Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Η Ελλάδα δε θα ανεχτεί αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας» – ΒΙΝΤΕΟ

Ομιλία προς την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απηύθυνε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκη

Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο εκφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από πρόσκληση της προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια τιμητική πρόσκληση για τον ίδιο να μιλήσει σε μια στιγμή που συμπίπτει με το τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη την ΕΕ των επομένων δεκαετιών. Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Τη χτυπούσαν κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τι συνέβη τότε με τα capital controls, το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τις κλειστές τράπεζες. Ευτυχώς για τη χώρα μου η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά και ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε μια νέα εποχή».

«Η Ελλάδα υπήρξε φρουρός της Ευρώπης όταν τα σύνορά της απειλήθηκαν»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι ποιος θα πίστευε ότι όταν η Ελλάδα ήταν ουραγός στην Ευρώπη θα είχε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και θα μείωνε φόρους και εισφορές χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα και πως το ελληνικό δημόσιο σύμβολο της γραφειοκρατίας θα ήταν σήμερα πιο φιλικό στον πολίτη.

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα και οι πολίτες της δεν πιστεύουν στα ψεύτικα συνθήματα αλλά στην αλήθεια της πράξης, τόνισε.

Ενίσχυση την ποιότητα της δημοκρατίας μας και απάλλαξε την πολιτική από την κηλίδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Η Αθήνα, είπε πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του κορονοϊού και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μας πρόταση. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που κατάρτισαν σχέδιο στο πλαίσιο του nextgenerationEU. Και υπήρξε φρουρός της Ευρώπης το 2020 όταν τα σύνορά της δέχθηκαν εισβολή από χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και με τις επιχειρήσεις των δουλεμπόρων στα θαλάσσια σύνορα που αποτρέπονται καθημερινά. Σημείωσε ακόμα ότι οι θεσμοί της Ευρώπης εξελίχθηκαν και η ΕΚΤ άνοιξε την πόρτα για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων. Με άλλα λόγια είπε η Ευρώπη στήριξε την Ελλάδα συμβαδίζοντας μαζί της στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς την ανάλογη συνέπεια από το κράτος στο οποίο απευθύνεται.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας»
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στις κρίσεις που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια, όπως η ένταση στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020 αλλά και η πανδημία που ακολούθησε. Και περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετώπισε η Ελλάδα μέσα από τις αμυντικές συμφωνίες, τους εξοπλισμούς, την διπλωματία.

Ειδικά για την πανδημία είπε ότι όχι μόνο ενισχύθηκε το ΕΣΥ αλλά η πανδημία αποτέλεσε το εφαλτήριο για ένα νέο ΕΣΥ. ¨Ήδη στην χώρα μου δρομολογείται ο θεσμός του δωρεάν προσωπικού γιατρού για όλους και τα παραπάνω αναδεικνύουν την δεύτερη παρατήρηση που παραθέτω την κοινωνική διάσταση της πολιτικής μας.

Στη διάρκεια της πανδημία ξοδέψαμε δεκάδες δις για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Κυρίως όμως υλοποιήσαμε αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας. Η πολιτική μας συνοψίζεται σε 3 λέξεις. Λιγότεροι φόροι, σωστή εργασία και ελεύθερη ζωή.

Αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και στις συνθήκες στους χώρους δουλειάς που προσαρμόστηκαν στα ευρωπαϊκά δεδομένα με ειδικές μέριμνες για τους εργαζόμενους γονείς. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά όλα αυτά δείχνουν το μέτρο της προσπάθειας, τόνισε.

Τίποτα στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι το ίδιο αλλά και τίποτα δεν θυμίζει ούτε τον 20ο αιώνα είπε καθώς αλλαγές συντελούνται σε όλο τον πλανήτη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας φέρνοντας ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το ερώτημα είναι με ποια πλευρά συντάσσεται κανείς. Οι ίσες αποστάσεις και ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχουν καταδικαστεί πολλές φορές και από το ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με την δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό και είμαστε με την δικαιοσύνη και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα.

Η μάχη της Ουκρανίας είναι μια καμπή στην ιστορία της Ευρώπης. Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα και αυτό έχει ειδικό βάρος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντί της ορθώνονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απέναντι στην προκλητικότητά της αντιτάσσουμε την πολιτική ορθότητα. Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αυτοκρατορικές φαντασιώσεις.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Όλα γίνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια».