Αχαΐα – Προσωπικός γιατρός: Χρειάζονται 110 έχουν δηλώσει 11

Παρά την παράταση που δόθηκε για την εγγραφή γιατρών στον νέο θεσμό, σε επίπεδο Αχαΐας, η εικόνα δεν άλλαξε. Η συμμετοχή των Αχαιών παραμένει περιορισμένη.

Μαύρος

Στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία εγγραφής γιατρών στη λίστα των προσωπικών γιατρών και ο αριθμός των γιατρών (παθολόγων, γενικών γιατρών, κ.ά.) της Αχαΐας που έχουν εγγραφεί φτάνει μόλις τους 11 ενώ χρειάζονται 110.

Αυτό σημαίνει στην πράξη αδυναμία εφαρμογής του θεσμού. Βέβαια ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι στα τέλη Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών στο νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Υπενθυμίζουμε ότι η εγγραφή των πολιτών επρόκειτο να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, ωστόσο τεχνικοί λόγοι μετέφεραν την έναρξη της διαδικασίας, ενώ εκτιμήθηκε ότι θα δοθεί και επιπλέον χρόνος για τους γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα.

Παρά την παράταση που δόθηκε σε επίπεδο Αχαΐας, η εικόνα δεν άλλαξε. Η συμμετοχή παραμένει περιορισμένη. Οι γιατροί δεν πείστηκαν από την επισήμανση του υπουργού ότι: «Ερχόμαστε να δώσουμε ρεαλιστικά χρήματα στους γιατρούς. Είναι χρήματα που θα φτάνουν τις 70 χιλιάδες ευρώ το έτος, και υπάρχει και ένα ρεαλιστικό πλαίσιο ωραρίου με ραντεβού που κλείνονται από 15 ώρες έως 35 ώρες την εβδομάδα».

Ερωτηθείσα σχετικά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου, μας απάντησε: «Είναι αναιμικό το ενδιαφέρον των γιατρών της περιοχής μας. Μόλις 11 ιδιώτες γιατροί της Αχαΐας γράφτηκαν στον νέο θεσμό. Η Αχαΐα με τον πληθυσμό που έχει θα έπρεπε να έχει 110 Προσωπικούς Γιατρούς».

Μαύρος

Άννα Μαστοράκου

Υπενθυμίζουμε ότι και στην προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης για την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, οι γιατροί που γράφτηκαν ήταν 18».

Ζητήσαμε από την κ. Μαστοράκου να μας εξηγήσει τη χαμηλή συμμετοχή των συναδέλφων της στον νέο θεσμό.

«Είναι εύκολο να εξηγηθεί διότι η σύμβαση προβλέπει κυρίως υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα» αναφέρει η κ. Μαστοράκου και εξηγεί:

«Το ιατρείο του γιατρού τίθεται στη διάθεση του κράτους, των κέντρων υγείας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Δεν υπάρχει ωράριο καθώς ο προσωπικός γιατρός θα πρέπει να είναι συνεχώς διαθέσιμος για τον πολίτη. Αν προκύψει εντέλλεσθε ή αποστολή θα πρέπει να ανταποκριθεί και μοιραία αυτό σημαίνει ότι διαλύει το ιατρείο του. Επίσης υπάρχει ένας όρος στη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ότι ανά πάσα ώρα μπορεί να προσθέσει υποχρεώσεις. Από τη σύμβαση αυτή προκύπτουν πάρα πολλές υποχρεώσεις χωρίς δικαιώματα. Για παράδειγμα πρέπει να πληρώνει ο ίδιος ο γιατρός τον ΕΦΚΑ παρ’ ότι με τη σύμβασή του αυτή υπαλληλοποιείται. Ολα αυτά είναι ασύμφορα για έναν γιατρό που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η πολύ μικρή συμμετοχή».

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα καταφέρει να πετύχει την εφαρμογή του νέου θεσμού του προσωπικού γιατρού μέχρι τέλος του 2022.