Μπόνους για όσους χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά βιβλία – Τι κερδίζουν

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να επεκτείνει και για το 2023 ολες τις ωφέλειες που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες που εκδίδουν τα τιμολόγια τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

ηλεκτρονικά

H σειρά των επιχειρήσεων που δεν «ταλαιπωρούν» τις φορολογικές αρχές με τη «χαρτούρα», ήρθε μετά την επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων οι οποίοι δημιούργησαν χρέη αντιμέτωποι με τις δίδυμες κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να επεκτείνει και για το 2023 ολες τις ωφέλειες που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες που εκδίδουν τα τιμολόγια τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά και τα διαβιβάζουν στη συνέχεια στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Εκτός από επιβράβευση βεβαίως, η ρύθμιση αποτελεί και προσπάθεια προσέλκυσης ακόμη περισσότερων στον κόσμο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και έκδοσης παραστικών.

Με βάση λοιπόν την προωθούμενη ρύθμιση οι οντότητες που θα επιλέξουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες ψηφιακής έκδοσης παραστατικών έχουν στη διάθεση τους για να το πράξουν έως τις 30 Ιουνίου, έτσι ώστε να υπάρχει και επαρκής χρόνος εξοικείωσης με τη νέα πραγματικότητα. Εφόσον το πράξουν τα ωφελήματα που ενεργοποιούνται είναι τα εξής:

– Μειώνεται από 5 σε 3 έτη η χρονική περίοδος εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε εκδοση πράξης διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Εκτός από τον εκδότη του ηλεκτρονικού τιμολογίου που βγαίνει κερδισμένος κατά 2 χρόνια, όφελος1 έτους έχει και ο λήπτης για τον οποίο ο χρόνος παραγραφής μειώνεται από τα 5 στα 4 χρόνια.

– Επισπεύδεται η επιστροφή φόρου καθώς μειώνεται από τις 90 στις 45 ημέρες το διάστημα εντός του οποίου οι φορολογικές αρχές εξετάζουν το αίτημα για επιστροφή φόρου. Εννοείται ότι το αίτημα αφορά τα έτη στα οποία εφαρμόσθηκε η ηλεκτρονική τιμολόγηση.

– Αποσβένεται πλήρως και στο διπλάσιο – μέσα στο έτος πραγματοποίησης της – η δαπάνη για την αγορά του τεχνικού εξοπλισμού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο ισχύει μόνο για τους εκδότες.

– Επιπλέον διπλασιάζεται η δαπάνη προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, που γίνεται για παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης παραστατικών μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Το μέτρο ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2020 και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα λεγόμενα ηλεκτρονικά βιβλία χρησιμοποιούν περίπου 1,2εκατ επιχειρήσεις. Στο διάστημα αυτό μέχρι σήμερα έχουν διαβιβαστεί στο myDATA περίπου 1,9 δισ παραστατικά συνολικής αξίας σχεδόν 1,3τρισ€.

Πηγή: skai.gr