Μπορεί η φωτιά να αποτραπεί; Απαντήσεις για την πρόληψη στο κομμάτι των πυρκαγιών

Πόσο διαφορετικά, άραγε, θα ήταν τα πράγματα αν υπήρχε οργανωμένη και στοχευμένη πρόληψη στο κομμάτι των πυρκαγιών;

πρόληψη

Υποθετικό το ερώτημα, αλλά απολύτως ρεαλιστικό. Και κάθε φορά που μας «επισκέπτεται» μια τέτοια πυρκαγιά, αντίστοιχη αυτών που ζήσαμε στην Αχαΐα προχθές, το ερώτημα θα είναι και πιο επίκαιρο:
Πόσο διαφορετικά, άραγε, θα ήταν τα πράγματα αν υπήρχε οργανωμένη και στοχευμένη πρόληψη; Πόσες περιουσίες (και ανθρώπινες ζωές, σε πιο ακραίες καταστάσεις) θα σώζονταν αν η πρόληψη ήταν κανόνας και όχι εξαίρεση;
Δυστυχώς, όσοι ζουν τα πράγματα από μέσα, γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα ότι η πρόληψη ολοένα και εξασθενεί. Ή τουλάχιστον δεν δίνεται προς αυτή την κατεύθυνση το βάρος που επιβάλλεται…
Τέσσερα πρόσωπα, από διαφορετικούς κλάδους, απαντούν στο ερώτημα περί πρόληψης και καταστολής. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η Πολιτεία, εδώ και πολλά χρόνια, είχε επενδύσει όπως και όσο θα έπρεπε στο κομμάτι της πρόληψης;

Θύμιος Γεωργακόπουλος: «Οταν δεν θα μπορούν να σηκωθούν τα εναέρια…»

Επειδή σέβομαι τον ιερό και τιτάνιο αγώνα των συναδέλφων μου, που επιχειρούν υπό τέτοιες συνθήκες και με απίστευτα προβλήματα, δεν θα ήθελα να μιλήσω τώρα, γιατί θα πω πράγματα που θα θίξουν πολλούς και πολλά. Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, θα πω πολλά. Κάνω τον σταυρό μου να μην καούν συνάδελφοί μου, να μην καούν πολίτες, αλλά να ξέρετε, το νέο Μάτι είναι πάντα μπροστά μας, με πολλές πιθανότητες. Το κομμάτι της πρόληψης είναι το πιο βασικό. Την ευθύνη την έχει η Πολιτική Προστασία, όχι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως θα έπρεπε. Μπορούσαμε τόσα χρόνια να είχαμε κάνει πολλά και να μη φτάναμε στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου, όπως φτάσαμε, εξ αιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν… Τρέμω, πάντως, στο ενδεχόμενο τι θα συμβεί σε τέτοιες φωτιές όπως η χθεσινή (προχθεσινή) όταν θα πνέουν άνεμοι 6 και 7 μποφόρ και δεν θα μπορούν, όπως τώρα, να σηκώνονται τα εναέρια. Εγινε καταστροφή με 4 μποφόρ και με ενεργά τα εναέρια. Οταν δεν θα μπορούν να πετάξουν;
* Ο Θύμιος Γεωργακόπουλος είναι πρώην διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας.

 

Αντώνης Κανταρτζόπουλος: Με τόσο λίγα χρήματα,  τι πρόληψη να γίνει;

