Αρχαιολογικός Χώρος – Πόρτες: Τι σώθηκε και τι όχι στο υπαίθριο Μουσείο του μυκηναϊκού κόσμου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας κατέγραψε άμεσα τις ζημιές, προέβη σε έρευνα αγοράς και στις 7 Ιουλίου υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο εγκρίθηκε στις 8 Ιουλίου.

Αρχαιολογικός Προϊστορικό νεκροταφείο από την Μυκηναϊκή εποχή με τύμβους και θαλαμοειδείς τάφους

Το πλούσιο Νεκροταφείο στις Πόρτες Αχαΐας, που κινδύνεψε προ ημερών από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, αλλά είχε έγκαιρα καθαριστεί και «άντεξε», εντοπίστηκε το 1993 σε έναν χαμηλό λόφο και ανασκάφθηκε περιοδικά έως το 2003.

Πρόκειται για σημαντικότατο Προϊστορικό, με διάρκεια από την Πρώιμη Μυκηναϊκή (17ος αι.-16ος αι. π.Χ.) μέχρι την Ύστερη Μυκηναϊκή εποχή (μέσα 11ου αι. π.Χ.), με τύμβους, θολωτούς, κιβωτιόσχημους και κτιστούς θαλαμοειδείς τάφους, οι ανασκαφές του οποίου έχουν αποδώσει πλούσια και αξιόλογα ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Σε παρακείμενο λόφο έχει εντοπιστεί και ο Προϊστορικός Οικισμός της περιοχής.

Ο αρχαιολογικός χώρος, που αποτελεί υπαίθριο Μουσείο της ταφικής αρχιτεκτονικής του Μυκηναϊκού κόσμου, αναδείχθηκε με πιστώσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και είναι επισκέψιμος από το 2009.

Αρχαιολογικός

Υπολείμματα των καμένων, γ’ αυτό ο χώρος παραμένει κλειστός

«H μεγάλη δασική πυρκαγιά που έπληξε τον αρχαιολογικό χώρο στις 3 Ιουλίου, ξεκίνησε μετά τη λήξη του ωραρίου και την αποχώρηση του Αρχαιοφύλακα και επέφερε μεγάλης έκτασης καταστροφή στο πυκνό πευκοδάσος, μέσα στο οποίο απλώνονται οι Μυκηναϊκοί τάφοι. Ευτυχώς ουδεμία φθορά υπέστησαν οι αρχαιότητες, λόγω της φύσης τους, καθώς πρόκειται για υπόγειους τάφους (λαξευτούς ή κτιστούς). Ζημιές δεν προκλήθηκαν ούτε στις διαδρομές επισκεπτών, στα καθιστικά του χώρου, στις σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις (φυλάκιο, κλπ) και το χειροκίνητο σύστημα πυρόσβεσης, που έχει εγκατασταθεί στο χώρο κατά τα έτη 2018 και 2019» δηλώνει στην «Π» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αναστασία Κουμούση.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια, «τα προστατευτικά στέγαστρα των τάφων υπέστησαν πλήρη καταστροφή της ξύλινης ανωδομής και της κάλυψής τους και θα πρέπει να αντικατασταθούν το ταχύτερο. Μόνο τα μεταλλικά τμήματα του σκελετού τους διατηρήθηκαν, αλλά κι αυτά χρειάζονται συντήρηση».

Για λόγους προστασίας των σημαντικών Μυκηναϊκών ταφικών συνόλων, κλιμάκιο της ΕΦΑΑ κατέγραψε άμεσα τις ζημιές, προέβη σε έρευνα αγοράς και ήδη (7/7) υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο εγκρίθηκε στις 8 Ιουλίου, δηλαδή την επόμενη ημέρα.

Αρχαιολογικός

Πλήρης καταστροφή στα στέγαστρα της ξύλινης ανωδομής και κάλυψης των τάφων

Μέχρι τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου από τα υπολείμματα των καμένων στεγάστρων και την κατασκευή των νέων, ο χώρος θα παραμείνει κλειστός για το κοινό. Στο ίδιο διάστημα, η Υπηρεσία ζήτησε τη συνδρομή του Δασαρχείου Πατρών, ώστε να γίνει έλεγχος επικινδύνων – για πτώση – καμένων δέντρων, πιθανή κοπή και απομάκρυνσή τους.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αδράνεια και ανετοιμότητα»

Η τομεάρχης Πολιτισμού – βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ: Σία Αναγνωστοπούλου, δήλωσε: «Χρειάστηκαν 7 ημέρες από την πυρκαγιά στο Κεφαλόβρυσο (Πόρτες) Δυτικής Αχαΐας, για να αποφασίσει το υπουργείο να βγάλει ανακοίνωση, για το μέγεθος της καταστροφής στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι μπροστά σε κάθε απειλή από πυρκαγιά τα αρμόδια υπουργεία επιδεικνύουν υποδειγματική αδράνεια και ανετοιμότητα, αδιαφορία και ανευθυνότητα. Η υπουργός Πολιτισμού πρέπει να αντιληφθεί ότι οφείλει να προστατέψει τους αρχαιολογικούς χώρους. Διαφορετικά η «Μαύρη Βίβλος» του πολιτισμού, επί υπουργείας Μενδώνη, δεν θα έχει τέλος».