Αδιέξοδο στις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ–ΗΠΑ: Στο τραπέζι δασμοί, αντίποινα και ο αντιεκβιαστικός μηχανισμός
Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ΕΕ–ΗΠΑ για τους δασμούς, με την Ουάσιγκτον να ανεβάζει τον πήχη και την Ευρώπη να εξετάζει σοβαρά τη χρήση του πιο σκληρού όπλου της, του αντιεκβιαστικού μηχανισμού. Αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την 1η Αυγούστου, το ρήγμα στις εμπορικές σχέσεις μπορεί να γίνει αγεφύρωτο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που μέχρι πρόσφατα εκτιμούσε ότι βρισκόταν κοντά σε εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον περιορισμό των δασμών, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια ανατροπή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν πρόσφατα τον επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ ότι ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να απαιτήσει επιπλέον παραχωρήσεις για να συναινέσει σε συμφωνία, μεταξύ των οποίων και αύξηση του βασικού δασμού από 10% σε τουλάχιστον 15%.
Η είδηση αιφνιδίασε τις Βρυξέλλες, οι οποίες διαπραγματεύονταν μια δύσκολη ήδη συμφωνία διατήρησης του δασμού στο 10%. Η νέα στάση των ΗΠΑ ώθησε τη Γερμανία να συγκλίνει με τη Γαλλία ως προς μια σκληρότερη γραμμή έναντι της Ουάσιγκτον.
Όπως μεταδίδεται, τα κράτη-μέλη πιέζουν πλέον την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει μια σειρά από σκληρά αντίμετρα. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για συμφωνία, αλλά αν χρειαστεί, η ΕΕ είναι έτοιμη για σύγκρουση.
Η ώθηση προς αντίμετρα αποτελεί σημείο καμπής στις ευρωαμερικανικές σχέσεις. Περισσότερα από 5 δισ. δολάρια αγαθών και υπηρεσιών διακινούνται ημερησίως μεταξύ των δύο οικονομιών, γεγονός που καθιστά το διακύβευμα τεράστιο. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει χαρακτηρίσει τον αντιεκβιαστικό μηχανισμό εργαλείο «έκτακτης ανάγκης» και προειδοποίησε ότι ακόμη δεν έχουν φτάσει εκεί – αλλά ενδέχεται να φτάσουν σύντομα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ετοιμάσει δύο πακέτα εμπορικών αντιποίνων ύψους άνω των 100 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνουν δασμούς σε ευρύ φάσμα αμερικανικών εξαγωγών – από αεροσκάφη μέχρι φυστικοβούτυρο. Παράλληλα, επεξεργάζεται επιπλέον περιοριστικά μέτρα, όπως επιβαρύνσεις σε ψηφιακές υπηρεσίες ή αποκλεισμούς από δημόσιες συμβάσεις.
Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να επιδιώκουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λάτνικ δήλωσε την Κυριακή ότι «είναι αισιόδοξος» πως θα υπάρξει συμφωνία και ότι «θα είναι εξαιρετική για την Αμερική». Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ακόμη και οι πιο συναινετικοί, εκτιμούν πλέον ότι η πιθανότητα συμφωνίας μειώνεται.
Η Γερμανία φέρεται να εξετάζει σοβαρά τη στήριξη ενεργοποίησης του αντιεκβιαστικού μηχανισμού, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να επιβάλει περιορισμούς σε εμπόριο και επενδύσεις απέναντι σε πράξεις οικονομικού εκβιασμού. Πρόκειται για νομικό εργαλείο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά και η ενεργοποίησή του θα σήμαινε το πέρασμα της ΕΕ σε μια σκληρότερη, αναθεωρημένη στάση.
Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας που έχει θέσει η Ουάσιγκτον – την 1η Αυγούστου. Μέχρι τότε, τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να σταθμίσουν το κόστος των παραχωρήσεων έναντι της κλιμάκωσης. Όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, «όλες οι επιλογές πονάνε».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News