Χρηματιστήριο Αθηνών: Μία ακόμα συνεδρίαση με απώλειες

Οι τράπεζες παρέμειναν στο «στόχαστρο» των πωλητών, με τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Πειραιώς να χάνουν έως 4%

Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος για 5η διαδοχική συνεδρίαση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές συνέχισαν την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών, στη σκιά της ενίσχυσης του πολιτικού ρίσκου και της περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Κι αυτό κόντρα στις επιλεκτικές στηρίξεις, οι οποίες αποτέλεσαν απόρροια των ανθεκτικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Οι τράπεζες παρέμειναν στο «στόχαστρο» των πωλητών, με τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Πειραιώς να χάνουν έως 4%. Στα υπόλοιπα blue chips, αξιοσημείωτες απώλειες παρατηρήθηκαν στις ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Lamda, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Quest και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, η Jumbo παρείχε ισχυρά στηρίγματα και αναρριχήθηκε σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό. Θετικά πρόσημα καταγράφηκαν και στις ΔΕΗ – Mytilineos – Motor Oil.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια πτώση κατά 0,22% και διαμορφώθηκε στις 1.076,36 μονάδες, χάνοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.078,69 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.069,42 έως 1.082,81 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 119,7 εκατομμύρια ευρώ.

Σε χαμηλό ένα μήνα οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει χάσει 9% μέσα στο τελευταίο τριήμερο, συνέχισε την καθοδική πορεία, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -2,72% και τις 837 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο από τις 8 Φεβρουαρίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς διολίσθησε κατά 4% και έχασε το όριο των 5 ευρώ για πρώτη φορά από τις 22 Φεβρουαρίου. Κατά 3% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχώρησε στο 1,27 ευρώ, εξαιτίας της σύστασης underperform από την Jefferies. Η μετοχή της Πειραιώς, παράλληλα, έκλεισε στο -3% και τα 2,03 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο -1,2% και το 1,37 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -3,11% 1,279 ευρώ
Eurobank -1,22% 1,373 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -4,04% 4,846 ευρώ
Πειραιώς -3,05% 2,036 ευρώ

Μικτά πρόσημα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,28% και 2.623 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ απώλεσε 1,9% και απομακρύνθηκε από το όριο των 14 ευρώ (13,6 ευρώ). Απώλειες έως 2,5% εμφάνισε και η μετοχή της Ελλάκτωρ. Πέριξ του 1,5% περιορίστηκαν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development, Quest Συμμετοχών, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo εκτινάχθηκε στο +4,9% και τα 20,9 ευρώ, χάρη στα ισχυρά οικονομικά μεγέθη και τις ευοίωνες προοπτικές του 2023. Η μετοχή της ΔΕΗ, από την πλευρά της, συνέχισε ανοδικά στο +4,3% και τα 7,9 ευρώ, εν όψει της ολοκλήρωσης του deal απόκτησης της Enel Romania. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Mytilineos διευρύνθηκε στο +1,5% και τα 24,5 ευρώ, με τη μετοχή της Motor Oil να έπεται στο +1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,03% και 1.567 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχώρισε στο +2,9% και τα 7,8 ευρώ, ως απόρροια των θετικών αποτελεσμάτων του 2022. Αντίθετα, απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν οι μετοχές των Cenergy, Dimand, Fourlis, Intrakat, IDEAL, Entersoft, ΕΥΑΘ, Intracom και Τεχνικής Ολυμπιακής. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη Frigoglass, η οποία βρέθηκε σε limit down για 2η διαδοχική συνεδρίαση, μετά την αναδιάρθρωση του Ομίλου και τις μετοχικές αλλαγές.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 76 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 74,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

