Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Νέο τηλεσκόπιο στον Ψηλορείτη με χορηγία της επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Μισό εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αγορά τηλεσκοπίου με διάμετρεο

Αστεροσκοπείο

Εκδήλωση αναγνώρισης της υποστήριξης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» προς το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, της κοινής ερευνητικής υποδομής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στην οποία τιμήθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου στο ΙΤΕ.

Επιλέγοντας ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό προτάσεων, η Επιτροπή ενέκρινε χορηγία ποσού 520.000 ευρώ στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα για την αγορά ρσύγχρονου οπτικού τηλεσκοπίου με διάμετρο καθρέπτη 1 μέτρου, είκοσι επτά χρόνια μετά την εγκατάσταση του προηγούμενου.

Το νέο τηλεσκόπιο δώσει τη δυνατότητα στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ του ΙΤΕ, να αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη νέας γενιάς δορυφορικών τηλεπικοινωνιών που βασίζονται σε λέιζερ.

Θα συνεισφέρει επίσης και στην ανάπτυξη ενός νέου επιχειρηματικού πεδίου που αφορά την παρακολούθηση των χιλιάδων δορυφόρων που διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, περίπου 50χλμ από το Ηράκλειο, λειτουργεί από το 1984.

«Η Επιτροπή, με το έργο της, μας έδωσε μια μοναδική ευκαιρία: να δημιουργήσουμε! Το νέο αυτό τηλεσκόπιο, το οποίο πριν το τέλος της ερχόμενης χρονιάς θα βρίσκεται σ’ εκείνη τη μοναδική κορυφή του Ψηλορείτη – τον Σκίνακα – ανοίγει πραγματικά νέους ορίζοντες, κι όχι μόνο για την εκπαίδευση και την επιστήμη της αστρονομίας στην Κρήτη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” επέλεξε, όχι μόνο να χρηματοδοτήσει την αγορά ενός νέου τηλεσκοπίου, αλλά και να στηρίξει την κατασκευή, στον ίδιο χώρο, του “Αστεροσχολείου” από τον Δήμο Ανωγείων» δήλωσε ο Βασίλης Χαρμανδάρης, διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Οι δράσεις αποτελούν μέρος της δέσμευσής μας, να διαθέσουμε το οικονομικό πλεόνασμα που προέκυψε με την ολοκλήρωση της επετειακής χρονιάς, και που προήλθε κυρίως από τις οικονομικές χορηγίες και δωρεές του επιχειρηματικού κόσμου» δήλωσε από την πλευρά της η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

«Το Αστεροσχολείο αποτελεί ένα άριστο δείγμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΙΤΕ και του Δήμου Ανωγείων που θα ενώσει επιστήμονες, καθηγητές, φοιτητές, μαθητές και απλούς ανθρώπους, από κάθε γωνιά του κόσμου, σε ένα μοναδικό ταξίδι στο άπειρο του ουρανού. Ένα έργο που τέθηκε υπό την Αιγίδα της Επιτροπής, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, θα χρηματοδοτηθεί με 983.000€ και θα κάνει απτή την επιστήμη, ενώ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσφέρει βιωματικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και εναλλακτικού τουρισμού» πρόσθεσε.