Διά πυρός και σιδήρου οι επιχειρήσεις τη τελευταία δεκαετία
Ο νομός έχει μετατραπεί πλέον σε έναν νομό παροχής υπηρεσιών, όπου μεγάλος αριθμός τους αφορά επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, δηλ. καφέ, μπαρ, εστιατόρια, φαστ φουντ
Με θετικό πρόσημο έφυγε και το 2021 ως προς την εικόνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Αχαΐα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Επιμελητηρίου.
Η ομπρέλα προστασίας που άνοιξε η κυβέρνηση με τα αντισταθμιστικά μέτρα έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, φαίνεται πως λειτούργησε αποτελεσματικά, παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην αγορά και η τοπική οικονομία επέδειξε χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει η γενική εικόνα, γιατί επιμέρους θέματα σε κλάδους, σίγουρα υπάρχουν.
Ετσι, τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας δείχνουν πως, την διετία της πανδημίας 2020 – 2021 είχαμε μια καλή εικόνα στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς διατηρήθηκε η θετική σχέση μεταξύ ενάρξεων και διαγραφών.
Ιδιαίτερα στο πεδίο των διαγραφών, οι αριθμοί έχουν μειωθεί εμφανώς σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και αυτό σίγουρα οφείλεται κατά ένα μέρος, στα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν έναντι της πανδημίας (επιστρεπτέες προκαταβολές, ρυθμίσεις δανείων, αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών, ρυθμίσεις εφορίας και ταμείων, προγράμματα στήριξης, κ.ά.).
Στη μεταποίηση υπάρχει θετικό πρόσημο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών με +104 επιχειρήσεις (238 εγγραφές και 134 διαγραφές), στο εμπόριο +328 επιχειρήσεις (572 εγγραφές και 244 διαγραφές) και στις υπηρεσίες +1359 επιχειρήσεις (1164 εγγραφές και 305 διαγραφές).
Παρ΄όλα αυτά, οι ρυθμοί είναι ξεκάθαρο πως έχουν πέσει σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπου δεν υπήρχε η πανδημία, σαν η επιχειρηματικότητα να έχει εισέλθει σε μια κατάσταση χειμέριας νάρκης – αναμονής, σε σχέση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Το κλείσιμο του 2021 όμως, δίνει την αφορμή και για μια γενικότερη αποτίμηση του επιχειρηματικού κλίματος στην Αχαΐα, σε μια χρονική περίοδο δεκαετίας που περιλαμβάνει δύο μεγάλες κρίσεις, την οικονομική και την υγειονομική.
Η μεταποίηση και το εμπόριο έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.
Η μεταποίηση τη δεκαετία που πέρασε ήταν σίγουρα ο μεγάλος χαμένος. Στο σύνολο έκλεισαν 2171 μεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ άνοιξαν 1458. Είχαμε δηλαδή ένα αρνητικό πρόσημο -715 επιχειρήσεων. Το κλίμα ωστόσο, φαίνεται να αλλάζει τα δύο τελευταία χρόνια της υγειονομικής κρίσης. Η ισορροπία αλλάζει στον κλάδο και παίρνει ένα θετικό πρόσημο, γεγονός που θα πρέπει να εξεταστεί από τους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής.
Μεγάλες απώλειες είχε στη δεκαετία και το εμπόριο, αλλά η διαφορά μεταξύ εγγραφών και διαγραφών είναι σχετικά μικρή. Συγκεκριμένα, χάθηκαν 4143 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ άνοιξαν 4.006. Δηλαδή, η αποτίμηση μας φέρνει σε μια αρνητική σχέση -137 επιχειρήσεων.
Ο τρίτος κλάδος της οικονομίας, οι υπηρεσίες, βγαίνει ο μεγάλος κερδισμένος της δεκαετίας που πέρασε. Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Αχαΐα έχει μετατραπεί πλέον σε έναν νομό παροχής υπηρεσιών, όπου μεγάλος αριθμός τους, αφορά επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, δηλ. καφέ, μπαρ, εστιατόρια, φαστ φουντ, κ.ά.
Ο κλάδος επιδεικνύει μια έντονη κινητικότητα, αλλά και ρευστότητα, καθώς επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν συνεχώς. Ετσι στο σύνολο της δεκαετίας, άνοιξαν 6.890 επιχειρήσεις και έκλεισαν 5147. Η σχέση δείχνει ένα θετικό πρόσημο 1743 επιχειρήσεων, που θα έλεγε κανείς ότι «σώζει την παρτίδα» στο γενικό σύνολο του επιχειρηματικού κλίματος, αφού οι άλλοι δύο κλάδοι της οικονομίας, στο σύνολο της δεκαετίας, έχουν αρνητικό αποτέλεσμα (μεταποίηση -715 επιχειρήσεις και εμπόριο -137 επιχειρήσεις).
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Το μεγάλο ερωτηματικό, αφορά την επόμενη ημέρα της πανδημίας, όταν θα υποχωρήσουν σταδιακά τα υποστηρικτικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ η κρίση στην ενέργεια με την εκτίναξη του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας περιέγραψε με τον πιο εύστοχο τρόπο το πρόβλημα που έχει ανακύψει, με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Πρακτικά, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός μειώνουν αισθητά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που καλούνται να καλύψουν τις ίδιες καταναλωτικές ανάγκες, βρίσκοντας πιο ακριβά προϊόντα στα ράφια. Αυτό οδηγεί σε σημαντική μείωση κατανάλωσης και με την σειρά του, σε συρρίκνωση παραγωγής και θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας σημείωσε μια ακόμα σοβαρή παράμετρο. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του 2020, το 64% των επιχειρήσεων, είχαν δηλώσει μηδενικά κέρδη και το υπόλοιπο ζημιές. Αρα, το επόμενο εξάμηνο, θα δούμε πολλές επιχειρήσεις που ανήκουν στην τελευταία κατηγορία, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
Επιπλέον Οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να καθορίσουν τις τιμές των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένες σε απρόβλεπτες οικονομικές ζημιές που θα μεγαλώνουν.
Τέλος, το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών και η έξαρση της παραλλαγής «Ομικρον» της πανδημίας, έχει διαμορφώσει ένα πρωτοφανές επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις να το διαχειριστούν.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News