Αίγιο: Το θρίλερ με τη σταφίδα και πάλι σε πρώτη προβολή!
Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Ο τρύγος για την κορινθιακή σταφίδα είναι στα τελειώματά του και η κουβέντα για την τιμή διάθεσης έχει ήδη ξεκινήσει.
Τ’ είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα… Το σίριαλ «τιμή της σταφίδας» αρχίζει ξανά. Ενα σίριαλ που «προβάλλεται» εδώ και τρία χρόνια στην Αιγιάλεια και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και φέτος με νέα επεισόδια!
Οι περισσότεροι φοβούνται ότι πάλι θα εξελιχθεί σε θρίλερ, σε ταινία… τρόμου! Το υπ’ αριθμόν ένα περιουσιακό προϊόν της Αιγιάλειας κινδυνεύει για μια ακόμα χρονιά.
Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, «στα κάγκελα». Ο τρύγος για την κορινθιακή σταφίδα είναι στα τελειώματά του και η κουβέντα για την τιμή διάθεσης έχει ήδη ξεκινήσει. Οι ενδείξεις, όμως, δεν είναι ενθαρρυντικές. Αυτό προκύπτει απ’ τις πρώτες κινήσεις των εμπόρων-μεταποιητών.
Η «ΠτΔ» ανοίγει από σήμερα τον φάκελο «σταφίδα», με καλεσμένα τρία στελέχη που έχουν βαρύνουσα άποψη. Τα μηνύματα δεν είναι θετικά, δυστυχώς… Και δείχνουν πως και η φετινή σεζόν θα έχει πολλές αναταράξεις. Εκτός κι αν κάνει την έκπληξη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς… Αλλωστε, οι εμπλεκόμενοι απ’ αυτόν περιμένουν παρέμβαση για να μπει μετά από χρόνια το νερό στ’ αυλάκι.
Τρ. Λουκόπουλος: «Ν’ ακούσουμε τι θα πουν οι ίδιοι οι μεταποιητές…»
Ο Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος κρατάει στάση αναμονής για την ώρα, χωρίς όμως να κρύβει την ανησυχία και τον προβληματισμό του. Η τοποθέτησή του στην «ΠτΔ»:
«Δεν θα ήθελα ακόμα να δώσω σαφή απάντηση. Πραγματικά, υπάρχει ένα κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας και ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε την εκδήλωση την Τρίτη. Και γι’ αυτό καλέσαμε και τους μεταποιητές-εμπόρους στην εκδήλωση: για να ακούσουμε από τους ίδιους τι έχουν να πουν. Υπάρχει προοπτική για την σταφίδα ή το προϊόν θα μείνει στο έλεος του θεού; Περιμένουμε ν’ ακούσουμε τι θα μας πουν.
*Κανονικά, η τιμή για τη σταφίδα, για το κιλό, πρέπει να είναι πάνω από 2 ευρώ. Οχι για να οικονομήσουν κάτι ιδιαίτερο οι παραγωγοί, αλλά για να πουν ότι κάτι έβγαλαν. Οταν, όμως, άλλος δίνει 1,20, άλλος 1,18, άλλος 70 λεπτά, μιλάμε για αλαλούμ. Αυτό, λοιπόν, περιμένουμε να μας πουν. Για να συγκρίνουμε την περσινή χρονιά με την φετινή, πρέπει να τρέξει ο χρόνος και να δούμε πού θα κάτσουν οι τιμές».
Γ. Μποδιώτης: «Αν δεν παρέμβει η κυβέρνηση, πολλοί παραγωγοί θα ‘χουν βγει νοκ-άουτ του χρόνου»
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης βλέπει να μαζεύονται διαρκώς «σύννεφα» πάνω από τους παραγωγούς σταφίδας και ρίχνει το γάντι, ευθέως, απ’ τη μια στην κυβέρνηση, απ’ την άλλη στους μεταποιητές:
«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος… Παρότι η παραγωγή είναι σχετικά σε καλά επίπεδα, έστω κι να αρχικά υπήρχε μια πρόβλεψη ότι θα μπορούσε να ήταν και ακόμα καλύτερη, φαίνεται σε επίπεδο τιμής πως είμαστε απελπιστικά χαμηλά. Οι τιμές που εξήγγειλαν κάποιοι από τους εμπόρους-μεταποιητές είναι κάτω του κόστους, τραγικά χαμηλές για τους παραγωγούς. Θα μπουν και μέσα δηλαδή οι παραγωγοί. Το κόστος παραγωγής είναι περίπου 1,5 ευρώ το κιλό, άρα κανονικά η τιμή θα έπρεπε να ‘ναι μίνιμουμ 2 ευρώ, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι παραγωγοί. Και ξέρετε πόσα δίνουν οι έμποροι; Ελάχιστα πάνω από ένα ευρώ. Και κάποιοι μπορεί και πιο κάτω.
