Αυτοδιοίκηση: Μένουμε ως το τέλος ή παραιτούμαστε; – Τι απαντούν στην «Π» 4 περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι

Είναι πολιτικά έντιμο και ηθικά ορθό να παραμένει στη θέση του ένας αιρετός που έχει αποφασίσει ήδη να κατέλθει ως υποψήφιος σε Περιφέρεια ή δήμο άλλου τόπου; Τι απαντούν στην «Π», Σπηλιώπουλος, Δριβήλας, Μπονάνος και Λάμπρου.

Αυτοδιοίκηση
Απ’ τη μια, το πολιτικά ορθό. Απ’ την άλλη, το ηθικά ορθό. Αραγε, συναντιούνται αυτά τα δύο; Μπορούν να βαδίσουν μαζί ή μόνο παράλληλα;

Ας γίνουμε πιο σαφείς. Ας το κάνουμε λιανά.

Είναι πολιτικά έντιμο και ηθικά ορθό να παραμένει στη θέση του, στο περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο, έως το τέλος της θητείας του, ένας αρχηγός ή σύμβουλος που έχει αποφασίσει ήδη να κατέλθει ως υποψήφιος σε Περιφέρεια ή δήμο άλλου τόπου;

Εχουμε και παραδείγματα. Ο Κώστας Σπηλιόπουλος, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας, έχει επισημοποιήσει ότι στις επόμενες εκλογές θα κατέβει για δήμαρχος Αιγιάλειας.

Ο Δημ. Δριβίλας, περιφερειακός σύμβουλος, έχει επισημοποιήσει ότι θα κατέβει για δήμαρχος Ερυμάνθου.

Ο Γρ. Αλεξόπουλος, κατά πάσα πιθανότητα, νυν επικεφαλής δημοτικής παράταξης στον Δήμο Πατρέων, θα κατέβει για δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας.

O Xρ. Νικολάου παρέδωσε, μέσω δημοκρατικών και ανοιχτών διαδικασιών, το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Φιλ. Λιάκο, αλλά παραμένει στη θέση του ως δημοτικός σύμβουλος μέχρι λήξης της θητείας του νυν δημοτικού συμβουλίου Δυτ. Αχαϊας.

Το ερώτημα που έθεσα στους καλεσμένους μας: Εάν είχατε ήδη αποφασίσει να κατεβείτε για δήμαρχος ή για περιφερειακός σύμβουλος σε άλλο τόπο, θα εξαντλούσατε όλη τη θητεία σας ως περιφερειακός ή δημοτικός σύμβουλος ή θα θεωρούσατε πιο ορθό και ηθικό να παραιτηθείτε άμεσα από το νυν πόστο σας;

Υπάρχει η άποψη ότι αφού ένας δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος έχει αποφασίσει να μεταφερθεί σε άλλο πολιτικό μετερίζι, και ειδικά σε άλλο δήμο ή Περιφέρεια, θα έπρεπε για ηθικούς λόγους να παραιτείται άμεσα από το τωρινό αξίωμά του. Αλλοι, όμως, εκτιμούν ότι καλώς παραμένει, για να ολοκληρώσει αυτό για το οποίο εκλέχτηκε.

«Δεν θα ήταν έντιμο να εγκαταλείψω την Περιφέρεια»

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος και θα κατέβει για δήμαρχος Αιγιάλειας.

Αυτοδιοίκηση

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος

«Κάποιοι καλοπροαίρετα, άλλοι ενδεχομένως όχι, ερωτούν:

Γιατί ο Κώστας Σπηλιόπουλος δεν παραιτείται από τη θέση του ως επικεφαλής της παράταξης ”Δυτική Ελλάδα Μπροστά!”. Ή ακόμη και από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου, αφού έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον για τον Δήμο της Αιγιάλειας;

Η απάντηση έχει πολλές παραμέτρους:

  1. Εχω εκλεγεί ως περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης και έχω ευθύνη απέναντι στους πολίτες που μας ψήφισαν να τιμήσω μέχρι το τέλος την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους.
  2. Αν παραιτούμουν από τη θέση αυτή, θα μπορούσε κάποιος να με κατηγορήσει ότι χάριν των προσωπικών μου σχεδιασμών, εγκαταλείπω τις υποχρεώσεις μου στην Περιφέρεια και αυτό δεν θα ήταν έντιμη στάση.
  3. Βρισκόμαστε τον τελευταίο χρόνο της θητείας μας στο περιφερειακό συμβούλιο. Πιστεύω λοιπόν ότι αφού δεν έχω φιλοδοξίες, ούτε για την κεντρική πολιτική σκηνή, ούτε για το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, θα μπορέσω να συμβάλω ώστε να υπάρξουν συναινέσεις και συγκλίσεις για την επόμενη περιφερειακή αρχή που θα προκύψει στις επόμενες εκλογές. Και τούτο για το καλό της περιοχής μας. Πιστεύω αυτό από μέσα μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα και πιο αποδοτικά.
  4. Οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού είναι εμπλεκόμενοι θεσμοί. Αποτελεί λοιπόν μία πρόκληση για γνώση και συνεργασία με σκοπό καλύτερα αποτελέσματα.

Σε καμία περίπτωση πάντως η παραμονή μου στη θέση μου στην Περιφέρεια δεν σημαίνει παραμέληση των υποχρεώσεων μου ή πολύ περισσότερο ότι δεν τιμώ τους συναδέλφους και συνεργάτες μου με τους οποίους έχουμε εξαίρετη συνεργασία».

«Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο ιδιοτήτων».

