Ομιλία Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο – «Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι επαναστάτες σας, το ίδιο λέμε κι εμείς σήμερα»

H ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιήθηκε στη σκιά της σφαγής στη Μπούτσα

Ζελένσκι

Στην ειδική έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου μίλησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ενώ απείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Σημειώνεται πως από το Μέρα25 συμμετείχε ένας μόνο βουλευτής.

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας, ενώ έστειλε από την πρώτη στιγμή αμυντική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και παράλληλα παρενέβη διπλωματικά για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ο πρόεδρος της Βουλής στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην τουρκική εισβολή στη βόρεια Κύπρο, αναδεικνύοντας τις ομοιότητες των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

«Με ιδιαίτερη τιμή και ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων. Η ιστορική αυτή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενο Ουκρανικό λαό του οποίου εσείς ηγείστε. Αγωνιζόμενο ηρωικά απέναντι στην βάρβαρη ρωσική εισβολή επί 43 ημέρες που γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Η βούλησή μας για περισσότερη συνδρομή και αλληλεγγύη στην χώρα σας είναι ισχυρή. Μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί», είπε ακόμα ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας τη Μαριούπολη.

Για πάνω από ένα μήνα τώρα, κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι την Μαριούπολη λαμβάνοντας πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτή την μαρτυρική πόλη την οποία καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισό αιώνα, από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο» δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της εμπόλεμης Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων σε μια ειδική συνεδρίαση που κατά πολλούς έχει χαρακτηριστεί «ιστορική» και συνέχισε:

«Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πόλεις ισοπεδώνοντας τες και ταυτόχρονα αναγκάζοντας τον πληθυσμό να φύγει από την πείνα και τις κακουχίες. Υπάρχουν ακόμα 100.000 άνθρωποι που παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έχει μείνει όμως κανένα κτίριο το οποίο να μην έχει βληθεί. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα. Έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία μαιευτήρια, ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης το οποίο εβλήθη από πύραυλο. Όλοι τα έχουμε δει αυτά στις φωτογραφίες και αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που προφανώς μπορούσαν να δουν επακριβώς τι έκανα, και παρ’ όλα αυτά δεν δίστασαν να χτυπήσουν. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί».

Και συνέχισε: «Η Μαριούπολη ήτανε λίκνο του ελληνισμού. Έχτισαν την πόλη, έχτισαν το μέλλον τους και πραγματικά είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές αυτής της ελληνικής παρουσίας στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Η ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμα μας αυτό έχει απεικονιστεί, και με την Ελλάδα έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η Ουκρανία είναι μία από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Στην ουκρανική κουλτούρα και ιστορία θα φανεί πολύ εύκολα την χάσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε κι εμείς σήμερα. Αντιμετωπίζουμε την θέλεις είναι να καταστραφεί η Ουκρανία, και σε αυτήν αντιπαραθέτουμε το ελευθερία ή θάνατος.

Απειλείται επίσης η Οδησσός, όπου ζει ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του ελληνισμού. Δημιουργήθηκε η Φιλική Εταιρεία εδώ και θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία νέα η οποία θα σώσει τον ελληνισμό και την Ουκρανία γενικότερα. Χρειαζόμαστε άμεση υποστήριξη. Οι άνθρωποι είναι βαριά τραυματισμένη, οι κοινότητες αυτές είναι αποδεκατισμένες».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος έδειξε, έπειτα, στο ελληνικό Κοινοβούλιο ένα βίντεο με τις μαρτυρίες Ελλήνων ομογενών που πολεμούν ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Ζελένσκι: Δεν θα πρέπει η Μαριούπολη να γίνουν οι Θερμοπύλες που πεθαίνουν ήρωες

«Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας την Ελλάδα για την ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια, όπως επίσης και τη συμμετοχή της Ελλάδας στις κυρώσεις που αποφάσισε ο δημοκρατικός κόσμος» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή των Ελλήνων. Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως, καταστρέφεται παρόλα αυτά. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την δική σας επιρροή ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οργανώσουμε καλύτερα την οποία διάσωση μπορεί να γίνει στην Μαριούπολη.

Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα κατάφερναν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια, και αυτή τη στιγμή πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε αυτό το οποίο δημιούργησαν Έλληνες. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε να καταστρέψουν την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά.

Δεν θα πρέπει η Μαριούπολη να γίνουν οι Θερμοπύλες που πεθαίνουν ήρωες, αλλά να βρούμε κάποιον τρόπο να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά εδάφη ώστε να μάθουν ότι όποιος βάρβαρος επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει. Προσπάθησαν να προσβάλλουν την εδαφική μας κυριαρχία και ακεραιότητα και θα χάσουν, όπως πάντα χάνει ο επιτιθέμενος μακροπρόθεσμα. Εξαρχής οι ενέργειες της Ρωσίας δεν εστράφησαν απλά και μόνο κατά την Ουκρανίας, αλλά κατά της Ευρώπης. Οι Ρώσοι κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να προσβάλλουν όλη την Ευρώπη, κυρίως βέβαια χρησιμοποιώντας τα ορυκτά τους καύσιμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές ενέργειας και προκαλώντας ελλείμματα στην βιομηχανία παγκοσμίως. Αυτά είναι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ευρωπαϊκά, αν όχι παγκόσμια.

Οι ρωσικές τράπεζες δεν θα πρέπει να κερδίζουν χρήματα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα ρωσικό πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκούς λιμένες. Τα λεφτά που κερδίζουν τα χρησιμοποιούνε για να φτιάξουν πύραυλος που σκοτώνουν τον κόσμο μας. Καμία ανοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια. Η Ουκρανία χρειάζεται τις κυρώσεις και χρειάζεται βέβαια και όπλα. Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαεροπορικά, τεθωρακισμένα, και μία σειρά πραγμάτων που οι δυτικοί σύμμαχοι γνωρίζουν πολύ καλά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία. Οι λαοί μας ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένοι. Ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Θα κερδίζουμε μαζί, δόξα στην Ουκρανία».