Αχαΐα: Τρέχουν στους συμβολαιογράφους να προλάβουν «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων

Οι νέες αξίες θα συμπαρασύρουν μια σειρά από φόρους και έξοδα, σε περιοχές με υψηλό οικιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον, που παρέμεναν «ξεχασμένες» επί δεκαετίες.

Αχαΐα

Η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την Πρωτοχρονιά και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους που οι πολίτες σπεύδουν στους συμβολαιογράφους τις τελευταίες εβδομάδες για να προλάβουν τις εξελίξεις.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι σε καθημερινή βάση υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty περισσότερες από 1.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης.

Στην Πάτρα από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει περίπου 500 μεταβιβάσεις διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και οικοπέδων. Φορολογούμενοι με περιουσίες σε περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, τρέχουν να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες για να γλιτώσουν τους έξτρα φόρους.

Στην Αχαΐα, το νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών επεκτείνεται στο 98% των κατοικημένων περιοχών. Οι νέες αξίες θα συμπαρασύρουν μια σειρά από φόρους και συμβολαιογραφικά έξοδα, σε περιοχές με υψηλό οικιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον, που παρέμεναν «ξεχασμένες» επί δεκαετίες από την φορολογική αρχή, όπως η παραλιακή ζώνη της Αχαΐας, με εξαίρεση τα αστικά κέντρα Αιγίου, Πάτρας και Κάτω Αχαΐας.

ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ
Στην Αχαΐα έχουμε 209 νέες εντάξεις οικισμών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και 6 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Ετσι, με την ένταξη αυτών των περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, θα έρθουν τα πάνω κάτω, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι αυξήσεις αξιών είναι μεγάλες:

Στον Δήμο Πατρέων οι αντικειμενικές αξίες έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω για τις 23 ζώνες, ενώ σε έξι υπήρξαν μειώσεις και μια μόνο έμεινε σταθερή. Στο νέο σύστημα εντάσσονται πλέον όλοι οι παραλιακοί οικισμοί και συγκεκριμένα Αγίου Βασιλείου με 900 ευρώ ανά τ.μ., Ακταίου με 1.100 ευρώ ανά τ.μ. και Ρίου με 1.250 ευρώ ανά τ.μ. Οι αυξήσεις σε αυτές τις περιοχές, φτάνουν ή και ξεπερνούν το 100% καθώς μέχρι σήμερα υπολογίζονταν με 600 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο.

Ο Ψαθόπυργος – Κυανή Ακτή με 1.100 ευρώ ανά τ.μ., η Κάτω Ροδινή με 950 και η Ροδινή με 600 ευρώ ανά τ.μ. και προς την Πάτρα, τα Αραχωβίτικα με 1000 ευρώ.

Ορεινά όμως, υπάρχουν νέες εντάξεις και αυξήσεις, όπως στο Χάραδρο με 800 και στη Μαγούλα με 900 ευρώ. Στο Ανω Καστρίτσι με 700 ευρώ και στο Κάτω Καστρίτσι με 800 ευρώ, στα Αργυρά με 700 ευρώ και στο Πλατάνι με 1000 ευρώ ανά τ.μ.

Η Παραλία μπήκε στο σύστημα με 850 ευρώ ανά τ.μ. και οι οικισμοί Ρογίτικα, Βραχναίικα, Καμίνια, Μονοδένδρι και Τσουκαλαίικα που αποτιμήθηκαν στα 900 ευρώ ανά τ.μ.

Στη νοτιοδυτική Πάτρα, εντάχθηκαν τα Μοιραίικα με 650, η Καλλιθέα με 1000 ευρώ, η Κρήνη 850, η Οβρυά 950, τα Δεμένικα, το Σαραβάλι και το Μιντιλόγλι με 800 ευρώ ανά τ.μ., η Ελεκίστρα με 950 και η Σκιόεσσα με 850 ευρώ ανά τ.μ.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ

Αχαΐα

Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αχαΐας Ιωάννα Μπονέλη

Όπως τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αχαΐας Ιωάννα Μπονέλη, στον στενό πολεοδομικό ιστό της Πάτρας, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από την εφαρμογή του νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών. Οι αυξήσεις θα είναι μικρές και σε περιορισμένη κλίμακα, όμως, το μεγάλο πρόβλημα που η ίδια επισημαίνει, αφορά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων, που από το 2022 και μετά αντικαθιστά την απλή βεβαίωση μηχανικού στις μεταβιβάσεις.

Σε αυτήν θα ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο, ενώ μόνο με την απόκτησή της θα θεωρείται ολοκληρωμένη – και – η τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Αυτό συνεπάγεται πρόσθετο κόστος και γραφειοκρατία.

Η κυρία Μπονέλη τόνισε πως, ο συμβολαιογραφικός κόσμος δεν αντιτίθεται στη μετάβαση των διαδικασιών σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, όμως, όσοι σχεδίασαν αυτό το σύστημα το μόνο που «πέτυχαν» ήταν να μετατρέψουν τη γραφειοκρατία του χαρτιού σε ηλεκτρονική γραφειοκρατία.