Αχαΐα: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ – Οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαντούν στην «Π»
Μείωση της συνολικής επιβάρυνσης της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκ. σε σχέση με το 2021 και 920 εκ. σε σχέση με το 2018
Από τον Απρίλιο θα αρχίσουν φέτος, οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ που θα γίνουν σε 10 μηνιαίες δόσεις, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει χθες, τη νέα μόνιμη μείωση του φόρου, κατά 13%.
Με τη νέα μείωση, η κυβέρνηση υπερκαλύπτει την δέσμευσή της, για συνολική μείωση του φόρου κατά 30% στην διάρκεια της τετραετίας.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Θεόδωρος Σκυλακάκης:
> Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% για ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ. Η επέκταση αφορά 733.000 φυσικά πρόσωπα, κυρίως στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.
> Αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ. Αφορά 400.000 φορολογούμενους.
> Ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός φόρος – μόνο για τα φυσικά πρόσωπα – στον βασικό φόρο, κατά τρόπο που διορθώνει στρεβλώσεις που επιβάρυναν υπερβολικά ένα τμήμα της κοινωνίας.
> Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση.
> Ενοποιούνται στα επίπεδα της χαμηλότερης κλίμακας, αρκετές κλίμακες χαμηλών και μεσαίων ζωνών.
> Μειώνονται –ακόμη περισσότερο– οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση.
> Μειώνεται μεσο-σταθμικά περίπου κατά 50% η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων.
ΠΟΙΟΙ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ
Με τα νέα δεδομένα που παρουσίασε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης:
> Το 80% των πολιτών, δηλαδή 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά τους τον Απρίλιο.
> Από αυτούς, 2.200.000 φορολογούμενοι θα δουν μείωση άνω του 20%, και 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%.
> Το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ.
> Αύξηση θα σημειωθεί μόνο για το 6% των φορολογουμένων, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα.
> Ακόμα όμως και για το 50% από αυτούς, η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ.
ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ
Εξάλλου, στην επόμενη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών βάζοντας στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών και τις τελευταίες 1.500 περιοχές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι στην Δυτική Ελλάδα.
Στην Αχαΐα έχουν μείνει εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, μόνο κάποιοι ορεινοί και ημιορεινοί οικισμοί. Στον Δήμο Πατρέων, εκτός συστήματος παραμένουν οι οικισμοί Θέα, Παυλόκαστρο, Λυγιές, Ρωμανός, Νέο Σούλι, Πουρναρόκαστρο, Κεφαλόβρυσο, Μιντζέικα, Λατσέικα, Ζουμπάτα, Μοίρα, Σελλά, καθώς και κάποιες επεκτάσεις οικισμών παραλιακών περιοχών.
Παράλληλα με την ένταξη αυτών των περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα το υπουργείο Οικονομικών θα «τρέξει» την επαναχάραξη των τιμών ζώνης σε πρώτη φάση και στην Πάτρα.
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη, τόνισε ότι τα κυριότερα θετικά για τους φορολογούμενους στοιχεία της νέας ρύθμισης φαίνεται να είναι τα εξής:
>Η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκ. σε σχέση με το 2021 και 920 εκ. σε σχέση με το 2018.
> Η κατάργησή του συμπληρωματικού φόρου στο σύνολο της περιουσίας.
> Η αύξηση και επέκταση των εκπτώσεων φόρου για ευρείες κατηγορίες φορολογουμένων με κοινωνικά κριτήρια.
> Η μείωση των βασικών συντελεστών φορολόγησης των κτισμάτων και των οικοπέδων, εάν περιλαμβάνουν όλα τα κτίσματα και όλα οικόπεδα.
> Η αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής του φόρου.
Η κυρία Αθανασιάδη συμπλήρωσε πως, υπάρχουν επιφυλάξεις, μέχρι οι ιδιοκτήτες να δουν τη νομοθετική ρύθμιση για τον συμπληρωματικό φόρο, γιατί δεν άκουσαν κάτι για πλαφόν, διαφορετικά η συγχώνευση δεν θα έχει νόημα.
Επίσης, διαπιστώνουν ανυπαρξία «κόφτη» στις περιοχές όπου επιβλήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις προϊσχύσασες αντικειμενικές αξίες.
Η διατήρηση του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα, είναι ένα ακόμα ζήτημα, όπως και η ανυπαρξία έκπτωσης για όσους φορολογούμενους εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ όπως, ισχύει για τον φόρο εισοδήματος.
Γενικά φαίνεται ότι έγινε σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού ενός «δύσπεπτου» και ασύμβατου με την ελληνική πραγματικότητα φόρου. Ομως το τελικό και πραγματικό συμπέρασμα για το νέο ΕΝΦΙΑ, η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά, θα είναι την ώρα και μόνον που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του, τόνισε η κυρία Αθανασιάδη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News