Αχαΐα: Νέοι πάγκοι σε Λαϊκές που αδειάζουν; Στην «Π» εκπρόσωποι του κλάδου

Προς νέες άδειες η Περιφέρεια – Δεν βγαίνουν και φεύγουν οι παραγωγοί

Αχαΐα Ολο και λιγότεροι πάγκοι στήνονται στις υπαίθριες αγορές αφού καθημερινά «φυλλορροεούν»

Πάνω από είκοσι παραγωγοί, που διατηρούσαν πάγκους στη Λαϊκή αγορά έχουν αποχωρήσει από το επάγγελμα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποτελεί δείγμα των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Με αφορμή την κίνηση της Περιφέρειας να προχωρήσει σε ανοικτή δημόσια πρόσκληση για νέες άδειες στις Λαϊκές Πάτρας, Αιγίου και Κάτω Αχαΐας, εντός του 2025, η «Πελοπόννησος» μίλησε με τους εμπλεκομένους και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Δ. Παπαδάτος

Δ. Παπαδάτος

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης τόνισε: «Η Περιφέρεια ανοίγει ένα θέμα μετά από πολλά χρόνια και ξεκινά διαδικασίες για να δοθούν άδειες για τους πάγκους στη λαϊκή αγορά. Κάναμε ήδη μια σύσκεψη με τους αντιδημάρχους, που είναι αρμόδιοι στις πόλεις της Αχαΐας και στόχος μας είναι να βγει διαγωνισμός, ώστε να δοθούν άδειες σε νέα παιδιά που επιθυμούν να στήσουν πάγκο στη λαϊκή. Η συνεργασία δήμων και Περιφέρειας βάσει και του πρόσφατου νόμου είναι επιβεβλημένη».

Υπάρχει, όμως, ανάγκη για νέες άδειες στις Λαϊκές; Υπάρχει ενδιαφέρον από νέους παραγωγούς να μπουν στον χώρο; Τα ερωτήματα θέσαμε σε δύο θεσμικούς εκπροσώπους της Λαϊκής αγοράς, οι οποίοι γνωρίζουν τα δεδομένα στην καθημερινότητα και αμφότεροι υπογραμμίζουν ότι ο κλάδος «φυλλορροεί».

Αν. Καλούδη

Αν. Καλούδη

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αγιος Τρυφώνας» Δημήτρης Παπαδάτος απάντησε: «Οι άνθρωποι που εμπλέκονται στον κλάδο της λαϊκής αγοράς κάθε χρόνο μειώνονται όλο και περισσότερο. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά και δεν ξέρω αν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να βγει διαγωνισμός για νέες άδειες. Η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά, αφενός δεν υπάρχουν χρήματα στους καταναλωτές και αφετέρου το κόστος έχει εκτοξεύει. Μιλώ για την αύξηση στο ρεύμα, αλλά και για την καλλιέργεια των προϊόντων. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχουν αποχωρήσει 12 συνάδελφοι από τον χώρο, οι οποίοι έχουν βρει άλλου δουλειά και η αρχή έγινε μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα για το τεκμαρτό εισόδημα».

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Αγιος Ανδρέας» με βιομηχανικά είδη Αναστασία Καλούδη είπε: «Η κατάσταση στον κλάδο είναι πολύ άσχημη και για αυτό ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι αποχωρούν. Μόνο την τελευταία διετία έχουν σταματήσει πάνω από 10 άτομα και φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί. Οι λόγοι είναι απλοί και έχουν να κάνουν κυρίως με το οικονομικό. Από τότε που μπήκε το τεκμαρτό εισόδημα, πληρώνουμε περίπου 3.000 ευρώ φόρο τον χρόνο. Επίσης τα χρήματα της μερίδας του κόσμου, που έρχεται στη λαϊκή, έχουν μειωθεί και πλέον όλοι παίρνουν τα απολύτως απαραίτητα. Επιπλέον, έχουν ανέβει τα έξοδα για τη συντήρηση του πάγκου, δυστυχώς η τράπεζα έχει γίνει συνεταίρος σε όσα βγάζουμε. Αυτοί οι λόγοι έχουν οδηγήσει πολλούς να αποχωρούν και πλέον δεν βλέπουμε τη νέα γενιά να αντικαθιστά τους γονείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αχαΐα: Ευάλωτη σε πλημμύρες, σ’ επιφυλακή για τέσσερις περιοχές, στην «Π» οι αρμόδιοι

Επίδομα Θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι, ποιοι θα πάρουν τα 1.200 ευρώ, πότε θα μπει η πρώτη δόση

Καιρός: Παραμένει βροχερό και σήμερα το σκηνικό, πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα, η πρόγνωση για την Πάτρα

Ποτά – Τσιγάρα: Τέλος στην ελεύθερη αγορά και με υποχρεωτική επίδειξη ταυτότητας

Γυναικοκτονία στην Πάτρα: Σε μια νεαρή θα χτυπάει η καρδιά της 41χρονης Γαρυφαλλιάς