Ανδρέας Κατσανιώτης: Ο μεγάλος μου φόβος είναι γι΄ αυτά που έρχονται
Ο Ανδρέας Κατσανιώτης εξηγεί γιατί ψήφισε κατά του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια
Τη θέση που υποστήριξε στη Βουλή ψηφίζοντας κατά του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών θέλησε να εξηγήσει ο βουλευτής Αχαΐας και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κατσανιώτης, σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους της Πάτρας. Και φυσικά η «Πελοπόννησος» δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή την άτυπη συνέντευξη.
Ο Ανδρέας Κατσανιώτης τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά, προάγγελος ευρύτερων αλλαγών, εκφράζοντας ανοικτά τον φόβο του «γι΄αυτά που θα έρθουν σύντομα», σε σχέση με τον πυρήνα της έννοιας της οικογένειας και για άλλα ταυτοτικά ζητήματα.
Διαβεβαίωσε ότι «ούτε τάση αποτελούμε, ούτε ομάδα είμαστε», αναφορικά με όσους βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ μίλησε για αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης του κόμματος απέναντι στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα εξαπέλυσε και αιχμές προς το πρωθυπουργικό περιβάλλον, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να καταλάβω, πως κάποιοι είναι περισσότερο Ηρακλείς του στέμματος», τη στιγμή που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Ο Ανδρέας Κατσανιώτης εξήγησε ότι «ο λόγος που σας κάλεσα εδώ σήμερα, ήταν για να σας πω λίγα πράγματα παραπάνω, από όσα δεν πρόλαβα να πω στη Βουλή, για να έχετε πλήρη εικόνα για τις απόψεις μου και για τον φόβο που έχω για τα μελούμενα». Εκανε λόγο για δαιμονοποίηση της αντίθετης άποψης όσων δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς να βλέπουν τα επιχειρήματα.
«Ο μεγάλος μου φόβος δεν είναι για αυτά που ψηφίστηκαν, αλλά, γι’ αυτά που έρχονται. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ένα τελείως άλλο πράγμα, αλλά, κομμάτι μιας ατζέντας που τη βλέπουμε στην Ευρώπη. Είπα -και ελπίζω να διαψευσθώ- ότι αν και το νομοσχέδιο δεν περιέχει τους όρους “γονέας 1” και “γονέας 2” και “παρένθετη μητρότητα” (για τα ομόφυλα ζευγάρια) φοβάμαι ότι θα έρθουν σύντομα και θα κληθούμε να ξαναψηφίσουμε και για αυτά τα θέματα. Η επιστημονική επιτροπή της Βουλής το είπε, άρα υπάρχουν βάσιμοι φόβοι» τόνισε ο αχαιός βουλευτής.
Κατά την άποψη του κ. Κατσανιώτη, το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούσε να λυθεί μέσα από το σύμφωνο συμβίωσης, με κάποια ρύθμιση, και τόνισε ότι με τον νόμο αυτό δεν είμαστε στο τέλος μιας εκκρεμότητας, αλλά «στη μέση ενός τούνελ, το οποίο δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει».
Επιχειρηματολογώντας για την αντίθετη θέση του, ο κ. Κατσανιώτης τόνισε ότι αυτά είναι ταυτοτικά ζητήματα, τα οποία προσδιορίζουν ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας και της μοντέρνας Δεξιάς, όπως ο νόμος, το κράτος, η πατρίδα και η θρησκεία και πρόσθεσε πως, κάνουν τραγικό λάθος όσοι εξαπέλυσαν κατηγορίες περί ομοφοβίας και άρνησης αναγνώρισης ατομικών δικαιωμάτων.
«Ακούστηκαν και ακρότητες στη Βουλή» παραδέχθηκε, τις οποίες είναι προφανές ότι κανείς από τους βουλευτές της ΝΔ που καταψήφισαν, δεν ασπάζεται. Αλλά προειδοποίησε, λέγοντας: «Να είναι προετοιμασμένοι αυτοί που θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει όριο στα δικαιώματα, ότι όσο προχωρούμε σε παράλογους δικαιωματισμούς, τόσο οι ακραίες φωνές θα δυναμώνουν και η δική μας άποψη νομίζω ότι αποτελεί ένα ανάχωμα».
Σε ερώτηση που απηύθυνε ο διευθυντής σύνταξης της «Π» Κωνσταντίνος Μάγνης, αν οι βουλευτές της ΝΔ που καταψήφισαν το νομοσχέδιο θα συσπειρωθούν σε ομάδα ή αν θα λειτουργήσουν έτσι, ο πρώην υπουργός είπε: «Ούτε τάση αποτελούμε, ούτε ομάδα είμαστε. Είμαστε άνθρωποι οι οποίοι συναντηθήκαμε σε μια διαφωνία και μάλιστα, το ότι καταφέραμε και συναντηθήκαμε από διαφορετικούς δρόμους ο καθένας, δεν μπορεί να μας χαρακτηρίσει ως σαμαρικούς ή καραμανλικούς. Είμαστε άνθρωποι που είχαμε εύλογες απορίες» ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης, περιγράφοντας τις διαφορετικές θεωρήσεις που συμβιώνουν στο εσωτερικό της ΝΔ και την κάνουν ένα μεγάλο και πολιτικά κυρίαρχο κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα.
«Αυτό που έγινε δεν δημιουργεί τομή στη ΝΔ, δημιουργεί σύνθεση και γι΄αυτό ο πρωθυπουργός δεν έβαλε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, γιατί θα είχαμε τεράστιο θέμα. Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ότι ο κάθε βουλευτής έχει την άποψή του» πρόσθεσε ο κ. Κατσανιώτης, που όμως έσπευσε να αφήσει αιχμή, ότι το νομοσχέδιο ήρθε αιφνιδιαστικά και ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν αποτελούσε προεκλογική δέσμευση.
Για το αν ασκήθηκαν πιέσεις, ο Ανδρέας Κατσανιώτης είπε όχι, όσον αφορά στον ίδιο. Ακουσε διάφορα, αλλά αυτός δεν ένοιωσε καμία πίεση. Εσπευσε όμως να επισημάνει ότι, αν κάποιοι άσκησαν πιέσεις, τότε «είναι περισσότερο Ηρακλείς του στέμματος. Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημόσια λέει ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά πώς μπορεί κάποιοι άλλοι αντ΄αυτού, να προσπαθούν να πιέσουν βουλευτές».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News