Χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια: Συνταγή για εύκολα candy canes

Χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια

Χριστουγεννιάτικα γλυκά από τον Αξιώτη Παράσχο

candy canes – τα συγκεκριμένα χριστουγεννιάτικα γλυκάκια δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στη Γερμανία περί το 1670. Στην αρχαία πόλη της Κολωνίας, λέγεται ότι ένας χορωδός της εκκλησίας έδινε στα παιδιά της χορωδίας μακριές ράβδους σκληρής καραμέλας προκειμένου να τα κρατήσει ήσυχα κατά τη διάρκεια των διαφόρων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια

Το σχήμα της καραμέλας λέγεται ότι έχει εμπνευστεί από τη γκλίτσα των βοσκών, προς τιμήν των παιδιών των βοσκών που επισκέφτηκαν τον μικρό Ιησού στη φάτνη. Στο βιβλίο Ιστορίες πίσω από τις Μεγάλες Παραδόσεις των Χριστουγέννων ο Ace Collins υποστηρίζει ότι οι χαρακτηριστικές κόκκινες ρίγες πρωτοεμφανίστηκαν εκατοντάδες χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα κατά τη δεκαετία του 1920, όταν ένας κατασκευαστής καραμελών από τη Γεωργία βρήκε πώς να στρίβει με τα χέρια τις καραμέλες, ώστε να αναμιγνύει τα χρώματα των candy canes.

Η καραμέλα, σύμφωνα με το βιβλίο, αντιπροσωπεύει την Αγία Τριάδα: λευκό της αγνότητας, κόκκινο του λυτρωτικού αίματος του Ιησού και σχήμα που αντιπροσωπεύει τους βοσκούς. Πλέον βέβαια, τα διάφορα εργαστήρια χρησιμοποιούν μηχανήματα για να αναμείξουν την κόκκινη με τη λευκή καραμέλα, προκειμένου να παράγουν όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων.

Χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια

Υλικά
200 gr. γλυκόζη
500 gr. ζάχαρη
200 ml. νερό
χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας

Εκτέλεση
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε µια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό και τη γλυκόζη. Βάζουµε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και αφήνουµε το µείγµα να βράσει χωρίς να ανακατεύουµε.

Αν έχουµε θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής, παρακολουθούµε πότε η θερµοκρασία της καραµέλας θα φτάσει τους 150° C.
Αν δεν έχουµε θερµόµετρο, παίρνουµε µε ένα κουταλάκι πολύ λίγη από την καραµέλα που βράζει και τη ρίχνουµε σε ένα ποτήρι µε κρύο νερό.

Τη µαζεύουµε µε το χέρι και, αν δούµε ότι κρυσταλλώνει και γίνεται αρκετά σκληρή, τότε η καραµέλα είναι έτοιµη, ενώ, αν είναι µαλακή, συνεχίζουµε το βράσιµο. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουµε την καραµέλα να ηρεµήσει για 1 λεπτό. Σε µια επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα ρίχνουµε µε µια κουτάλα µικρή ποσότητα από την καραµέλα, η οποία από µόνη της απλώνεται και παίρνει στρογγυλό σχήµα.

Αν θέλουµε να φτιάξουµε δίχρωμα μπαστουνάκια, προσθέτουµε µαζί και λίγες σταγόνες από το χρώµα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας. Όσο η καραμέλα είναι ακόµη ζεστή και μπορούμε να την πλάσουμε πλάθουμε σε σχήματα και χρώματα που εμείς θέλουμε, εάν θέλουμε να φτιάξουμε τα μπαστουνάκια πλάθουμε δυο κορδόνια δίχρωμα και τυλίγουμε, αφήνουμε να κρυώσουν.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων