Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Κίτρινη κάρτα» από την Ελλάδα στα Σκόπια

Η Αθήνα θα καταγγείλει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα,

ΝΑΤΟ

Κίτρινη κάρτα στα Σκόπια. Η Αθήνα θα καταγγείλει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα, προειδοποιώντας ότι θα μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. αν συνεχιστούν οι προκλήσεις.

Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης στην επετειακή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Θέμα παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (9-11 Ιουλίου) στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως, εφόσον τα Σκόπια επιμείνουν στην ίδια κατεύθυνση, θα ακυρώσουν επί του πρακτέου την ευρωπαϊκή πορεία τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η ελληνική πλευρά στοχεύει να καταγγείλει σε διεθνές επίπεδο ότι η γειτονική χώρα δεν σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αμφισβητεί στην πράξη τη μία και ενιαία ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και πως αν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την αλυτρωτική γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στη σύνοδο ηγετών του ΝΑΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Σύνοδο θα είναι παρών και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Kρίστιαν Μίτσκοσκι, συνοδευόμενος από τον νέο υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα Σκόπια δεν έχουν ζητήσει κάποιο ραντεβού με την ελληνική πλευρά.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπομένων όσον αφορά τη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα). Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

Στο επίσημο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν συμπεριλαμβάνεται συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ούτε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανεπίσημες επαφές μεταξύ των δύο ηγεσιών στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ. Το επόμενο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν έχει οριστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Δείπνο στον Λευκό Οίκο

To βράδυ της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, ενώ έχει προσκληθεί από τη δεξαμενή σκέψης Council on Foreign Relations, όπου θα συζητήσει με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Σε άλλη εκδήλωση, θα συναντηθεί στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nάντια Σάντλοου. Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-2026), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Ανχελα Ολγκίν Γκουεγιάρ.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον σημαδεύεται από την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ευρωατλαντικού οργανισμού, με τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ να αποχωρεί και στη θέση του να αναλαμβάνει ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, την ώρα που πλανάται το «φάντασμα» της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η πιθανή επικράτηση του Tραμπ στις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έχει δημιουργήσει ανησυχία, αφού το σχέδιο για το ΝΑΤΟ περιλαμβάνει έναν «ριζικό αναπροσανατολισμό», βάσει του οποίου η Ουάσιγκτον θα εγκαταλείψει την πρωτοκαθεδρία έναντι της Ευρώπης, ενώ ο τέως Πρόεδρος θα επιδιώξει συμφωνία με τον Πούτιν για την Ουκρανία.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει πολλές φορές ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αλλά, σύμφωνα με αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και ειδικούς σε θέματα άμυνας, που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν σε μια δεύτερη θητεία του, είναι απίθανο να το πράξει. Το παραπάνω δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα βγει αλώβητο από μια δεύτερη θητεία Tραμπ. Σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της συμμετοχής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο Tραμπ όχι μόνο θα απαιτήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, αλλά θα προβεί σε αυτό που ο Νταν Σάλντγουελ -ειδικός σε θέματα άμυνας και γνώστης του σκεπτικού των συμβούλων για θέματα εθνικής ασφαλείας του Τραμπ- χαρακτηρίζει ως «ριζικό αναπροσανατολισμό» (radical reorientation) του ΝΑΤΟ.

Η αλλαγή που οραματίζεται ο Τραμπ περιέχει τη «σημαντική και ουσιαστική» μείωση του ρόλου των ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας, προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη που δεν πετυχαίνουν τον στόχο του 2% των δαπανών τους για την άμυνα «δεν θα απολαμβάνουν την αμυντική γενναιοδωρία και την εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ», ενώ, αναφορικά με την επίλυση της σύγκρουσης της Ρωσίας, το σκεπτικό της ομάδας του περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά -ιδιαίτερα προς την Ουκρανία και τη Γεωργία- καθώς και διαπραγμάτευση με τον Πρόεδρο Πούτιν αναφορικά με το ποιες περιοχές θα περάσουν στη Ρωσία.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να είναι ταυτόχρονα ένας εορτασμός της 75ης επετείου του ΝΑΤΟ και μια αξιολόγηση για το πόσο καλά προσαρμόζεται η Συμμαχία σε ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας. Οι χώρες-σύμμαχοι θα καλωσορίσουν τη Σουηδία στο κλαμπ, θα επιδιώξουν να μεταδώσουν μια εικόνα αποφασιστικής ενότητας απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα καθορίσουν τον μελλοντικό οδικό χάρτη πολιτικής του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής του 2024 θα είναι μόνο ένα σκαλοπάτι σε μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ. Ισως πιο σημαντικός είναι ο πιθανός μετασχηματισμός των «διατλαντικών αξιών» για να ευθυγραμμιστούν με ένα νέο πολιτικό τοπίο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ενώ οι αμερικανικές εκλογές και η προοπτική μιας δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ προσελκύουν τη μεγαλύτερη προσοχή, η ευρωπαϊκή πολιτική επίσης αλλάζει γρήγορα. Οκτώ χώρες της Ε.Ε. έχουν επί του παρόντος ακροδεξιά κόμματα στην κυβέρνηση ή κυβερνήσεις των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τη στήριξη της ακροδεξιάς: Ιταλία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Κροατία, Τσεχία, Σουηδία, Σλοβακία και Ολλανδία.

Τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών της Ε.Ε. τον Ιούνιο επιβεβαίωσαν την αυξανόμενη επιρροή της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Έτσι, τα εκλογικά αποτελέσματα του 2024 θα μπορούσαν να καταστήσουν το ΝΑΤΟ μια πολιτική συμμαχία της οποίας τα μέλη έχουν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για το κράτος δικαίου και την ατομική ελευθερία. Αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει σαφώς τις πολιτικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ και τη δημόσια διπλωματία.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον, αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, καθώς θα καθορίσουν το αν η συμμαχία μπορεί να ξεπεράσει τις εσωτερικές διαιρέσεις και να προσαρμοστεί αποτελεσματικά σε ένα μετασχηματισμένο γεωπολιτικό περιβάλλον.

 

Πηγή: Realnews, enikos

 

Διαβάστε επίσης

Καύσωνας «διαρκειάς» από σήμερα, ο καιρός μέχρι την Παρασκευή

Ψυχικό – Δολοφονία τοπογράφου: Νέα στοιχεία για τον «ωραίο Γιώργο» που είχε περάσει και από Πάτρα

Γαλλικές εκλογές – Τελικά αποτελέσματα: Επιβεβαίωση της πολιτικής ρευστότητας, τα σενάρια

«Ποδαρικό» σήμερα 8/7 για τις θερινές εκπτώσεις, πόσο θα διαρκέσουν

Πάτρα: Φοιτητικά ενοίκια με τιμές ρετιρέ – Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων ετών

Aνησυχία για τις αντικειμενικές: Κίνδυνος να εκτοξευθεί ο ΕΝΦΙΑ

Αχαΐα: Μπαράζ ελέγχων για αυθαιρεσίες στις παραλίες – Το κάρφωμα «πάει σύννεφο»

Γιάννης Αντετοκούμπο: H συγκίνηση και τα πανηγύρια με τους γιους του ΦΩΤΟ

Ηλεία: Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ «ανησύχησε» τη Δυτική Ελλάδα, τι λένε οι σεισμολόγοι