Αχαΐα: Στερεύει η πηγή της επιστρεπτέας – Στοιχεία για τη Δυτική Ελλάδα

Στα όριά της κοντεύει να φτάσει η επιστρεπτέα προκαταβολή. Συνολικά 721.396 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν πάλι αιτήσεις για τον 6ο κύκλο της επιδότησης, αλλά, μόνο το 40% ή οι 286.181 θα λάβουν τη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Από την επεξεργασία των στοιχείων, προκύπτει ότι το 80% των μικρών επιχειρήσεων, θα πρέπει να συντηρηθούν για δυο μήνες, με χρηματοδότηση ύψους 250 – 500 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά, είναι επιστρεπτέα γιατί δίνονται υπό τη μορφή κρατικού δανείου.
Το γεγονός έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, κάνει λόγο για εμπαιγμό και για πολίτικες «ενίσχυσης» του κλάδου, που οδηγούν σε λουκέτα τις επιχειρήσεις καθώς και οικονομική εξαθλίωση των οικογενειών τους.
Ο ΕΕΣΠ καλεί το οικονομικό επιτελεί να ενισχύσει τις πραγματικά πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους, με αναδρομική ισχύ του επιδόματος των 534 ευρώ για όσους μήνες είναι κλειστές με κρατική εντολή και για όσο θα συνεχίζεται το lock down.
Πάντως, από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Οικονομικών, προκύπτει ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση, πλήττονται ουσιαστικά εξαιτίας της πανδημίας.
Αντιθέτως, και παρά το «λουκέτο» που επεβλήθη στην αγορά, 2 στις 10 ή 138.461 επιχειρήσεις που ζήτησαν τη βοήθεια του Κράτους, είχαν μεγαλύτερες εισπράξεις από πέρυσι που δεν υπήρχε το lockdown και 175.855 επιχειρήσεις, δήλωσαν πτώση από 1% έως 19% και κόπηκαν.
Οσες έφτασαν τελικά «στην πηγή», θα κάνουν αιτήσεις μέχρι 16 Μαρτίου και οι πληρωμές τους ξεκινούν μέσα στην εβδομάδα. Και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η «κούρσα» για την Επιστρεπτέα 7, όπου το διαθέσιμο ποσό αυξάνεται ξανά στο 1 δισ. ευρώ.
Αυτή θα είναι και η τελευταία ενίσχυση αυτού του τύπου, ένα χρόνο αφότου ξεκίνησαν η πανδημία και η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Μαζί, έρχεται και το τέλος των άμεσων μέτρων κρατικής ενίσχυσης, που κρατούσαν εν ζωή δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις «ζόμπι» οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες, θα είχαν προ πολλού κλείσει. Και αυτό αποδεικνύεται στα νούμερα του ΓΕΜΗ, που δείχνουν ότι το 2020 (έτος πανδημίας) άνοιξαν όσες δεν άνοιξαν το 2019 ή το 2018, ενώ έκλεισαν λιγότερες από όσες έκλειναν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι λήξεις λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας το έτος 2020 ανήλθαν σε 37.345, παρουσιάζοντας μείωση 22,7% σε σχέση με το 2019 που είχαν ανέλθει σε 48.290.
Μάλιστα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση, -24,4% στο πλήθος των λήξεων λειτουργίας των επιχειρήσεων το έτος 2020 σε σχέση με το έτος 2019, ενώ δεν παρατηρήθηκε αύξηση σε κάποια Περιφέρεια της Ελλάδας. Σε πραγματικούς αριθμούς, αυτό μεταφράζεται σε 984 λουκέτα το 2020 έναντι 1.302 το 2019.
Η επόμενη μέρα φέρνει επιδότηση παγίων δαπανών, μόνον για επιχειρήσεις που έχουν λόγο ύπαρξης και λειτουργούν κανονικά, εφόσον εκλείψουν τα lockdown. Η έκθεση Εποπτείας της Κομισιόν αποκαλύπτει ότι το μέτρο θα αφορά «αποζημίωση επί των πάγιων δαπανών, με τη μορφή εκπτώσεως φόρου και ασφαλιστικών εισφορών». Με άλλα λόγια, θα λαμβάνουν κατά βάση φοροαπαλλαγές, παρά ζεστό χρήμα στα ταμεία τους να τα κάνουν ό,τι θέλουν.
Σ.Π.