Απόσταγμα γνώσης
Πλησιάζοντας προς τις ημέρες των Απόκρεω (σιγά μη δεν τις γιορτάσουμε) η αλληλεγγύη μας προς οποιονδήποτε εμπλέκεται στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών είναι αυθόρμητη και αυτονόητη.
Εδώ βλέπουμε τους παραγωγούς τσίπουρου «Τυρνάβου και περιχώρων», μια ζώνη που θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να περιηγηθούμε με τις δέουσες στάσεις όπου χτυπά ο σφυγμός της παράδοσης.
Οι παραγωγοί καίνε τσίπουρο διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να ονομάζουν το προϊόν τους «απόσταγμα διημέρου» (άντε να μάθει να αναγνωρίζει ο καταναλωτής το προϊόν από την ετικέτα. Με την ευκαιρία μαθαίνουμε ότι ο κλάδος λέγεται «αμβυκούχοι».
Πιάνουμε αδιάβαστο τον Μπαμπινιώτη: Δεν έχει τον όρο «άμβυξ» στο λεξικό του. Πρόκειται για τον λέβητα, συνεπώς αμβυκούχος είναι ο κάτοχος αποστακτηρίου. Μάθαμε κάτι παραπάνω σήμερα. Εβίβα.