Αχαΐα – Ερευνα της «Π» αποκαλύπτει τα μελανά σημεία της ΕΛΑΣ – Γιατί το εγκλημα των Αγ. Αναργύρων θα μπορούσε να γίνει στην Πάτρα
Παθογένειες ετών καταγράφονται στη λειτουργία της ΕΛΑΣ. Σε καθεστώς «διάλυσης» Αστυνομικά Τμήματα και Υπηρεσίες στην Αχαΐα.
Τις παθογένειες ετών στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ)επανέφερε στο προσκήνιο με το πιο τραγικό τρόπο η στυγερή δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων στην Αττική.
Το περιστατικό πλέον έχει καταγραφεί με μελανά χρώματα στην ιστορία της ΕΛΑΣ, έχοντας παράλληλα κλονίσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών.
Η «Πελοπόννησος» κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει και αναδείξει τις αρρυθμίες στη λειτουργία αστυνομικών υπηρεσιών στην Αχαΐα, η αιτία των οποίων κατά κύριο λόγο απορρέει από τη σημαντική έλλειψη προσωπικού.
Ποια είναι όμως η σημερινή κατάσταση; Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, η «Π» αποκαλύπτει το καθεστώς «διάλυσης» στην ΕΛΑΣ, καθώς καταγράφονται Αστυνομικά Τμήματα και μάχιμες υπηρεσίες χωρίς σκοπό και αδυναμία εκτέλεσης περιπολιών επί 24ώρου βάσεως.
Πάτρα: Επιχείρηση αποτροπής γυναικοκτονίας – Ωρες αγωνίας για 48χρονη που «καταδιώκε» ο σύζυγός της
Ειδικότερα:
Το Β’ Αστυνομικό Τμήμα στο κέντρο της Πάτρας δεν δύναται να «βγάλει» περιπολίες.
Το Γ’ Αστυνομικό Τμήμα με το «ζόρι» εκτελεί περιπολία και αυτή για ένα 8ωρο μόνο.
Το Α’ Αστυνομικό Τμήμα καταφέρνει να «περιπολεί», ωστόσο νυχτερινές ώρες δεν διαθέτει σκοπό. Η πόρτα κλειδώνει και ανοίγει όταν κάποιος χτυπήσει το κουδούνι και αφού ελεγχθεί από το θυροτηλέφωνο.
Το Τμήμα Αμεσης Δράσης Πατρών έχει στη διάθεσή του 2-3 περιπολικά στη βάρδια.
Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών, μια εκ των νευραλγικών υπηρεσιών, διαθέτει ένα περιπολικό ανά βάρδια.
Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας συστάθηκε πριν από δύο χρόνια, στελεχώθηκε από το υπάρχον προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, λειτουργεί σε 24ωρη βάση και, αν και πρόκειται για υπηρεσία άμεσης επέμβασης, δεν διαθέτει δικό της περιπολικό. Γίνεται χρήση του Β’ ΑΤ και της Αμεσης Δράσης όποτε χρειαστεί.
Στο Αίγιο είναι χωρίς σκοπό το κτίριο όπου στεγάζονται το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας Αιγιαλείας. Το ΑΤ πραγματοποιεί κοινή περιπολία με το ΑΤ Ακράτας, με ένα μόνο περιπολικό απογευματινές-νυχτερινές ώρες. Το Τμήμα Ασφαλείας με δυσκολία «βγάζει» περιπολία, καθώς υπηρεσιακά οχήματα βρίσκονται επί μήνες παροπλισμένα σε συνεργεία ελλείψει κονδυλίων για τη συντήρησή τους.
Στο ΑΤ Ακράτας δεν υπάρχει σκοπός. Ελλείψει προσωπικού, περιπολίες κάνει και ο διοικητής.
Στην Κάτω Αχαΐα, στις περιπολίες τόσο του Τμήματος Ασφαλείας όσο και του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, στο περιπολικό βρίσκεται, τις περισσότερες φορές, μόνο ένα άτομο.
