Αλέξανδρος Τρακαδάς: Η πρώτη πύρινη φωνή του πατραϊκού εμπορίου

Κηδεύτηκε χθες ο Πατρινός που πρώτος εξέφρασε την ευρεία λαϊκή τάξη των εμπόρων, δυναμικά και διαπράγματευτα.

Αλέξανδρος Δεκαετία '90, όταν ήταν στις επάλξεις

Μαχητικός, διορατικός, οραματιστής, διεκδικητικός και στωμύλος, είναι τα χαρακτηριστικά που συνέθεσαν την προσωπικότητα του πρώην προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Αλέξανδρου Τρακαδά, ο οποίος «έφυγε» προχθές από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών και κηδεύτηκε χθες στον Ι.Ν. Αγγέλων στο Α΄ Δημοτικό Κοιμητήριο.

Τον αγωνιστή συνδικαλιστή και επιτυχημένο έμπορο συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία λιγοστοί παλαιοί συνάδελφοί του, με κάποιες ηχηρές απουσίες που σχολιάστηκαν: Αυτές της προέδρου του ΕΕΣΠ και των μελών του ΔΣ, από το οποίο παρέστη μόνο ο γενικός γραμματέας Χρήστος Σολωμός, ενώ το τελευταίο «αντίο» είπε, μεταξύ άλλων, και ο πρ. πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Ρώρος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΑΚΑΔΑΣ

1995: Εγκαινιάζοντας έκθεση του Εμπορικού Συλλόγου, με τον τότε Νομάρχη Αχαϊας, Στάθη Αθανασόπουλο – Σερέτη

Ο Αλέξανδρος Τρακαδάς, υπήρξε επικεφαλής του ΕΕΣΠ για δύο θητείες: Την περίοδο 1994-95 και για το διάστημα 1996-99, ως επικεφαλής της παράταξης «Πατραϊκό Εμπόριο». Οι θητείες του χαρακτηρίστηκαν από δυναμικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, από εμπεριστατωμένες προτάσεις για το μέλλον του εμπορίου και από εξωστρεφείς εκδηλώσεις.

Ως έμπορος, υπήρξε πρωτοπόρος και μεθοδικός: Διατηρούσε κατάστημα στερεοφωνικών και ήχου, αρχικά σε υπόγειο της οδού Φιλοποίμενος, μεταξύ Κορίνθου και Κανακάρη, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Καραϊσκάκη, μεταξύ των οδών Πατρέως και Γεροκωστοπούλου. Ηταν πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή του, διαθέτοντας στην Πάτρα όλη την προηγμένη τεχνολογία της εποχής, όντας και ο ίδιος απόλυτος γνώστης του αντικειμένου.

Στην προσωπική του ζωή, ευτύχησε με την αγαπημένη του σύζυγο Μαρίνα, να δημιουργήσουν μια όμορφη οικογένεια και να αποκτήσουν δύο κόρες, την Κάτια και την Ευγενία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΑΚΑΔΑΣ

1997: Από εγκαίνεια εμπορικού καταστήματος, με τον Νίκο Στριφτούλια

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Χαρακτηριστική της φιλοσοφίας του Αλέκου Τρακαδά, ως προέδρου του ΕΕΣΠ, ήταν η παρέμβασή του στη γενική συνέλευση της 13ης Μαρτίου 1998, όπου ανέδειξε τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει το εμπόριο, δίνοντας έμφαση στα πολλά προβλήματα που επέφερε η υποτίμηση της δραχμής. Επίσης, στη συνέλευση της 14ης Απριλίου 1999, ο Α. Τρακαδάς είχε επικεντρωθεί στη συστημική φύση του προβλήματος, σχολιάζοντας ότι «…σε παγκόσμιο επίπεδο η άνετη ροή κεφαλαίων, η πτώση των επιτοκίων, η διεθνοποίηση της αγοράς, η παντοκρατορία ενός Απάνθρωπου καπιταλισμού, η ανικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να προασπίσουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι πιθανές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, δημιουργούν αργά, αλλά σταθερά απογοήτευση…».

