Βασίλης Φερτάκης: Απαιτείται μεγάλη τομή για ένα επαγγελματικό Πυροσβεστικό Σώμα – Συνέντευξη στην «Π»
Ο Βασίλης Φερτάκης Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων – ο μακροβιότερος – στο πρόσωπο του οποίου – μη εξαιρουμένου και του ιδίου – καθρεπτίζονται οι μάχιμοι «στρατιώτες» του Πυροσβεστικού Σώματος, στην περιοχή, μιλά στην «Π».
Με την αντιπυρική περίοδο σχεδόν στα μέσα της, την εγρήγορση και ετοιμότητα της κρατικής μηχανής σε καθημερινή βάση, τις δυνάμεις πυρασφάλειας και καταστολής σε μόνιμη επιφυλακή, ίσως πολλά από τα κακώς κείμενα στον τομέα Πυρόσβεσης να είχαν δώσει τη θέση τους στην ασφάλεια και την καλύτερη αποτελεσματικότητα, αν αυτοί που βιώνουν τις φλόγες εισακούγονταν.
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» φιλοξενεί σήμερα τον Πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Βασίλη Φερτάκη – τον μακροβιότερο – στο πρόσωπο του οποίου – μη εξαιρουμένου και του ιδίου – καθρεπτίζονται οι μάχιμοι «στρατιώτες» του Πυροσβεστικού Σώματος, στην περιοχή.
– Τέταρτος μήνας της αντιπυρικής περιόδου. Πως βλέπετε τα πράγματα;
Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, βλέπουμε ότι η μέχρι τώρα αντιπυρική περίοδος χαρακτηρίστηκε – ιδιαίτερα όλο τον Ιούλιο – από μεγάλη συχνότητα επικίνδυνων συμβάντων στην περιφέρειά μας αλλά και γενικότερα, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά επιχειρησιακά, δεδομένων των συνθηκών (λόγω κλιματικής αλλαγής), αλλά και των πολλών μεγάλων διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα.
– Τι διαφορετικό έχει η φετινή περίοδος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
Το διαφορετικό, σε σχέση με την περσινή αντιπυρική περίοδο, όπως και με πιο προηγούμενες, είναι ότι, φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη συχνότητα ιδιαίτερα επικίνδυνων συμβάντων.
– Φέτος ο σχεδιασμός, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, έχει αλλάξει και πως, δεδομένων των κλιματικών αλλαγών και της πρόωρης έναρξης μεγάλων περιστατικών;
Σαφώς, έχει παίξει σημαντικό ρόλο η κλιματική αλλαγή, στη συχνότητα επικίνδυνων συμβάντων, πολύ νωρίτερα χρονικά κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε επιχειρησιακά το φαινόμενο, αναπροσαρμόσαμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, κάνοντάς τον πιο ευέλικτο και με στοχευμένες προσθήκες, ώστε τις επικίνδυνες μέρες, με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, αλλά και όταν έχουμε εκδήλωση πυρκαγιάς να υπάρχει άμεση κινητοποίηση δυνάμεων, που θα επιφέρει επιχειρησιακό αποτέλεσμα. Το σχέδιο, μέχρι σήμερα, έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά και σε απόλυτο βαθμό.
– Αλήθεια, η προσθήκη των δασοκομάντος, φέτος, κατά πόσο έχουν βοηθήσει ;
Η προσθήκη της Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων, είναι μία καινοτομία για το Πυροσβεστικό Σώμα, η οποία έχει βοηθήσει σημαντικά στην άμεση προσβολή ενός συμβάντος. Πρέπει οπωσδήποτε όμως να γίνουν κι άλλες ενέργειες, συνδυαστικά, από την πολιτική ηγεσία, που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν το ΠΣ, σύμφωνα και με το διεκδικητικό μας πλαίσιο, ως συνδικαλιτές, για να μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως, επιχειρησιακά, στα νέα δεδομένα της εποχής που διανύουμε.