Ο Δημήτρης Δριβίλας, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, έχει αποφασίσει ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο θα κατέβει για δήμαρχος Ερύμανθου, ως εκ τούτου δεν θ’ ασχοληθεί ξανά με την Περιφέρεια:
Αυτοδιοίκηση

Ο Δημήτρης Δριβίλας:

«Θα ασκώ κανονικά τα καθήκοντα μου με βάση την συνείδηση μου απέναντι στην παράταξη που υπηρετώ και τους πολίτες που με εξέλεξαν. Δεν αντιμετωπίζω την εκπλήρωση των καθηκόντων μου a la carte. Εξάλλου ουδόλως η παρουσία μoυ στο περιφερειακό συμβούλιο δημιουργεί ασυμβίβαστο σε σχέση με την ιδιότητα μου ως υποψήφιου δημάρχου Ερυμάνθου. Ουκ ολίγοι υποψήφιοι ανά την Ελλάδα ακολουθούν αυτήν την πρακτική χρόνια τώρα. Η προσήλωση μου στο αξίωμα που έχω εκλεγεί είναι βαθύτατη και μη διαπραγματεύσιμη».

«Ο,τι ισχύει για βουλευτές, να ισχύει για όλους».

Ο Χαράλαμπος Μπονάνος είναι αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:
Αυτοδιοίκηση

O Χαράλαμπος Μπονάνος

«Υπάρχουν διάφορες κάλπες επιλογής που δοκιμάζονται όσοι αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα στην έκθεση στον δημόσιο στίβο ανάλογα με τα επίπεδα της οργάνωσης της πολιτείας.

Δηλαδή άλλοι για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και άλλοι για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η εναλλαγή στη δοκιμασία της αιρετότητας κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι ισότιμη, ελεύθερη και με προσδιορισμένους κανόνες που δεν θα αφήνουν περιθώρια νομικής ερμηνείας μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος

Με άλλα λόγια, όπως οι βουλευτές έχουν την ελευθερία να επιλέγουν την κάλπη της δοκιμασίας, το ίδιο πρέπει να ισχύει για τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους, χωρίς εξαιρέσεις.

Δικαιοπραξίες, εξυπηρετήσεις πολιτών κάνουν όλοι όσοι έχουν επιλεγεί από την ψήφο των πολιτών.

Αρα ο χρόνος παραίτησης πρέπει να είναι ο ίδιος, θεσπισμένος σε λογικό χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές.

Εξαίρεση φυσικά πρέπει να αποτελούν όσοι έχουν διοριστεί σε θέση ευθύνης και δεν έχουν επιλεγεί με την προτίμηση του εκλογικού σώματος.

Είναι ανήθικο, με την αρχαιοπρεπή έννοια του όρου, να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για ανθρώπους που στην ουσία υφίστανται την ίδια δοκιμασία.

Με άλλα λόγια, οι υπουργοί δεν υπογράφουν, δεν αποφασίζουν; Γιατί αυτοί ελεύθερα να επιλέγουν κάλπη και όχι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Ο χρόνος αποχής από την συγκεκριμένη θέση ομοιόμορφα για όλους να είναι ο ίδιος και με το ίδιο δικαίωμα η ελεύθερη επιλογή».

«Μιλάμε για επαγγελματικοποίηση της πολιτικής πλέον.,..»

Αυτοδιοίκηση

O Γιάννης Λάμπρου

Ο Γιάννης Λάμπρου είναι δημοτικός σύμβουλος Πατρέων με την παράταξη Γιώργου Ρώρου:

«Στην Ελλάδα η λέξη πολιτικός συνοδεύεται σχεδόν πάντα από το ουσιαστικό παράγοντας. Ο πολιτικός, λοιπόν, θεωρεί αυτοδίκαιη τη συμμετοχή του σε όποιο πόστο επιλέξει κάθε φορά ανάλογα με τις φιλοδοξίες του αλλά και τη δυνατότητα εκλογής του σε μια θέση μέσα από την οποία θα συνεχίσει να είναι παράγοντας. Αποτελεί σοβαρό επιχείρημα μη παραίτησης από ένα αξίωμα ο συνήθης ισχυρισμός περί ανάγκης ολοκλήρωσης του έργου, μόνο που αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ εάν του προταθεί μια ανώτερη θέση, για παράδειγμα μια υπουργοποίηση. Τότε ξεχνάνε και το έργο και τις υποχρεώσεις τους. Με απλά λόγια, η πρόθεση των περισσότερων, χωρίς αυτό να αποτελεί καθολική διαπίστωση, είναι απλά η διατήρηση στην επιφάνεια.

Η ανακύκλωση προσώπων σε θέσεις υποψήφιων δημάρχων, περιφερειαρχών, βουλευτών, με συχνές ενδιάμεσες στάσεις ως διοικητές νοσοκομείων και οργανισμών, καταδεικνύει την επαγγελματικοποίηση της πολιτικής και ταυτόχρονα την απουσία διάθεσης συμμετοχής – όχι αδίκως – της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου στα κοινά. Το κυριότερο προσόν για να εκλεγεί κάποιος δεν είναι το τι λέει, αλλά το πόσοι τον ξέρουν. Η αναγνωρισιμότητα του προσώπου αποτελεί συνθήκη αναγκαία, και ικανή πολλές φορές, της επικράτησης επί των αντιπάλων. Και για να είμαστε ειλικρινείς, οι προηγούμενες θητείες σε άλλες θέσεις δεν προσφέρουν μόνο την αναγνωρισιμότητα αλλά και την ανάπτυξη αμφίδρομων υποχρεώσεων με τους πολίτες, με τα κέντρα εξουσίας, με τα εκδοτικά συγκροτήματα, με τα οικονομικά συμφέροντα…».