“Αρίσταρχος”: Όλη η Ευρώπη κοιτά στον Χελμό – Έρχονται Γάλλοι και άλλοι επιστήμονες

Οι δυνατότητες που θα παρέχει παγκοσμίως ο «Αρίσταρχος» θα μεγαλώσουν  την εμβέλειά του και εξ’ αυτού θα μετατραπεί η περιοχή σε σταθμό έρευνας, καινοτομίας και επισκεψιμότητας.

Αρίσταρχος

Περίοπτη θέση στον πανευρωπαϊκό χάρτη και στην επιστήμη της Αστροφυσικής λαμβάνει ο Χελμός των Καλαβρύτων που χρόνια τώρα φιλοξενεί το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» και μετά από μεγάλη καθυστέρηση που επέβαλαν οι συνθήκες του κορονοϊού, σε λίγες ημέρες αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος «ARTES Scylight».

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ίσως και από τις αρχές Ιουλίου, θ’ αρχίσουν να καταφθάνουν στην περιοχή αντιπροσωπείες ευρωπαϊκών κρατών (αλλά και εκτός ΕΕ) καθότι ο «Αρίσταρχος» καθίσταται το πρώτο τηλεσκόπιο με μηχανισμό ο οποίος θα διαθέτει σύνδεση με λέιζερ στον δορυφόρο, δίνοντας ζωντανή εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Οι πρώτοι επιστήμονες που θα ‘ρθουν στα Καλάβρυτα θα είναι Γάλλοι, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Αρίσταρχος

Οι δυνατότητες που θα παρέχει παγκοσμίως ο «Αρίσταρχος» έχουν εξαπλωθεί μέσα από συνεργασίες με επιστήμονες, πανεπιστήμια και υπηρεσίες, προκειμένου να μεγαλώσει η εμβέλειά του και εξ’ αυτού να μετατραπεί η περιοχή σε έναν σταθμό έρευνας, καινοτομίας και επισκεψιμότητας. Eπελέγη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την κατασκευή του πρώτου επίγειου σταθμού της επόμενης γενιάς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της Ευρώπης, μέσω του οποίου αναβαθμίζονται δραστικά οι δυνατότητες των σύγχρονων δορυφορικών υποδομών. Θα παρέχονται υπηρεσίες όπως:

– Διασύνδεση και ενοποίηση δορυφορικών συστημάτων στο πρότυπο που επιτυγχάνεται σήμερα στα επίγεια δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνιών.

– Υποστήριξη επίγειων δικτύων και παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε μεγάλες εκδηλώσεις που απαιτούν ισχυρές υποδομές (π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες) όπου διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του φόρτου στα επίγεια δίκτυα.

– Παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. φυσικές καταστροφές).

– Κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών με υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων.

– Χειρισμός από απόσταση εξοπλισμού που βρίσκεται σε σημεία όπου δεν προσφέρεται κάλυψη από τα επίγεια δίκτυα.

Η κατασκευή δημιουργεί νέες δυνατότητες για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις από ελληνικές και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η επιλογή του Αστεροσκοπείου Χελμού από την ESA είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της Ελλάδας, προκειμένου η χώρα μας να έχει κεντρικό ρόλο στις εφαρμογές νέας γενιάς για τον τομέα του Διαστήματος με την αξιοποίηση και αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών.

Το Αστεροσκοπείο Χελμού βρίσκεται σε υψόμετρο 2.340 μ., σε απόσταση 240 χλμ. από την Αθήνα. Εγκαινιάστηκε το 2007 και αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο στα Βαλκάνια και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρεία Zeiss.