– Η απουσία ενός Β’ μάχιμου Πυροσβεστικού Σταθμού, στην Πάτρα, πόσο έχει φανεί;
Η απουσία ενός τέτοιου Σταθμού στην τρίτη πόλη της Ελλάδας, αποτελεί μεγάλο αρνητικό μειονέκτημα, επιχειρησιακά, δεδομένης της υψηλής επικινδυνότητας, όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και της περιφέρειά μας. Με τη δημιουργία ενός ακόμη ΠΣ, θα προκύψει αναβάθμιση και ενίσχυση, με προσωπικό, πυροσβεστικά οχήματα, εξοπλισμό και θα θωρακίσει – σε άρτιο βαθμό – την πόλη, τον νομό μας και την περιφέρειά μας, με παράλληλη όμως αναπροσαρμογή κι ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων που υπάρχουν. Θα πρέπει, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία να σταματήσει τις υποσχέσεις και να προχωρήσει, άμεσα, στην ίδρυση του Β’ Σταθμού, μέσω της έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
– Τι πρέπει να γίνει ακόμα για το καλό του Πυροσβετικού Σώματος και των υπηρετούντων;
Το ΠΣ θα πρέπει να διευρυνθεί περεταίρω, σχετικά με το δασικό αντικείμενο, με παράλληλο εσωτερικό διαχωρισμό. Με το νόμο του 1998, η τότε πολιτική ηγεσία ανέθεσε την δασοπυρόσβεση στο ΠΣ. Σήμερα, 24 χρόνια μετά, υπάρχει πλέον, η εμπειρία και η τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Θεωρώ απαραίτητο ότι, εκτός από την κατάσβεση και καταστολή πρέπει να περάσει και η πρόληψη στο ΠΣ, με παράλληλο διαχωρισμό αντικειμένου. Δύο επιχειρησιακοί πυλώνες στο Σώμα. Ο ένας θα αφορά στο Δασικό αντικείμενο συνολικά, (πρόληψη-φύλαξη-κατάσβεση) και ο δεύτερος, όλο το υπόλοιπο αντικείμενο της Πυροσβεστικής (αστικά συμβάντα, τροχαία, ειδικές υπηρεσίες κλπ). Για την υλοποίηση, θα πρέπει να γίνει ακριβής καταγραφή αναγκών και θα απαιτηθούν προσλήψεις πυροσβεστικού και επιστημονικού προσωπικού, πυροσβεστικών μέσων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Ταυτόχρονα με συνεχή εκπαίδευση στο κάθε αντικείμενο, συνδυαστικά με την εμπειρία, θα προκύψει εξειδίκευση αντικειμένου και θα φανούν θεαματικά επιχειρησιακά αποτελέσματα προς όφελος του πολίτη και του Κράτους. Συνεπώς, θα μιλάμε για μια μεγάλη τομή, για ένα επαγγελματικό Πυροσβεστικό Σώμα, σ’ όλα τα επίπεδα και όλο το φάσμα του αντικειμένου, άρτια αναβαθμισμένο και έτοιμο να ανταποκριθεί, πλήρως, στα νέα δεδομένα.
ΜΕ 8Η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΘΗΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ…ΑΛΛΑ ΜΟΝΙΜΑ ΜΑΧΙΜΟΣ
– Είστε ο μακροβιότερος πρόεδρος. Πως το καταφέρατε;
Συνεχίζω την συνδικαλιστική μου διαδρομή, διανύοντας την 8η όγδοη συνεχόμενη θητεία μου, ως Προέδρου. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις οι συνάδελφοί μου, δίνουν αυτοδυναμία στο ψηφοδέλτιό μου, με μεγάλα ποσοστά κι έμενα με εκλέγουν 1ο σε σταυρούς, με μεγάλη διαφορά μεταξύ πολλών υποψηφίων. Αναγνωρίζουν, έμπρακτα, στο πρόσωπό μου, τον καθημερινό αγώνα που καταβάλλω, για τα προβλήματα του Πυροσβέστη, τις συνδικαλιστικές γνώσεις και δράσεις για το διεκδικητικό πλαίσιο στο Πυροσβεστικό Σώμα, την αγωνιστικότητά μου, επιμονή και υπομονή μου, την εντιμότητα καθώς και τα σημαντικά αποτελέσματα της άοκνης προσπάθειας, με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον. Όλα αυτά, ταυτόχρονα με τα υπηρεσιακά μου καθήκοντα, αφού εκτελώ μάχιμη υπηρεσία στον 1ο Π.Σ. Πατρών, στην πρώτη γραμμή. Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη όλα αυτά τα χρόνια και τους διαβεβαιώνω ότι συνεχίζουμε την υπερπροσπάθεια, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.
– Τελικά το επάγγελμα του Πυροσβέστη πλέον είναι παντός καιρού; Σε πλημμύρες, πυρκαγιές και αλλού;
Το λειτούργημα – επάγγελμα του Πυροσβέστη, αποδεδειγμένα πλέον είναι παντός καιρού, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, 365 μέρες τον χρόνο, το πυροσβεστικό προσωπικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με φιλότιμο και υψηλό επαγγελματισμό, σε αυξημένη ετοιμότητα δίπλα στην κοινωνία, οποτεδήποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, αντιμετωπίζοντας φυσικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές, αστικά συμβάντα, τροχαία, παροχές βοηθείας, διασώσεις ζώων κλπ., διασφαλίζοντας την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία των πολιτών, του φυσικού πλούτου και του
κράτους γενικότερα.
– Η Πολιτεία αναγνωρίζει την επικινδυνότητα του επαγγέλματος. Έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;
Διαχρονικά, οι πολιτικές ηγεσίες, έχουν κάνει διάφορες εξαγγελίες, σχετικά με το θέμα αυτό, ύστερα κι από δικές μας πιέσεις, χωρίς ωστόσο να ‘χει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο, που θα αναγνωρίζει το επάγγελμα του πυροσβέστη ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει ταχύτατα η πολιτική ηγεσία να σταματήσει να κωλυσιεργεί και να υλοποιήσει το δίκαιο αίτημα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News