Στις πυρκαγιές το πιο βασικό είναι η πρόληψη. Είναι το Α και το Ω. Οχι η καταστολή. Η καταστολή είναι το αναγκαίο. Η πρόληψη είναι το παν. Πρόληψη υπάρχει ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει η Πολιτεία. Αλλά δεν φτάνουν ποτέ. Είναι πάρα πολύ λίγα και δεν φτάνουν για να γίνει σωστή πρόληψη. Οταν κάνεις, για παράδειγμα, μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την πρόληψη αξίας 10 εκατομμυρίων δραχμών και σου στέλνουν 1 εκατομμύριο στην καλύτερη περίπτωση ή το πιθανότερο 500.000, τότε τι πρόληψη να κάνεις; Είναι σαν να μην υπάρχει. Πρέπει, λοιπόν, να έχεις την τύχη με το μέρος σου, να καθαρίσεις κάποιους δρόμους και να πέσει η φωτιά στους δρόμους και στις ζώνες που έχεις καθαρίσει. Αλλά όταν το 70% των δρόμων και των ζωνών μένουν ακαθάριστα, ούτε η τύχη αρκεί… Πάρτε ένα δασαρχείο και ρωτήστε πόσα χρήματα κοστίζουν οι μελέτες που συντάσσουν και πόσα χρήματα τους στέλνει η Πολιτεία. Και θα καταλάβετε…
* Ο Αντώνης Κανταρτζόπουλος είναι πρώην περιφερειακός διευθυντή Δασών Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου.

 

Δημήτρης Φιλιππάτος: Δεν έχουν διατεθεί όσα θα έπρεπε…

Αν είχαμε επενδύσει στο κομμάτι της πρόληψης όσο και όπως έπρεπε, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Αλλά σε μερικές περιπτώσεις ας μην είμαστε μηδενιστές. Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών από τις δυνάμεις πυρόσβεσης ήταν πολύ ικανοποιητική γιατί αυτές που ξέσπασαν χθες (προχθές) στην Πάτρα, στην Αχαΐα, δεν ήταν απλές πυρκαγιές αλλά πυροθύελλες, λόγω των ισχυρών ανέμων και της έντονης θερμοκρασίας. Και η αντιμετώπιση ήταν έγκαιρη. Εμείς στη Νομαρχία διαθέταμε πολλά χρήματα σε θέματα πολιτικής προστασίας, πυροπροστασίας, σε εθελοντικές ομάδες, ακόμα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δεν γνωρίζω τώρα ακριβώς το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας της Πολιτείας και της Περιφέρειας προς τους δήμους, αλλά νομίζω ότι τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχουν διατεθεί αυτά που θα έπρεπε. Κάποτε μας κατηγόρησαν, το 2010, ότι δίναμε αρκετά χρήματα στην Πυροπροστασία. Βλέπετε όμως ότι ο καιρός έχει γυρίσματα. Αυτά θα τα βρεις μπροστά σου.

* Ο Δημήτρης Φιλιππάτος είναι τέως αντινομάρχης Αχαΐας, πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιγιάλειας και πρώην αντιδήμαρχος Αιγιαλείας.

 

Δημήτρης Μπούρδος: Ο πρώτος λόγος στην Πυροσβεστική…

Πάντα παίζει ρόλο η ένταση και η έκταση της φωτιάς, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στα δάση της Αιγιάλειας, με τον καθαρισμό. Εδώ και χρόνια, ποτέ δεν έχει γίνει σωστός καθαρισμός από το Δασαρχείο, όσον αφορά το δασικό κομμάτι. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης στα δάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και υπάρχει και ατιμωρησία. Ο πολίτης δεν φοβάται τις συνέπειες μιας απερίσκεπτης πράξης του σε επικίνδυνη περιοχή. Είναι πολύ ελαστικές οι ποινές. Η πρόληψη είναι το βασικότερο. Οι δήμοι, όμως, αργούν χαρακτηριστικά, όπως και το δασαρχείο. Η γραφειοκρατία είναι απίστευτη. Κάποτε, ως εθελοντές, ζητήσαμε από το δασαρχείο να μας δώσει έναν άνθρωπο να μας υποδείκνυε τι να κόβαμε στη Ζαρούχλα και δεν μας έστειλαν επειδή, λέει, δεν υπήρχε μελέτη. Πρέπει το κομμάτι της προστασίας να επιστρέψει στην Πυροσβεστική και να αναλάβει αυτή. Οχι τα δασαρχεία και οι δήμοι, ούτε οι περιφέρειες. Η Πυροσβεστική έπρεπε να είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

* Ο Δημήτρης Μπούρδος είναι αντιπρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Αχαιός» και πρώην δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας.