Αρχαία Ολυμπία: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι – ΦΩΤΟ

Μετά τη μεγαλοπρεπή Τελετή της Αφής, η Ολυμπιακή φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία προς το Παρίσι.

Ολυμπιακή

To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα μετά από μία μυσταγωγική τελετή την Τρίτη 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τα σύννεφα δεν επέτρεψαν στο Ιερό Φως να γεννηθεί από το κάτοπτρο και χρησιμοποιήθηκε η Φλόγα από την Επίσημη Πρόβα. Στη συνέχεια η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά, τη μεταλαμπάδευσε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο και στέλνοντας τα μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης σε όλη την οικουμένη.

Ολυμπιακή

Μαγικές στιγμές πρόσφεραν οι 35 Ιέρειες και οι 15 Κούροι με τις ενδυμασίες της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας Μαίρης Κατράντζου, που πήραν μέρος στο Τελετουργικό με τίτλο «Θρόισμα της Ιεράς Σιωπής» που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τη μουσική του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Tον Ολυμπιακό Ύμνο ερμήνευσε η διάσημη Αμερικανίδα mezzo soprano Joyce DiDonato ενώ τους Ολυμπιακούς Κύκλους σχημάτισαν μαθητές των σχολείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, μπροστά σε περισσότερους από 10.000 θεατές που κατέκλυσαν το Αρχαίο Στάδιο.

Ολυμπιακή

O Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος έστειλε μήνυμα εκεχειρίας στην ομιλία του

«Σε μια μυσταγωγική τελετή συμβολισμών και πανανθρώπινων μηνυμάτων, θα δοθεί η εκκίνηση για το πολυαναμενόμενο ταξίδι των Ολυμπιακών αξιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα ταξίδι, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Όπου κι αν βρίσκονται, απ’ όπου και αν προέρχονται  και ό,τι και αν πρεσβεύουν. Πρώτα και πάνω απ’ όλα, με την καρδιά και το μυαλό.

Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ο μοναδικός θεσμός στην ιστορία της ανθρωπότητας που διατηρείται αναλλοίωτος για αιώνες και επιτυγχάνει να ενώνει, να ενδυναμώνει και να μεταμορφώνει λαούς, ανθρώπους, συνειδήσεις. Και να αλλάζει τον κόσμο. Και θα το επαναλάβω. Γεννήθηκε εδώ. Στην Ελλάδα. Ελληνική άλλωστε είναι και η λέξη αθλητής, από τη λέξη ΑΘΛΟΣ, που σημαίνει αγώνας και σήμερα έχει ενσωματωθεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Η Ολυμπιακή Φλόγα λοιπόν, θα ξεκινήσει την πορεία της για το Παρίσι, για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ευρώπη μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, και 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μεταδίδοντας το όραμα για ειρήνη και σεβασμό, και προσκαλώντας όλα τα κράτη να εφαρμόσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία.  Και αυτό ακριβώς το μήνυμα είναι αναγκαίο να απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, που παλεύει σήμερα με ταραχές, πολεμικές συρράξεις και αντιπαλότητες.

Είναι στιγμές σαν και αυτή που οφείλουμε όλοι να κάνουμε παύση για να αναλογιστούμε κα να μετρήσουμε αυτά που έχουν αξία. Να διορθώσουμε, να αλλάξουμε και να ξαναξεκινήσουμε.»

Ολυμπιακή

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ μεταξύ άλλων είπε: «Σε αυτήν την ιερή γη όπου βρισκόμαστε σήμερα, γεννήθηκε το μεγάλο αυτό δώρο της ανθρωπότητας πριν από περίπου 3.000 χρόνια: οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες μέχρι και σήμερα για αυτό το δώρο. Η σημερινή παρουσία εδώ της Εξοχότατης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είναι μια υπενθύμιση της άμεσης σύνδεσης αυτής της αρχαίας κληρονομιάς με τη σύγχρονη Ελλάδα. Γι’ αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας τιμάτε με την παρουσία σας για να γιορτάσουμε μαζί σας αυτή τη μοναδική στιγμή.

Οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μου απευθύνονται επίσης στους οικοδεσπότες μας, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, υπό την ηγεσία του Προέδρου Σπύρου Καπράλου και το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας,  Αριστείδη Παναγιωτόπουλο, που διαδραματίζουν τόσο ουσιαστικό ρόλο για τη διατήρηση αυτής της ευγενούς κληρονομιάς.

Από την αρχαιότητα υπάρχει άρρηκτος δεσμός μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων και της ειρήνης. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, αποτέλεσε το θεμέλιο για την ειρηνική πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα. Αυτή η ιδέα της προώθησης της ειρήνης και της ελπίδας μέσω του αθλητισμού υιοθετήθηκε από τον Pierre de Coubertin όταν αναβίωσε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από σχεδόν 130 χρόνια. Πάντα οραματιστής, είπε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα προσκύνημα στο παρελθόν και μια πράξη πίστης στο μέλλον».

Ολυμπιακή

Xαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλους και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων “Paris 2024”  Tony Estanguet. Την Τελετή παρακολούθησαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου η Υπουργός Αθλητισμού, Amélie Oudéa-Castéra η Δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo και πολλά μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ.

Ο Στέφανος Ντούσκος δήλωσε για την τιμή να είναι πρώτος Λαμπαδηδρόμος: «Ένιωσα απίστευτα, μοναδικά, συναισθήματα που δεν περίμενα να νιώσω, τόσο κόσμος να σε χειροκροτά και εσύ να μεταφέρεις τον Ολυμπισμό σε όλο τον κόσμο. Δεν το περίμενα ποτέ ότι θα φτάσω εδώ σήμερα, να είμαι Ολυμπιονίκης και να μεταφέρω την Ολυμπιακή Φλόγα.» Τη Φλόγα την παρέδωσε στην Γαλλίδα Ολυμπιονίκη του 2004 Laure Manaudou, ενώ τρίτος Λαμπαδηδρόμος ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ολυμπιακή

Την Τελετή Αφής διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάση Βασιλειάδη και Τελετάρχη το μέλος της Επιτροπής Μάρκετινγκ της ΕΟΕ Γιάννη Παπαδημητρίου.