Ανάλογη η εικόνα και στα ΑΤ Καλαβρύτων, Κλειτορίας και Ερυμάνθου.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Μείωση της τάξεως του 50% με βάση τις οργανικές θέσεις καταγράφονται στα Αστυνομικά Τμήμα της Πάτρας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως υπηρετούν οι μισοί από ό,τι θα έπρεπε.
Η συνολική δύναμη των ενστόλων στην Αχαΐα ανέρχεται περί τους 800. Εκ των οποίων οι 100 βρίσκονται σε υπηρεσίες γραφείου, περί τους 130, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα φύλλο πορείας για την Αττική προς ενίσχυση υπηρεσιών στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου Χρυσοχοΐδη. Στην αποδυνάμωση του προσωπικού προστίθεται ένας ικανός αριθμός ατόμων -περίπου 40- που αποχωρούν ετησίως λόγω συνταξιοδότησης.
«Γίνονται σπασμωδικές κινήσεις, ενισχύονται μάχιμες υπηρεσιών των Αθηνών απ’ όλη την Ελλάδα και η ραχοκοκαλιά της Αστυνομίας, που είναι τα Αστυνομικά Τμήματα όπου οι πολίτες εξυπηρετούνται καθημερινά, είναι υποστελεχωμένα» δηλώνει στην «Π» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας (ΕΑΥΑ), Χάρης Τσίτσικας, και προσθέτει: «Εάν ζητήσει κάποιος συνοδεία περιπολικού στην Πάτρα, θα γίνει ό,τι έγινε και στην Αθήνα, θα πάρουν την Αμεση Δράση, θα περιμένουν μια ώρα γιατί τα περιπολικά που διαθέτει είναι για όλη την πόλη, από τον Ψαθόπυργο μέχρι και τα ΒραχνέΙκα, και όταν κάποιο όχημα ‘’ευκαιρήσει’’ θα πάει τη συνοδεία».
ΠΑΡΑΔΟΧΗ
Σε μια αποκαλυπτική παραδοχή προχώρησε ο κ. Τσίτσικας, επισημαίνοντας πως αυτό που συνέβη στους Αγ. Αναργύρους θα μπορούσε να συμβεί και στην Πάτρα. «Ολα αυτά είναι μια ωμή πραγματικότητα, αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει και στην πόλη μας. Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν έχουν σκοπό, δεν έχουν περιπολικό». Οπως ανέφερε, σεβόμενοι τη μνήμη της 28χρονης, «είναι μια ώρα περισυλλογής και κριτικής για την Αστυνομία. Θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί, δεν είναι ώρα για συνδικαλιστικές διεκδικήσεις ούτε κορώνες. Δυστυχώς, υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που οδήγησαν στο τραγικό περιστατικό, δεν είναι μόνο οι ατυχείς χειρισμοί. Είναι η αποξήλωση των Τμημάτων, η έλλειψη προσωπικού, είναι πολλά».
ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
«Εχουμε ζητήσει ανακατονομή των οργανικών θέσεων σε όλη την Ελλάδα. Ο θεσμικός μας ρόλος φτάνει ως ένα σημείο. Ούτε νομοθετούμε, ούτε διατάζουμε. Θέλουμε τη στήριξη των φορέων και των βουλευτών του Νομού που δεν έχουν επιδείξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον, εδώ μιλάμε για τη δημόσια ασφάλεια. Η Πολιτεία πρέπει με σοβαρότητα να κάτσει να δει τι Αστυνομία θέλει» κατέληξε ο κ. Τσίτσικας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λιμάνι Πατρών – Εργατικό ατύχημα: Ακρωτηριάστηκε το 2001 και δικαιώθηκε τώρα
Τραγωδία στην Πάτρα: Περίμεναν να τα πάει στο σχολείο και βρήκαν τον πατέρα τους νεκρό
Γυμνάσια – Λύκεια Αχαΐας: Ακραία συμβάντα βίας σε σχολεία – Οι μαθητές είναι πια εξοικειωμένοι
Πάτρα: Ερευνες της ΕΛΑΣ για «δραπέτη» της Ψυχιατρικής – Πληροφορίες πως φέρει μαχαίρι
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News