ΑΠΟΣΤΟΛΗ Καλάβρυτα: Η «Π» τρύπωσε στο Σπήλαιο Λιμνών και βρήκε… νυχτερίδες – ΦΩΤΟ

H εφημερίδα «Πελοπόννησος» επισκέφθηκε το Σπήλαιο των Λιμνών Καστριών στα Καλάβρυτα και παρακολούθησε την ειδική ξενάγηση-ενημέρωση γύρω από το έργο Life Grecabat που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση.

Καλάβρυτα
Στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στο Σπήλαιο των Λιμνών Καστριών βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης η «Π» για να παρακολουθήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση υλικού του προγράμματος Life Grecabat, που αφορά τη ζωή των νυχτερίδων και των χειροπτέρων εντός των Σπηλαίων της χώρας μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το μοναδικής ομορφιάς Σπήλαιο το γνωρίζουν οι πάντες. Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζει αρκετός κόσμος είναι ότι φιλοξενεί αρκετές χιλιάδες νυχτερίδες τους χειμερινούς μήνες, οι οποίες ανήκουν σε 10 διαφορετικά είδη και μάλιστα προστατευόμενα.

Ασφαλώς, ο φακός της «Π» – ο μοναδικός μέσου ενημέρωσης που μπήκε στο Σπήλαιο- απαθανάτισε εικόνες από τον εσωτερικό χώρο, αλλά και παρακολούθησε την ξενάγηση που έγινε σε εμάς και την Ευρωπαία Επίτροπο Μαρία-Χοσέ Αραμπούρου.

Καλάβρυτα

Μια μοναχική νυχτερίδα κοιμάται σε έναν από τους σταλακτίτες

 

Καλάβρυτα

Η στάθμη του νερού βρίσκεται αρκετά χαμηλά λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων

Καλάβρυτα

 

Καλάβρυτα

Εντυπωσιακή «κουρτίνα» από σταλακτίτες

Καλάβρυτα

Στο τέλος του διαδρόμου που φτάνουν οι επισκέπτες παρατηρεί κανείς την εντυπωσιακή ένωση ενός στακακτίτη με έναν σταλαγμίτη

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

Καλάβρυτα

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μαρία-Χοσέ Αραμπούρου

Η Ευρωπαία επίτροπος του προγράμματος Life βρέθηκε στο Σπήλαιο των Λιμνών και παρακολούθησε τις ενημερωτικές δράσεις, αλλά και ξεναγήθηκε στους επισκέψιμους χώρους του σπηλαίου. Μάλιστα, συνεργάτες της τόνισαν στην «Π» ότι πλέον «και με το Κέντρο Ενημέρωσης θα γίνεται η συνολική δουλειά που πρέπει. Τώρα θα έχουμε τη σωστή αξιοποίηση του Σπηλαίου αλλά και θα εκπαιδεύετε ο κόσμος. Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός δικτύου για την τουριστική αξιοποίηση των σπηλαίων. Στην Ελλάδα υπάρχουν 30 τουριστικά σπήλαια».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ LIFE GRECABAT

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2018, στο Σπήλαιο των Λιμνών υλοποιείται το πρόγραμμα που στοχεύει στην εφαρμογή επιδεικτικών δράσεων διατήρησης, την ενημέρωση του κοινού για τη ζωή στα σπήλαια, την εφαρμογή νέων συστημάτων παρακολούθησης και την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σπηλαίων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά επιλέχθηκαν τα Καλάβρυτα για τη συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των μερών που υλοποιούν, επιβλέπουν ή χρηματοδοτούν το έργο, λόγω της προόδου στην υλοποίηση των δράσεων αλλά και για την άριστη συνεργασία με την ΔΗΚΕΚ του Σπηλαίου των Λιμνών.

Μεταξύ άλλων, στο Σπήλαιο των Λιμνών έχει ανακαλυφθεί η μεγαλύτερη αποικία νυχτερίδων στην Ελλάδα, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος στην τουριστική και φυσική είσοδο του σπηλαίου, εντός εξαμήνου θα τοποθετηθεί σύστημα Παρακολούθησης του Σπηλαίου, θα γίνει η αντικατάσταση της περίφραξης της φυσικής εισόδου του σπηλαίου με ειδικών προδιαγραφών περίφραξη φιλική προς τα χειρόπτερα. Επιπλέον, θα γίνει σύντομα η ενσωμάτωση του LIFE GRECABAT στο νέο κέντρο ενημέρωσης του Σπηλαίου των Λιμνών, με 2 ενημερωτικά πάνελ, μία οθόνη που θα συνδεθεί με το σύστημα παρακολούθησης και τη συσκευή εικονικής εξερεύνησης σπηλαίου.

Καλάβρυτα

Ο Θ. Παπαδόπουλος εξήγησε το σχέδιο για περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση

ΕΙΔΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η ομάδα έργου του GrecaBat έχει δημιουργήσει μια εκπαιδευτική βαλίτσα που περιλαμβάνει υλικό για παιδιά στα σχολεία. Για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου. Εχει παραχθεί το υλικό με πληροφορίες για εκπαιδευτικούς αλλά και δράσεις για μαθητές. Ολες οι δράσεις παρουσιάζονται εύκολα και κατανοητά. Μπορούν από το να παίξουν παιχνίδια, μέχρι πως να φτιάξουν ένα σπίτι για νυχτερίδες. Ολα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα βρουν στην ιστοσελίδα του Grecabat. Στην Αχαΐα το πρόγραμμα δουλεύει σε δύο θέσεις:

Στο Σπήλαιο των Λιμνών και στις σήραγγες της Παναγοπούλας, όπου υπάρχει συνεργασία με την Ολυμπία Οδό, η οποία υποστηρίζει την υλοποίηση και τις δράσεις ενημέρωσης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Κλείνοντας, όσον αφορά στο Περιβαλλοντικό Κέντρο, έχει ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία του. Ο επιστημονικός σύμβουλος του Σπηλαίου Λιμνών Ισίδωρος Καμπόλης δήλωσε στην «Π»:

«Το Περιβαλλοντικό Κέντρο συνοψίζει όλη την επιστημονική πληροφορία από μελέτες. Ο χώρος θα εκπαιδεύει όσον αφορά στο περιβάλλον γύρω από το Σπήλαιο και στοχεύει να ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση νέων ανθρώπων και κυρίως τις νέες γενιές. Παράλληλα, το επίπεδο είναι τέτοιο που μπορεί να φιλοξενήσει και φοιτητές».

Καλάβρυτα

Ο ερευνητής Παναγιώτης Γεωργιακάκης μιλά μπροστά από τη φυσική είσοδο του Σπηλαίου, όπου θα γίνουν παρεμβάσεις

Το Κέντρο λειτουργεί επίσημα εδώ και λίγο διάστημα, υποδεχόμενο μαθητές, φοιτητές και επισκέπτες. Τα επίσημα εγκαίνια του χώρου θα γίνουν εντός των επόμενων δύο μηνών.

Καλάβρυτα

Το Κέντρο Πληροφόρησης του Σπηλαίου Λιμνών λειτουργεί επίσημα και τα εγκαίνιά του θα γίνουν σε δύο μήνες περίπου

Καλάβρυτα

Στην τουριστική είσοδο του Σπηλαίου υπάρχει δημοσίευμα της «Π» από τις 13 Ιανουαρίου 1985