Η μετοχή της Jumbo εκτινάχθηκε στα όρια των 21 ευρώ, καταρρίπτοντας ακόμη ένα ιστορικό υψηλό. Σήμερα η έγκριση του μερίσματος του 1,155 ευρώ, κέρδη έως 270 εκατ. ευρώ περιμένει η διοίκηση για το 2023.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχασε το όριο των 5 ευρώ για πρώτη φορά από τις 22 Φεβρουαρίου. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί top-pick για την Jefferies. Άνω των 18,1 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος.
Η μετοχή της Alpha Bank κατρακύλησε στο 1,27 ευρώ, καθώς η Jefferies δηλώνει underperform για τον τραπεζικό τίτλο. Παρ’ όλα αυτά, τα σωρευτικά κέρδη του έτους παραμένουν στα επίπεδα του 28%.
Η μετοχή της Mytilineos κατάφερε να σβήσει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και να επανέλθει στα 24,5 ευρώ. Άνω των 7,3 εκατ. ευρώ ο σημερινός τζίρος, πέρασε πακέτο 1,5 εκατ. ευρώ. Στο +21% η μεταβολή του 2023.
Η μετοχή της Frigoglass βρέθηκε σε limit down (-20%) για δεύτερη διαδοχική ημέρα, καθώς οι επενδυτές αποδοκιμάζουν τη συμφωνία εξυγίανσης. Σε καθεστώς επιτήρησης παραμένει ο τίτλος.

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

Εθνική Τράπεζα -4,04% 18,1 εκατ. ευρώ
Alpha Bank -3,11% 15,0 εκατ. ευρώ
ΟΤΕ -1,86% 14,7 εκατ. ευρώ
Πειραιώς -3,05% 11,3 εκατ. ευρώ
Jumbo +4,90% 10,6 εκατ. ευρώ
Eurobank -1,22% 8,8 εκατ. ευρώ
ΔΕΗ +4,38% 8,3 εκατ. ευρώ
Mytilineos +1,49% 7,3 εκατ. ευρώ
ΟΠΑΠ +0,76% 6,7 εκατ. ευρώ
Motor Oil +1,08% 3,4 εκατ. ευρώ

Σε εξέλιξη η διόρθωση της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης αισίως συμπλήρωσε την 5η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, καθώς οι νέες προκλήσεις και η αγοραστική κόπωση έχουν εντείνει την τάση για κατοχύρωση των υψηλών κερδών του 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την Παρασκευή, η ελληνική αγορά «μετρούσε» σωρευτικά κέρδη άνω του 20% αλλά και 11×11 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Μια επίδοση, αναμφίβολα, εξαιρετική.

Το δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο, φαίνεται ότι αλλάζει άρδην το σκηνικό στην ελληνική αγορά, δίνοντας το έναυσμα στους πωλητές να επανέλθουν και να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους. Ιδίως όσοι είχαν τοποθετηθεί στις απαρχές του ανοδικού κύκλου.

Η μετάθεση της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών τον Μάιο, οπωσδήποτε, εντείνει την πολιτική αβεβαιότητα, ενώ ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα και ακρίβεια τις επιπτώσεις της πρόσφατης τραγωδίας στο εκλογικό σώμα.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, κάτι το οποίο αυτόματα υπομονεύει περαιτέρω την αγοραστική τάση και μειώνει τη διάθεση για την ανάληψη περιττού ρίσκου.

Πλέον, το κρίσιμο για την ελληνική αγορά είναι να μην απειληθούν τα στηρίγματα, τα οποία διαμορφώνουν τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση, αν και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει διατήρηση των πιέσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Στο μεταξύ, η «πλούσια» χρηματιστηριακή εβδομάδα, η οποία διανύουμε, περιλαμβάνει μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και το report του DBRS, ο οποίος την Παρασκευή θα δημοσιεύσει την καθιερωμένη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας.

Ο καναδικός οίκος διατηρεί τη χώρα μας μόλις ένα «σκαλοπάτι» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή στο «ΒΒ» (High). Ωστόσο, θεωρείται αρκετά δύσκολο, ιδίως εν όψει βουλευτικών εκλογών, να προχωρήσει στην πολυπόθητη αναβάθμιση.

Χθες, πάντως, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία «έτρεξε» με ρυθμό +5,9% στο 2022 και +5,2% στο δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις στο -0,05% και τις 460 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX, ο ιταλικός FTSE MIB, ο βρετανικός FTSE 100 και ο γαλλικός CAC 40 παρουσιάζουν μεταβολές έως -/+ 0,30%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones είναι σχεδόν σταθερός, σε συνέχεια των χθεσινών μεγάλων απωλειών.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται σε αρνητικά επίπεδα, εξαιτίας των ανησυχιών για τα επίπεδα της ζήτησης στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,12% και τα 76,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,79% και τα 82,6 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο +0,22% και τα 1.824 δολάρια ανά ουγγιά.