Μπορέλ: Απόλυτα λογική η πρωτοβουλία Μητσοτάκη – Τουσκ για ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία μιας κοινής ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας είναι «απόλυτα λογική» για την προστασία ολόκληρου του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, πλην όμως είναι ένα τεχνικά περίπλοκο ζήτημα.

Μπορέλ

Θετικά για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του, Ντόναλντ Τουσκ, για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, εκφράστηκε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού θόλου πάνω από την Ευρώπη, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τουσκ, συζητήθηκε σήμερα Τρίτη (28.5.24) στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο Υπουργών ‘Αμυνας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία μιας κοινής ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας είναι «απόλυτα λογική» για την προστασία ολόκληρου του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, πλην όμως είναι ένα τεχνικά περίπλοκο ζήτημα.

«Είναι πολύ λογικό να έχουμε ένα σύστημα αεράμυνας που θα προστατεύει ολόκληρο τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο», είπε ο Ζ. Μπορέλ. «Έχουμε μια εσωτερική αγορά για εμπορικές συναλλαγές, γιατί να μην έχουμε ένα κοινό αμυντικό αεροπορικό σύστημα, προκειμένου να υπερασπιστούμε ολόκληρο τον εναέριο χώρο με μια κοινή δυνατότητα; Ασφαλώς και έχει νόημα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι εναπόκειται στους υπουργούς ‘Αμυνας να το αποφασίσουν.

Συνεχίζοντας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος δεν θέτει μόνο ζήτημα χρηματοδότησης, αλλά και θέματα που είναι «τεχνικά» σύνθετα. «Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Πώς θα λειτουργήσει, ποιος θα το διοικεί, που θα βρίσκονται οι πύραυλοι αυτού του αμυντικού συστήματος, ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις…», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ.

Σημείωσε, επίσης, ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί πρώτα από πλευράς προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί όπλα και πρόσθεσε ότι ένα σύστημα αεράμυνας πρέπει να σχεδιαστεί, να αποφασιστεί και να διαχειρίζεται από το στρατό και όχι από ευρωϋπαλλήλους.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξαν τα μικροβιολογικά εργαστήρια: Ουρές ασθενών για εξετάσεις

Θεσσαλονίκη: Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση της 2χρονης που τυλίχθηκε στις φλόγες

Σαν σήμερα 28 Μαϊου 1952, ψηφίζεται νόμος όπου οι Ελληνίδες αποκτούν πολιτικά δικαιώματα, τι άλλο συνέβη

Πώς να διατηρήσετε το μαρούλι φρέσκο για μία ολόκληρη εβδομάδα