*Πάμε για μια ακόμα πολύ κακή χρονιά. Και το ανησυχητικό είναι ότι πρόκειται για δεύτερη σερί κακή χρονιά, κάτι που μεγεθύνει το πρόβλημα. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Εάν δηλαδή, το λέω απλά, για δεύτερη σερί χρονιά μπουν μέσα με τις τιμές, πολύ φοβάμαι ότι του χρόνου πολλοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να τρυγήσουν καν. Και μιλάμε για ένα προϊόν σήμερα κατατεθέν για τη Δυτική Ελλάδα, και ειδικά για την Αιγιάλεια. Το 8-0% της κορινθιακής σταφίδας στην Ελλάδα παράγεται στη Δυτική Ελλάδα.
*Εμείς ως Σύλλογος θα ζητήσουμε, θα απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση, από το Υπουργείο, να στηρίξει τους παραγωγούς, να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημά τους, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους. Και παράλληλα, θα πιέσουμε όσο μπορούμε για να αυξήσουν την τιμή που προσφέρουν για τη σταφίδα και οι μεταποιητές».
Θαν. Σωτηρόπουλος: «Είναι καθαρά θέμα της κυβέρνησης, αλλιώς πάμε σε καταστροφή…»
Ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος τα ‘πε, όπως συνηθίζει, «χύμα και τσουβαλάτα» στην «ΠτΔ». Ρίχνει την ευθύνη για την κατάσταση ομηρίας των παραγωγών στην εμμονή, όπως τη χαρακτηρίζει, της κυβέρνησης να μην στηρίζει την σταφίδα και λέει ευθέως ότι στις επικείμενες εθνικές εκλογές οι παραγωγοί θ’ απαντήσουν και οι υπουργοί θ’ απολογηθούν!
«Δυστυχώς, δεν ξεκινήσαμε καθόλου καλά ούτε φέτος. Οταν υπάρχουν μεταποιητές που δεν λένε στον παραγωγό έστω μια κατώτερη τιμή για τη σταφίδα και παίρνουν το προϊόν χωρίς να δεσμεύονται, σημαίνει πως η κατάσταση πάλι συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη.
Εμείς ζητάγαμε δέσμευση με μια κατώτερη τιμή, αλλά σχεδόν όλοι, πλην ενός, κάνουν τον ανήξερο. Και κάποιοι προτείνουν εξευτελιστικές τιμές. Κάτω από ένα ευρώ το κιλό. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Είναι έγκλημα. Οδηγούμαστε ολοταχώς στο να μην υπάρχουν σε δυο-τρία χρόνια εργοστάσια μεταποίησης της σταφίδας, Και είναι έγκλημα με δράστη το Υπουργείο, που δεν στηρίζει ένα προϊόν το οποίο έχει σώσει τη χώρα πολλές φορές. Ενα προϊόν που αποτελεί από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας. Και φταίει η εμμονή των υπουργών, και του νυν και του πρώην, να μην στηρίζουν τη σταφίδα. Ενώ στήριξαν όλα τα άλλα προϊόντα, αδιαφορούν για τη σταφίδα. Δεν θα κρίνω εγώ τους λόγους. Ας τους κρίνει ο σταφιδοπαραγωγός που καταστρέφεται.
Σε λίγο καιρό θα έχουμε εκλογές και εκεί ας κρίνει ο κάθε σταφιδοπαραγωγός. Και ας απολογηθεί τότε κάθε υπουργός…
*Κάναμε την ύστατη προσπάθεια, πάλι, αλλά δεν ξέρω πόσο θ’ αντέξουμε ακόμα να σηκώνουμε μόνοι μας το βάρος. Καλό θα ήταν η σταφίδα να πήγαινε στους Συνεταιρισμούς. Αλλά αφού κάποιοι θέλουν να την οδηγήσουν αλλού, ας το κάνουν. Όχι όμως χωρίς τιμή. Γιατί όλοι αυτοί οι ιδιώτες αποφεύγουν να δώσουν τιμή.
Εχουν δίκιο οι παραγωγοί που λένε ότι έχουν φτάσει στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Μια μικρή επιχείρηση είναι οι παραγωγοί σταφίδας. Οταν λοιπόν, το μαγαζί μπει για δεύτερη σερί χρονιά μέσα, δεν ξέρω αν αντέχει κι άλλη χρονιά. Του χρόνου δεν θα υπάρχει παραγωγή.
Είναι καθαρά πλέον θέμα κυβέρνησης η υπόθεση. Ναι, όλα στην αγορά είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Εδώ έχουμε μικρότερη ζήτηση από την προσφορά. Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι έμποροι και οι μεταποιητές ξέρουν ότι υπάρχει απόθεμα. Κι εκεί ποντάρουν και δίνουν χαμηλές τιμές. Αυτό λέμε τόσο καιρό στην Πολιτεία: να πάρει το απόθεμα, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην τιμή. Γιατί όταν θα αποσυρθεί το απόθεμα, αμέσως θα αυξηθεί η ζήτηση.
Αν δεν παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση, πάμε ολοταχώς για καταστροφή των παραγωγών και σταδιακά για εξαφάνιση του προϊόντος».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News