Αχαΐα: Ευάλωτη σε πλημμύρες, σ’ επιφυλακή για τέσσερις περιοχές, στην «Π» οι αρμόδιοι
Σε ετοιμότητα οι Αρχές, στην Αχαΐα για τον κίνδυνο πλημμυρών.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές ενόψει της χειμερινής περιόδου, για την πρόληψη του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεδρίασε για πρώτη φορά το Περιφερειακό Συντονιστικό Οργανο της Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αποτίμηση της κατάστασης και των έργων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα για τον καθαρισμό ποταμών και ρεμάτων, καθώς και εκτίμηση των σχεδίων άμεσης επέμβασης.
Η προσοχή είναι εστιασμένη φέτος, κατά πρώτον στον Ελαιώνα της Ανατολικής Αιγιάλειας, μια περιοχή που παρουσιάζει πρόβλημα όπως είδαμε πέρυσι τον χειμώνα. Ασκούνται πιέσεις προς το Δασαρχείο Αιγίου για να προχωρήσει άμεσα στην εγκατάσταση εργολάβου για τα αντιπλημμυρικά–αντιδιαβρωτικά έργα, γιατί έχουν υπάρξει μεγάλες καθυστερήσεις.
Ο κ. Ζαΐμης τόνισε ότι μέχρι στιγμής το καιρικό φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά, αλλά, αν υπάρξει επιδείνωση, η Περιφέρεια θα αναγκαστεί να κλείσει πάλι την ΠΕΟ Πατρών–Κορίνθου για προληπτικούς λόγους.
Στο ρέμα του Γηροκομειού στην Πάτρα, η Περιφέρεια έκανε τους προβλεπόμενους καθαρισμούς και τις επόμενες ημέρες θα παραδώσει στον Δήμο Πατρέων τη μελέτη οριοθέτησης του ρέματος, ώστε να κάνει τις δικές του ενέργειες. Εάν η μελέτη υποδείξει την ανάγκη τεχνικών έργων, η Περιφέρεια θα τα υλοποιήσει, είπε ο κ. Ζαΐμης. Ομως, το ζήτημα της ύπαρξης κατασκευών μέσα στο ρέμα, είναι αρμοδιότητα της Πολεοδομίας να το ελέγξει, και αν διαπιστωθούν αυθαιρεσίες, αρμόδια να δράσει είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ξεκαθάρισε ο κ. Ζαΐμης, ο οποίος κάλεσε πάλι το Δασαρχείο Πατρών να ανταποκριθεί επιτέλους στις κλήσεις της Περιφέρειας για τον κόψιμο δένδρων.
Η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει στραμμένη την προσοχή της στην περιοχή του υπό κατασκευή οδικού άξονα της Πατρών–Πύργου. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος για τη μετακίνηση χωμάτινων όγκων από το έργο της διάνοιξης, σε συνδυασμό με την απουσία αντιπλημμυρικών δικτύων στην παραλιακή ζώνη των Κοινοτήτων Μονοδενδρίου, Τσουκαλεΐκων, Ροϊτίκων, Βραχνεΐκων και Καµινίων, ώστε τα όµβρια να διοχετεύονται στη θάλασσα µε ασφάλεια. Η περιοχή είναι σήμερα ευάλωτη και γι’ αυτό αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο με επιστολή του στο υπουργείο Υποδοµών, καταθέτει αίτηµα να οριστεί άµεσα συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων.
Το τέταρτο σημείο ανησυχίας είναι ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας. Στα τέλη Νοεμβρίου του 2021, είχε πλημμυρίσει όλη η περιοχή Αράξου, Λακκόπετρας, Μετοχίου, Πέτα, Καραιίκων, Κρίνου, Λιμνοχωρίου, Σαγαιίκων, καθώς η ύπαρξη μεγάλων γεωργικών εκτάσεων που ήταν καλυμμένες από θερμοκήπια, λειτούργησαν ως φράγμα, παρεμποδίζοντας την απορροή των υδάτων προς τη θάλασσα.
Φ. ΖΑΙΜΗΣ: Παρεμβάσεις σε ποταμούς και χειμάρρους
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη, το επίπεδο ετοιμότητας φέτος είναι πολύ υψηλό, καθώς στην Αχαΐα έχουν γίνει οι περισσότερες προγραμματισμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου προγράμματος καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων τουλάχιστον της τελευταίας πενταετίας.
Η Τεχνική Υπηρεσία υλοποιεί τακτικές εργολαβίες σε κοίτες ποταμών και χειμάρρων και όπου απαιτείται, παρεμβαίνει εκτάκτως και η Πολιτική Προστασία για καθαρισμούς μικρών ρεμάτων ή και ποταμών, τόνισε ο κ. Ζαΐμης ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ρυθμιστικών παρεμβάσεων. «Οσο καλά κι αν καθαρίσουμε εμείς, αν δεν λύσουμε αυτά τα θέματα για να προχωρούν γρήγορα κάποιες εκκαθαρίσεις κατασκευών που υπάρχουν ακόμα και σε προσβάσεις, θα βλέπουμε επικίνδυνα φαινόμενα» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Χρειάζονται έργα ανω των 5 εκατ. ευρώ
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Πατρέων Μιχάλης Αναστασίου σημείωσε στην «Π» ότι οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν κάνει τις αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις στο ρέμα της Υπαπαντής, στο Γηροκομείο, αλλά τα έργα ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ, που προτείνει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ξεπερνούν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Δήμου, ενώ δεν αποτελούν και επιλέξιμες δαπάνες για ευρωπαϊκά προγράμματα. Προς το παρόν, ο Δήμος ολοκληρώνει κάποια τεχνικά αντιστήριξης με ίδιους πόρους, αλλά είναι αναγκαία η παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού.
Ο κ. Αναστασίου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος της Πατρών–Πύργου, θέμα που χειρίζεται η χωρική αντιδήμαρχος Τασία Τογιοπούλου, λέγοντας ότι όλη η περιοχή είναι εκτεθειμένη σε πλημμυρικό κίνδυνο αν δεν γίνουν οι παρεμβάσεις που αποτελούν υποχρέωση του κύριου της ευθύνης του έργου.
Δυστυχώς, για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα, η γραμμή του Οδοντωτού είναι εκτεθειμένη, γιατί το Δασαρχείο Αιγίου είχε καθυστερήσει να πραγματοποιήσει την εργολαβία για τα αντιδιαβρωτικά έργα.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της καθυστέρησης των αντιδιαβρωτικών έργων τέθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αιγίου να προχωρήσει σε έρευνα και έκθεση προς το Ανώτατο Δικαστήριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποτά – Τσιγάρα: Τέλος στην ελεύθερη αγορά και με υποχρεωτική επίδειξη ταυτότητας
Γυναικοκτονία στην Πάτρα: Σε μια νεαρή θα χτυπάει η καρδιά της 41χρονης Γαρυφαλλιάς
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News