Αβραάμ Ζεληλίδης στην «Π»: Αλλάζουν όλα στους υδρογονάνθρακες

Το σύνθημα του νέου προέδρου των ΗΠΑ, «drill, baby, drill» στην ομιλία της ορκωμοσίας του, δίνει τον τόνο της ανατροπής. Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης μιλάει στην «Π» για το τι σημαίνει για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Ζεληλίδης

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης μιλάει στην «Π» για το τι σημαίνει για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ενεργειακές πολιτικές, λόγω και των ερευνών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που παραμένουν σε κατάσταση αναμονής μέχρι και σήμερα. Το σύνθημα του νέου προέδρου των ΗΠΑ, «drill, baby, drill» στην ομιλία της ορκωμοσίας του, δίνει τον τόνο της ανατροπής.

-Κύριε Ζεληλίδη, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον, μετά την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τις διακηρύξεις που έκανε;

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε ότι ο Τραμπ θέλει οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία. Μια πρόθεση που έχει να κάνει περισσότερο με τα ορυκτά καύσιμα και τις σπάνιες γαίες, παρά με τη γεωστρατηγική της θέση. Κοιτάζοντας ένα βήμα παρακάτω και σκεπτόμενος γεωστρατηγικά την υπόθεση της Γροιλανδίας και με τον ορυκτό πλούτο που διαθέτει, μου έρχεται αυτομάτως στο μυαλό η Ελλάδα. Αν λοιπόν ο κ. Τραμπ αποφασίσει μεθαύριο -μετά τον Καναδά- να πει ότι θέλει να κάνει την Ελλάδα 52η Πολιτεία των ΗΠΑ, μη σας φανεί περίεργο ή και τρελό. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι πιο κρίσιμος από αυτόν της Γροιλανδίας από γεωστρατηγικής θέσης και αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβική θέση ελέγχου της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής, ενώ αν γίνει η πρώτη γεώτρηση στην Κρήτη από την Exxon Mobil, τότε θα σημαίνει πως τα κοιτάσματά μας είναι τεράστια. Ο Τραμπ και οι ΗΠΑ θέλουν το μονοπώλιο των υδρογονανθράκων. Γι’ αυτό απέκλεισαν τη Ρωσία και επιβάλλουν στην ΕΕ να παίρνει από τις ΗΠΑ φυσικό αέριο, απειλώντας με επιβολή δασμών.

-Από πού προκύπτει αυτός ο συλλογισμός;

Στην περίπτωση της Γροιλανδίας, είδαμε ότι η Δανία έκανε ένα βήμα πίσω ως προς τη γεωστρατηγική εκτίμηση, προτείνοντας στους Αμερικάνους να κάνουν εκεί μια στρατιωτική βάση. Επειδή πιστεύω ότι ο Τραμπ δεν έχει στο μυαλό του μόνο τη γεωστρατηγική, αλλά κύρια τα ορυκτά καύσιμα και το μονοπώλιο στους υδρογονάνθρακες και την εξασφάλιση σπάνιων γαιών, πιστεύω πως η επόμενη κίνησή του θα είναι να αγοράσει το χρέος της Ελλάδας και κατ’ ουσίαν να αγοράσει την ίδια την Ελλάδα, για να ελέγξει όλα τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη γεωστρατηγική της θέση.

-Και πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα δεχόταν κάτι τέτοιο;

Αν κάνετε ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα, ποιοι θέλετε να γίνουμε η 52η Πολιτεία των ΗΠΑ, εγώ πιστεύω ότι οι περισσότεροι με τον Τραμπ θα πήγαιναν. Ισως και πάνω από 60% θα έλεγαν «ναι με την Αμερική», γιατί όλοι θα πίστευαν ότι θα βρουν δουλειές, ότι θα πάψουν να χρωστάνε, ότι θα βρούμε τα πετρέλαια και θα αναπνεύσουμε οικονομικά. Ασχετα αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

-Σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι με την επιστροφή Τραμπ θα δούμε ανατροπές;

