Αχαΐα -Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο : Μαθαίνοντας την ιστορία της περιοχής με ένα κλικ

Η ελληνική γη πάσα είναι μητέρα ιστορικών γεγονότων και καταλοίπων. Μπαίνοντας στον ιστότοπο του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου (https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el) .Δεν έχεις παρά να εστιάσεις στο σημείο που σε ενδιαφέρει, και η ξενάγηση γίνεται αυτόματα

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης το έργο και η διαδικτυακή πύλη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, το οποίο είναι ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) για τη συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και διαχείριση αρχαιολογικών, διοικητικών και γεωχωρικών δεδομένων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά της επικράτειας και στην ακίνητη περιουσία του ΥΠΠΟΑ.

Σήμερα, περιλαμβάνει περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας.

Ανοίγοντας κανείς την σελίδα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου (https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el)  βλέπει έναν ψηφιακό αρχαιολογικό χάρτη της επικράτειας, από το οποίο ο καθένας μπορεί να αντλήσει πλήρη και έγκυρη πληροφορία για τυχόν δεσμεύσεις και περιορισμούς που υφίστανται βάσει της κείμενης νομοθεσίας σε περιοχές ή ακίνητα.

Η δομή του ΟΠΣ Ειδικότερα, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο λειτουργεί σε ένα περιβάλλον συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών. Η Πύλη αντλεί επιλεγμένα συνοπτικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων και τα προβάλλει προς χρήση από το ευρύ κοινό. Η δομή του ΟΠΣ και της Πύλης είναι μνημειοκεντρική. Δηλαδή, η αναζήτηση πραγματοποιείται με βάση το μνημείο, τον αρχαιολογικό χώρο ή τον ιστορικό τόπο.

Πατώντας πάνω σε ένα σημείο στον χάρτη, αμέσως εμφανίζονται στον ενδιαφερόμενο πληροφορίες για την περιοχή αλλά και για τα μνημεία, αρχαία και νεότερα που υπάρχουν εκεί. Πατώντας πάνω στο κάθε ένα, βγαίνει μια καρτέλα με γενικές πληροφορίες, όπως η ονομασία, η Περιφέρεια και ο Δήμος στην οποία βρίσκεται, αλλά και ο αρμόδιος φορέας.

Εκεί δίνεται και μία επιπλέον δυνατότητα, καθώς εμφανίζονται τρία εικονίδια. Έτσι, μπορούμε είτε να εστιάσουμε στο μνημείο, είτε να δημιουργήσουμε ένα shared link του επιλεγμένου αντικειμένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και να ανοίξουμε μία νέα καρτέλα.

Και αυτή η καρτέλα μάς δίνει σημαντικές πληροφορίες για το μνημείο, όπως σε ποια κατηγορία ανήκει (αρχείο ή νεότερο), το όνομά του, μία γενική περιγραφή, ο τύπος προστασίας και η αρμόδια υπηρεσία, το καθεστώς προστασίας, αν υπάρχουν δελτία Τύπου που να αναφέρονται σε αυτό, η γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται όπως και μια σύντομη επιστημονική τεκμηρίωση. Σε αυτήν, μπορούμε να βρούμε ενδιαφέροντα στοιχεία για το πότε δημιουργήθηκε, τις μετατροπές που υπήρξαν στο πέρας του χρόνου κ.ά. Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα φωτογραφικού υλικού.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο απευθύνεται μονάχα σε επαγγελματίες καθώς μεταξύ άλλων αποτελεί ένα εργαλείο για την ολοκληρωμένη εποπτεία και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις επενδύσεις, τη Δημόσια Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς, συγκεντρώνοντας τη διοικητική, αρχαιολογική και γεωχωρική πληροφορία που αφορά στον χωρικό σχεδιασμό σε περιοχές όπου υφίστανται μνημεία, την προστασία από καταπατήσεις κ.ά.

Όμως, παράλληλα το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο απευθύνεται σε όλους μας, αν θελήσουμε να ενημερωθούμε είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε και για ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς. Για πρώτη φορά ο καθένας μέσα από τη χρήση μιας φορητής συσκευής μπορεί να κρατάει στα χέρια του στοιχεία που στο παρελθόν γνώριζαν μόνον οι αρμόδιες υπηρεσίες και των οποίων η συλλογή απαιτούσε ειδικές γνώσεις, χρόνο, χρήμα και κόπο.