Στο επίκεντρο της δράσης του Εμπορικού Συλλόγου, κατά την περίοδο 1996-1999, είχε βρεθεί η μάχη εναντίον της δημιουργίας μεγάλων ξένων πολυκαταστημάτων στην Πάτρα (Makro, Continent, Zara). Ο ΕΕΣΠ είχε ταχθεί κατά της αλλαγής της νομοθεσίας χρήσης γης, η οποία διευκόλυνε την ανέγερση πολυκαταστημάτων, και κατόρθωσε, με διαρκείς παρεμβάσεις του, να επιτύχει την αφαίρεση της οικοδομικής άδειας από τις επιχειρήσεις Makro και Zara. Επιπλέον, προσπάθησε να ασκήσει πίεση, μέσω της ΕΣΕΕ, πραγματοποιώντας συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της συνομοσπονδίας, τον Μάιο 1998.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΑΚΑΔΑΣ

1998: Με τον τότε πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Χρήστο Φώλια, σε κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Ο αείμνηστος Α. Τρακαδάς είχε προβλέψει ότι τα πολυκαταστήματα «…θα γίνουν η θηλιά που θα πνίξει τον μικρομεσαίο έμπορο…».

Για τη διεκδικητική του φύση, είναι χαρακτηριστική η τοποθέτησή του στη συνέλευση της 11ης Μαρτίου 1995, όπου είχε αναφέρει ότι οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά ανατρέπουν «…άρδην κλασικές μορφές ΄΄καθωσπρέπει΄΄ παραστάσεων, υπομνημάτων και διαμαρτυριών», κάτι που καθιστά την ίδρυση της ΕΣΕΕ ένα αναγκαίο βήμα, προκειμένου να επιτευχθεί ο «στοιχειώδης συνδυασμός ενιαίου διεκδικητικού πλαισίου…».

Κατά τον τότε πρόεδρο του ΕΕΣΠ, παρατηρείτο μια σαφής πολιτική στόχευση για την εξαφάνιση της, ελληνικών συμφερόντων, μικρομεσαίας επιχείρησης (ΕΣΜΕ), καθώς «…η αθρόα εγκατάσταση ξένων συμφερόντων επιχειρήσεων στη χώρα μας συνοδεύεται κατά μυστήρια σύμπτωση από καταιγισμό μέτρων…», «φωτογραφίζοντας», κατ’ αυτόν τον τρόπο, την πολιτική του τότε υπουργού Εμπορίου, Κ. Σημίτη, όπως επίσης και τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, κατά την περίοδο 1994- 1995.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΑΚΑΔΑΣ

Ο Αλέξανδρος Τρακαδάς (αριστερά) με τον αείμνηστο Ανδρέα Βαβαρούτα (κέντρο) και τον Νίκο Στριφτούλια

Είχε προτείνει δε, να διατυπωθεί ένας «ενιαίος οικονομικός λόγος», από όλες τις επιχειρηματικές οργανώσεις, όπως επίσης και «κοινή πολιτική έκφρασή» τους στις εκλογές.

«Εδωσε και κέρδισε μεγάλες μάχες για τον Σύλλογο!»

Ο πρ. πρόεδρος του ΕΕΣΠ Νίκος Στριφτούλιας υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου Τρακαδά, ως γραμματέας της παράταξής του «Πατραϊκό Εμπόριο». Μιλώντας γι’ αυτόν, είπε συγκινημένος στην «Πελοπόννησο»: «Ως έμπορος έβλεπε πολύ μπροστά! Παράλληλα, ήταν ένας από τους καλύτερους προέδρους που πέρασαν από τον ΕΕΣΠ. Ηταν σπουδαίος ρήτορας, διεκδικητικός, πολύ διορατικός και φιλοπρόοδος. Εδωσε και κέρδισε μεγάλες μάχες για τον Σύλλογο και πιστεύω ότι αν είχαμε ακολουθήσει τις προτάσεις του, σίγουρα σήμερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για το τοπικό εμπόριο».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΑΚΑΔΑΣ

1995: Μπροστάρης σε κιντοποίηση του ΕΕΣΠ, κατά της λειτουργίας των πολυκαταστημάτων στην Πάτρα

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ του ΕΕΣΠ Χρήστος Σολωμός σημείωσε στην «Π»: «Υπήρξε ένας πρόεδρος που υπηρέτησε με συνέπεια, αφοσίωση και πάθος τον Εμπορικό Σύλλογο. Ηταν διορατικός και πολύ μαχητικός, βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον των συναδέλφων του, χωρίς να υπολογίζει προσωπικό κόστος. Αφησε με το έργο του σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας!».