Από 10 ετών στη δίνη των σόσιαλ – Πανελλαδική έρευνα σε μαθητές ηλικίας από 10-18 ετών
Το 34% των παιδιών δημοτικού και το 61% των παιδιών γυμνασίου/λυκείου δήλωσε ότι έχει δει βλαβερό ή ακατάλληλο περιεχόμενο

Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μεγάλη έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Το 41% των μαθητών δημοτικού και το 51% των μαθητών γυμνασίου/λυκείου δήλωσαν ότι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα μεταξύ 10 και 12 ετών, ενώ από τους μαθητές που χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα το 66% στο δημοτικό και το 74% στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση παραδέχονται ότι δήλωσαν ψευδή ηλικία κατά την εγγραφή τους, παρακάμπτοντας με ευκολία τους μηχανισμούς ελέγχου ηλικίας (age gates).
Σύμφωνα με τον νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή πανευρωπαϊκά τον Φεβρουάριο του 2024, οι διαδικτυακές πλατφόρμες φέρουν την ευθύνη για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους ανήλικους χρήστες, εφαρμόζοντας μηχανισμούς επαλήθευσης ηλικίας, περιορίζοντας την προώθηση εθιστικών συμπεριφορών και αποκλείοντας ακατάλληλο περιεχόμενο. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου αποκαλύπτουν ότι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου παραμένουμε μακριά από την επίτευξη των στόχων που θέτει ο DSA για την προστασία ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η χρήση κοινωνικών δικτύων από ανηλίκους είναι καθολική και ξεκινά ήδη πριν την ηλικία των 13 ετών, παραβιάζοντας τις ηλικιακές προϋποθέσεις πρόσβασης που έχουν ορίσει οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOPs).
Υπερβολικός χρόνος οθόνης–Ανάγκη για λειτουργίες αυτορρύθμισης
Η έρευνα καταγράφει σημαντικά ποσοστά υπερβολικής χρήσης των κοινωνικών δικτύων από ανήλικους, με το 56% των μαθητών γυμνασίου/λυκείου και το 29% των μαθητών δημοτικού να δηλώνουν ότι περνούν πάνω από 3 ώρες τα σαββατοκύριακα online, ενώ και τις καθημερινές τα ποσοστά είναι ανησυχητικά αυξημένα. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το 39% των μαθητών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα και στο δημοτικό το 18%.
Επιπλέον, 1 στους 4 μαθητές γυμνασίου/λυκείου δηλώνει ότι κάνει υπερβολική χρήση και ότι χρειάζεται βοήθεια για να τη μειώσει.
Γονική επίβλεψη: Ελλιπής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Παρότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τους μαθητές, το 50% των γονέων χρησιμοποιεί εργαλεία γονικού ελέγχου, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η απουσία εποπτείας είναι εμφανής: οι μαθητές/τριες δηλώνουν ότι το 71% των γονέων δεν χρησιμοποιεί κανένα εργαλείο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 26,2% των μαθητών Γυμνασίου/Λυκείου δήλωσε πως δημιούργησε λογαριασμό χωρίς τη γνώση ή συγκατάθεση των γονιών του, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενίσχυση μηχανισμών γονικής συναίνεσης, ειδικά για χρήστες κάτω των 13 ετών, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Το 34% των παιδιών δημοτικού και το 61% των παιδιών γυμνασίου/λυκείου δήλωσε ότι έχει δει βλαβερό ή ακατάλληλο περιεχόμενο, και στην πλειονότητα των περιπτώσεων (πάνω από 60%) αυτό προέκυψε τυχαία.
Διαδικτυακός εκφοβισμός
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός αφορά τόσο μαθητές δημοτικού όσο και τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο δημοτικό, το 6 % δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα και το 9 % ότι έχει υπάρξει μάρτυρας. Στο γυμνάσιο/λύκειο, το 6 % έχει πέσει θύμα και το 15 % έχει γίνει μάρτυρας, όμως οι περισσότεροι προσπαθούν να το διαχειριστούν μόνοι τους ή να στηρίξουν το θύμα χωρίς να το αναφέρουν. Τα στοιχεία δείχνουν την ανάγκη για ενίσχυση της ενημέρωσης και στήριξης σε όλες τις ηλικίες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News