό κόμμα θα αλλάξει, είτε είναι λάθος και θα είναι μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές των τελευταίων ετών», καταλήγει η ανάλυση προσδίδοντας στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση τον χαρακτήρα του αναπάντεχου – που την χαρακτηρίζει εξαρχής.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News