Ακούγοντας τις πρώτες δηλώσεις του, είπε στην ουσία, τέρμα οι ΑΠΕ, πάμε να τρυπήσουμε για υδρογονάνθρακες. Αναθάρρησα λίγο και πίστεψα ότι κάτι θα πάει καλά και για την Ελλάδα. Ομως, μια δεύτερη σκέψη με έκανε να κάτσω πάλι στη θέση μου, γιατί αυτό που λέει ο Τραμπ είναι ότι έχουμε πετρέλαιο αγοράστε από τις ΗΠΑ αλλιώς θα σας βάλω δασμούς. Αρα, η πρώτη κίνηση Τραμπ υποδηλώνει μονοπώλιο της Αμερικής στους υδρογονάνθρακες και μάλιστα σε σχιστολιθικούς, που σημαίνει πιο ακριβό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και με μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον. Οι δικοί μας υδρογονάνθρακες βγαίνουν με το μισό κόστος, αλλά εμείς επιμένουμε ως ΕΕ να αγοράζουμε από τις ΗΠΑ.

-Ναι, αλλά, η εταιρεία που κάνει τις έρευνες στην Κρήτη είναι αμερικάνικη. Αυτό δεν σας λέει τίποτα;

Στην περίπτωση της Ελλάδας, έχοντας την Exxon Mobil που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία υδρογονανθράκων του κόσμου, θεωρούσα από την πρώτη δήλωση Τραμπ ότι θα άνοιγε τα φτερά της και θα τρυπήσει. Ακούγοντας όμως τη δεύτερη δήλωση Τραμπ και συνδυάζοντας το γεγονός ότι η Exxon καθυστερεί πάρα πολύ να ανακοινώσει που θα γίνει η γεώτρησή της, περιμένοντας προσχηματικά την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, που την έχει τελειώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αρχίζω να φοβάμαι ότι τελικά δεν θα τρυπήσει στην Ελλάδα.
Αν η ΕΕ έχει δεσμευθεί να κάνει εισαγωγή υδρογονανθράκων από τις ΗΠΑ για να αποφύγει τους δασμούς, βάζει την ουρά κάτω από τα σκέλια. Συνεπώς, θα παραμείνουμε στο παιχνίδι του σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Αλλά, μένει να δούμε τι θα γίνει. Είναι τόσο ρευστό το περιβάλλον, που δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω που θέλει να οδηγήσει το καράβι ο Τραμπ.

-Οι τελευταίες ανακοινώσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος και από την επίσης μεγάλη αμερικάνικη πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, πώς ερμηνεύονται από εσάς;

Τα ερωτηματικά πληθαίνουν, γιατί η Chevron κυριαρχεί στην εξόρυξη πετρελαίου και η παρούσα κυβέρνηση όπως ξέρετε έχει αποκηρύξει το πετρέλαιο. Η περιοχή που ζητούν ξεκινά κάτω από τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και φτάνει μέχρι τα βορειοδυτικά της Κρήτης. Είναι τεράστια και πιάνει τρεις διαφορετικές ζώνες με διαφορετικά περιβάλλοντα, από την οποία δεν έχουμε πολλά σεισμικά. Δεν πιστεύω, όμως, ότι ένας πετρελαϊκός κολοσσός, όπως η Chevron, ζητά άδεια ερευνών, χωρίς να έχει στα χέρια του κάποια στοιχεία. Μένει να δούμε εάν η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει την κωλοτούμπα ή όλα αυτά γίνονται για να κερδίσει χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Ανθρώπινες ιστορίες στην «Π» πίσω από τα χρέη στο Δήμο, κατέσχεσαν ακόμα και σύνταξη 86χρονης ΦΩΤΟ

Πάτρα: Κάλεσε την Αστυνομία για να πει οτι αυτοκτονεί!

Στη Βαλιμή Αχαΐας λιώνουν χιόνι για να πιούν νερό – Έχουν διακοπή εδώ και μέρες ΒΙΝΤΕΟ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας, που θα βρέξει σήμερα Πέμπτη, η πρόγνωση για την Πάτρα

Μίμης Δομάζος: Διασωληνωμένος νοσηλεύεται ο «στρατηγός», κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Ηλεία: Πατέρας βρήκε νεκρό τον 14χρονο γιο του

«Ανάληψη» καταθέσεων αντί για επίδομα στην Πάτρα

Έξι Αχαιοί απαντούν: Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ;