Αυτό το γνώριζαν όλοι
Και ξαφνικά προέκυψε θέμα θνητότητας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου;
Προέκυψε άραγε ξαφνικά;
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι συνθήκες λειτουργίας της ΜΕΘ ήταν γνωστές από το παρελθόν. Αλλά ας δεχτούμε ότι δεν ήταν. Τα αρμόδια όργανα δεν παρακολουθούν, δεν καταγράφουν τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων; Δεν καταγράφουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών που εφαρμόζονται; Δεν καταγράφουν τις νοσηλείες, τις ασθένειες, την πορεία των νοσηλευομένων αξιολογώντας τα αποτελέσματα;
Αλλά και από οικονομικής απόψεως να προσεγγίσουμε το θέμα, οι μηχανισμοί του κράτους δεν παρακολουθούν αν το κόστος λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και τα κονδύλια που εγκρίνονται, έχουν αντίκρισμα στην υγεία των πολιτών;
Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας αυτά που καταγγέλλουν και αναδεικνύουν κατά καιρούς οι επιστημονικές ενώσεις, οι σύλλογοι ασθενών και άλλοι φορείς, οι απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, είναι κάθετα αρνητικές.
Το σύστημα δουλεύει στα τυφλά. Περιστασιακά εμφανίζονται υπουργοί Υγείας και «ανακαλύπτουν» τα γνωστά «πιράνχας» που ροκανίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με βαρύγδουπες δηλώσεις και γενικευμένες ανακοινώσεις για την ανακάλυψή τους εντοπίζουν τους ενόχους κυρίως, στον ιατρικό κλάδο. Και κάπου εκεί τελειώνει η ευθύνη τους. Το σύστημα συνεχίζει να δουλεύει στα τυφλά χωρίς να λαμβάνονται μέτρα μέχρι κάποια στιγμή κάποιος να φέρει πάλι κάποια δυσλειτουργία στην επιφάνεια.
Ετσι έγινε και με το νοσοκομείο Αγρινίου. Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του νοσοκομείου στο νέο κτίριο οι πάντες, από τις εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μέχρι τον τοπικό διοικητικό μηχανισμό, τους τοπικούς βουλευτές και φορείς γνώριζαν τις δυσλειτουργίες που υπήρχαν.
Τόσο χρόνια κανείς από τους αρμοδίους δεν προβληματίστηκε γιατί γίνονται τόσες διακομιδές από το νοσοκομείο του Αγρινίου στα νοσοκομεία της Πάτρας; Τόσα χρόνια οι εμπλεκόμενοι δεν γνώριζαν την επικίνδυνη υποστελέχωση του νοσοκομείου σε βασικές ιατρικές ειδικότητες;
Ποια ήταν η παρέμβασή της;
Πολύ φοβάμαι ότι είναι αντίστοιχη με τη σημερινή. Τα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ και οι άλλες δυσλειτουργίες του νοσοκομείου θα αντιμετωπιστούν με την παραίτηση του διοικητή;
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κανένα άλλο μέτρο άμεσο δεν έχει ληφθεί για τη φροντίδα όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο. Καλός ο έλεγχος και επιβεβλημένος που έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με το σήμερα όμως τι γίνεται; Αν πράγματι ακολουθούνταν μία λάθος θεραπευτική πορεία για τους νοσηλευόμενους δεν θα έπρεπε να έχει ήδη διορθωθεί από χθες; Ακόμα και την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας, αλλά και ενός ολόκληρου νοσηλευτικού ιδρύματος, αιτιολογεί η ανάγκη προστασίας των ασθενών.
Κι αυτή η ευθύνη βαρύνει τους διοικούντες και κατέχοντες την ευθύνη του ελέγχου και της λήψης αποφάσεων. Αυτοί επιτρέπουν ή απαγορεύουν την εμφάνιση των κάθε είδους «πιράνχας» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα ήταν θετική, δεν θα ψάχναμε σήμερα να βρούμε τον υπαίτιο για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας ενός νοσοκομείου. Αν τα βουλευτικά γραφεία και οι εκάστοτε κυβερνητικοί παράγοντες αντιμετώπιζαν την οργάνωση του ΕΣΥ με την ίδια ζέση και το ίδιο πάθος που τους χαρακτηρίζει όταν έρχεται η ώρα να επιλέξουν διοικητές, είναι σίγουρο ότι δεν θα ψάχναμε σήμερα την αιτία της υψηλής θνητότητας νοσηλευομένων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News