Αχαΐα – Λογαριασμοί ρεύματος: Ανοίγουν τον φάκελο και παθαίνουν «ηλεκτροσόκ» – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Τσουνάμι οι λογαριασμοί ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά παρά τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης.

Λογαριασμοί

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανοίγουν τους φακέλους των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και μένουν άναυδοι με τις χρεώσεις που βλέπουν. Η κατάσταση με τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει πλέον αφόρητη και ήδη το πρόβλημα θα έπρεπε να θεωρείται ως κορυφαίας σημασίας.

Το θέμα είχε αναδειχθεί από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» εδώ και πολλές εβδομάδες, όταν στο διεθνές σκηνικό ξεπρόβαλλε το τσουνάμι που θα έφερνε στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ασταμάτητη αύξηση στις τιμές χρονδρεμπορικής του φυσικού αερίου.

Λογαριασμοί

Το καύσιμο έχει επιλεγεί από την ΕΕ ως μεταβατικό, για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» σε οικονομία μηδενικών ρύπων. Αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλειφθεί με ταχύτατους ρυθμούς ο πάμφθηνος λιγνίτης και πλέον, το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από καύση φυσικού αερίου, να κοστίζει πανάκριβα λόγω των τεράστιων ανατιμήσεων που έχει τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΠΛΑΣΙΑ Η ΡΗΤΡΑ
Ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι μικροί επαγγελματίες και επιχειρήσεις, είναι ο μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος που πήρε χθες από την ΔΕΗ, επαγγελματίας με μικρή βιοτεχνική επιχείρηση, όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι διπλάσια της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Κατανάλωση ρεύματος 929 ευρώ
Ρήτρα αναπροσαρμογής 1.865,37 ευρώ
Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις 458,47 ευρώ
Διαφορά 170,57 ευρώ
ΦΠΑ 178,61 ευρώ
Δήμος 39,32 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ 3.360 ευρώ

Λογαριασμοί

Ενας ακόμα λογαριασμός όπου η ρήτρα αναπροσαρμής είναι υπερδιπλάσια του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας

Ο πρόεδρος του Τμήματος Μεταποίησης του Επιμελητηρίου Αχαΐας Σταύρος Κάτσενος δεν έκρυβε την οργή του, για το τσουνάμι των λογαριασμών ρεύματος. Μάλιστα επέρριπτε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Επειδή δεν έχετε ανοίξει ούτε περίπτερο στη ζωή σας, δεν μπορείτε να καταλάβετε τίποτα …και επειδή πολύ σύντομα θα σας στείλουμε χιλιάδες εργαζόμενους στην Πειραιώς να τους ζήσετε ή προσγειωθείτε στην πραγματικότητα ή δώστε τη θέση σας σε τεχνοκράτες και ανθρώπους της αγοράς» είπε.
«Πώς θα βγουν όλα αυτά τα έξοδα, σε μια αγορά που έχει πέσει 50%; Πώς θα πληρωθούν λογαριασμοί, ΙΚΑ, εφορία, δώρα και μισθοί στο προσωπικό;» διερωτήθηκε ο κ. Κάτσενος.

«Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΠΛΕΟΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ«

Σε νέα υψηλά έφτασε χθες η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, καθώς έσπασε και το φράγμα των 300 ευρώ/MWh, ενώ κάποια στιγμή «είδε» μέγιστη τιμή και στα 425 ευρώ!

Πρόκειται για άλμα-ρεκόρ και χωρίς να έχει αυξηθεί η ζήτηση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Αυτό που αυξήθηκε ήταν η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, αν και ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά, αθροιστικά ως «πράσινη» παραγόμενη ενέργεια, υπερβαίνουν αυτή του αερίου.

Ο επαγγελματίας ενεργειακών συστημάτων και επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο για όλους» Παναγιώτης Κρίκης εξηγεί από που προέκυψαν αυτές οι τρομακτικές αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια: «Ολα ξεκινούν από την απολιγνιτοποίηση και την απόφαση για μετάβαση σε ανανεώσιμες και πιο καθαρές μορφές ενέργειας και το φυσικό αέριο επιλέχθηκε ως μεταβατικό καύσιμο, μέχρι να φτάσουμε στην παραγωγή ενέργειας με μηδενικούς ρύπους.

Μπήκε ένα χρονοδιάγραμμα μετάβασης και η Ελλάδα δεσμεύθηκε σε άμεσους στόχους, παρότι χώρα που έβγαινε από πτώχευση και με δυσμενή οικονομικά. Κάτι που απέφυγαν να κάνουν πολύ πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Εμείς βάλαμε στόχο μετάβασης το 2028, όταν η Γερμανία που είναι στην κορυφή της πυραμίδας, δεσμευόταν για το 2038. Τώρα μπήκαμε στο κανάλι, οι λογαριασμοί έρχονται και θα πληρώσουμε το μάρμαρο» είπε ο Παναγιώτης Κρίκης.

Ο ίδιος αντιμετωπίζει ως κοροϊδία τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιδότηση των λογαριασμών: «Τι μας επιδοτούν; Από τη μια μας φορολογούν για τις ΑΠΕ και από την άλλη μας επιδοτούν από τα λεφτά που μας παίρνουν; Αυτό είναι κοροϊδία. Και για πόσο καιρό θα μπορούν να επιδοτούν, σε ένα πρόβλημα που έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας;»

Θιασώτης και ο ίδιος κάποτε των ΑΠΕ, όταν είχαν εμφανιστεί στον ορίζοντα, σήμερα βλέπει με μεγάλη επιφύλαξη έως αρνητικά, την εμπορευματοποίηση της ενέργειας. Οπως εξηγεί και ο ίδιος: «Οι αυξήσεις στο ρεύμα προκύπτουν από ένα σύστημα χρηματιστηριακής μορφής κοστολόγησης. Στην ουσία έκαναν το ρεύμα χρηματιστηριακό εμπόρευμα. Δεν θα είναι πρόσκαιρες οι αυξήσεις γιατί το μοντέλο που έχει φτιαχτεί για τηνκοτολόγηση της ενέργειας, έχει μέσα του κερδοσκοπικά στοιχεία. Και όταν κάθε μέρα «παίζουμε» με την τιμή της ενέργειας, τι περιμένει κανείς; Από προϊόν κοινής ωφέλειας, έγινε εμπορευμα».