Αχαΐα: Πατρινοί πεζοπόροι στον δρόμο για το λάβαρο του Γερμανού

Το είπαν, το έκαναν: Ανέβηκαν με τα πόδια από την Αχάια Κλάους μέχρι την Αγία Λαύρα, ακολουθώντας (όσο γινόταν πιο πιστά) τη διαδρομή που έκανε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός τον Μάρτιο του ’21. Τίμησαν την επέτειο με προσωπική υπέρβαση και ταυτόχρονα πρότειναν και μια διαδρομή εξαιρετικής σημασίας για τον θεματικό τουρισμό.

Μιλάμε για μέλη της ομάδας «Ατραπός» που κάλυψαν άνω των 48.330 χλμ. σε ένα διήμερο.

Η πεζοπορία ξεκίνησε από την ACHAIA CLAUSS που ο μηχανισμός της διευκόλυνε και ξεπροβόδιζε φιλόξενα.

Συνέχισαν δυτικά του ρεύματος Φίλουρα, απολαμβάνοντας θέα. Πρώτη στάση στο χωριό Πετρωτό ή Βαλατούνα, όπως λεγόταν μέχρι το 1928. Διατηρούνται ίχνη παλιάς αγρο-αρχιτεκτονικής.

Ακολούθησαν τη διαδρομή της χαράδρας του Γλαύκου, φτάνοντας στα Λατσαίικα και μετά από χωματόδρομο το Μοίρα. για μια στάση.

Συνεχίζoντας σε χωματόδρομο πέρασαν κάτω από τις πηγές της Ζουμπάτας. Διέσχισαν τον Γλαύκο και είδαν τα πρώτα έλατα έκαναν, φθάνοντας στο διάσελο που χωρίζει την υδατολεκάνη του Γλαύκου από του Σελινούντα.

Εκεί είναι από τις πηγές του Σελινούντα. Η διαδρομή ελίχθηκε κάτω από τους συνοικισμούς Βεταίικα και Κουναβαίικα. Λεόντιο, τέλος διαδρομής της πρώτης μέρας.

Επί της υποδοχής, πολίτες με επικεφαλής τον δήμαρχο Θεόδωρο Μπαρή, τον δημοτικό σύμβουλο Διαμαντή Κανελλόπουλο, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αλέξιο Σκούτα. Προσφέρθηκαν αναμνηστικά και κεράσματα, και η ομάδα φιλοξενήθηκε από τον Γιώργο Παπανικολάου και την Κατερίνα Σίψα.

25 Μαρτίου, μέρος 2ο, διαδρομή ανάμεσα στα χωριά Λεόντιο και Λαπαναγούς με εξαιρετική θεά προς τους μαιάνδρους μικρών ρεμάτων που καταλήγουν στον Σελινούντα με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, τα λεγόμενα Αχαϊκά Μετέωρα και στο βάθος δυτικά τον χιονισμένο Ερύμανθο.

Πρώτη στάση κάτω από τους κάθετους πέτρινους βράχους των Λαπαναγών. Παρατηρούν αρκετά διώροφα και τριώροφα πέτρινα σπίτια να στέκουν ακόμα και λίγα να έχουν ανακαινισθεί. Διασχίζουν τον Σελινούντα και φθάνουν στο Γυφτοπήδημα. Μετά, ανηφόρισαν προς τη Μονή Μακελαριάς.

Επόμενες στάσεις: Το δρυοδάσος του Ποντιά ή Κόνισκας, χωριό Φλάμπουρα. Επόμενα περάσματα, το δρυοδάσος νοτιοανατολικά του χωριού, η Κούτελη, μια φάρμα με ζώα, όπως ελάφια και παγώνια, η κοιλάδα με αγροτικές καλλιέργειες του Βουραϊκού ποταμού και η ρίζα του λόφου της Μονής Αγίας Λαύρας. Τέλος διαδρομής.


Εκεί τους υποδέχθηκαν ο καθηγούμενος της Μονής Αγίας Λαύρας, πατήρ Ευσέβιος και ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Τη διαδρομή εμπνεύστηκαν αρκετά χρόνια παλιότερα από αναφορές σε τουριστικά έντυπα της περιοχής και sites, αλλά τη χαρτογράφησαν μόνοι τους.

Και την προτείνουν για καθιέρωση ως ιστορική – πεζοπορική διαδρομή επίσημα, μία φορά τον χρόνο, τις ημέρες εορτασμού της 25ης Μαρτίου με συμμετοχές πεζοπόρων από ορειβατικούς συλλόγους, άλλους φορείς και μεμονωμένα άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η διαδρομή συνδέει, τονίζουν, δύο πολύ σημαντικά τοπόσημα του νομού, την οινοποιία ACHAIA CLAUSS με τη ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ. Επίσης συνδέει σημαντικά μονοπάτια – πεζοπορικές διαδρομές. Μπορεί τέλος, να αποτελέσει την αρχή χάραξης μιας πεζοπορικής διαδρομής που θα διατρέχει την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, προς τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, τη λίμνη Τσιβλού, τη Ζαρούχλα, και την περιοχή της Αιγιάλειας.

Η ομάδα απευθύνει ευχαριστίες ιδιαίτερα όσους βοήθησαν με διάφορους τρόπους το εγχείρημά της: Τον Χρόνη Πανανικολόπουλο, τον δημοτικό σύμβουλο Καλαβρύτων Δημήτρη Κατσικόπουλο, την υπάλληλο του Δήμου Ερυμάνθου Ολγα Ματσάγκα και τον Γιώργο Καρβελά από το Λεόντιο.

Οι συμμετέχοντες στην πρώτη αυτή ιστορική διάσχιση ήταν οι: Μιχάλης Ανδρουτσέλης, Κώστας Καλογερόπουλος, Νίκος Σωκρατόπουλος και Χρήστος Φαλλιέρος.

Στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής, από τα Φλάμπουρα μέχρι τη Μονή Αγίας Λαύρας, τους συντρόφεψαν η Νάνσυ Μάρκου και η Πηνελόπη Μπαλασοπούλου.